Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Fizyczne objawy WPW

Gość Ewa

Rekomendowane odpowiedzi

Każdy ma inne objawy WPW. Części objawów pewnie nawet nie łączę z występowaniem tego zespołu. W moim przypadku podczas ataku to: szarpanie serca (jakby sobie chciało zrobić więcej miejsca w klatce piersiowej)i skoki tętna do 230 uderzeń/min. Teraz doszło jeszcze zmęczenie i osłabienie, ale nie wiem, czy za przyczyną WPW, czy też przez leki.
Tętno około 200 na minutę, totalne zmeczenie, jakbym rozładowała własnymi rękoma wagon węgla, nieustające parcie na pęcherz, ciśnienie skacze zazwyczaj (choc nie zawsze) na podniebne wysokości, biorę leki i raczej rzadko już mi się trafiają takie ataki :) Mimo wszystko idę na ablację:)
Adam - jak długo jesteś po ablacji ?! Nie masz żadnych częstoskurczów ?! Ani dodatkowych pobudzeń ?! Pytam, bo ja jestem dopiero przed.... a większosc pisze, że ma dziwne hmmm powikłania po ablacji :) I ja mam wątpliwości, gdyż nie mam ataków od około półtora roku (biorę leki non stop), tyle, że mogłabym po ablacji obywac się bez leków :)

Witam wszystkich , jestem rok po ablacji , po zabiegu muszę przyjmować leki dwa razy dziennie ,ale dla tego że zaczęły występować pobudzenia komorowe. Po ablacji zdarzało się ze czułem jak by chciał się zacząć częstoskurcz ale cofało się , po pół roku pojawił się wczesnym rankiem w czasie snu , i tak już kilka razy , teraz czekam na badanie i zobaczymy co dalej. Najbardziej mnie nie pokoi stan serca po ablacji , bo jak wiemy jest to przypalanie , takie czy inne ale jest i zostają w najlepszym przypadku blizny. Niedawno sobie pomyślałem że po zawale też są blizny ....... czyli częściowe czy miejscowe uszkodzenie mięśnia sercowego . Moje było przypalane pięć razy ( dla nie wiedzacych ablacja odbywa się w pełnej świadomości ) ból straszny , jak by coś miało wybuchnąć w klatce piersiowej. Dla tego coraz częściej się zastanawiam w jakim jest teraz stanie i czy w ogóle zgodzić się na drugą ablację , co sugeruje doktor. Poza tym oczywiście bardzo szybko się męczę i często brakuje mi powietrza nawet jak leżę spokojnie, muszę wtedy wziąć kilka głębokich oddechów. I jeszcze jedno spostrzeżenie , leżąc na lewym boku po kilku minutach odczuwam ból i brak powietrza ,dla tego spanie tylko plecy i prawa strona.Oczywiście już nie zapinam pasów w aucie bo też uciskają po kilkunastu , kilku dziesięciu minutach jazdy. Widzę ze posty są bardzo stare inie wiem czy ktoś tu zagląda , ale z chęcią bym pogadał na ten temat i wymienił się doświadczeniami . podaję moje gg 4056562 Adam

Gość Gość k

Witam, stwierdzono u mnie wow jako dziecko i wtedy miałam częste ataki, brałam leki i byłam pod stała kontrola lekarza, dziś mam 44 lata nie biorę leków  i od czsu do czasu miewam napady czyli szybkie bicie serca 200+ biało przed oczami i wrażenie ze głowa mi zaraz wybuchnie, po kilku wstrzymania powietrza wszystko przechodzi.