Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bezsenność, mówienie do siebie i ignorancja u starszej osoby

Gość Michał

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem nie dotyczy się on mnie lecz mojej mamy . Dzieje się z nią coś dziwnego od jakiekiegoś czasu tak około tygodnia wcześniej miała nerwice i dziwne lęki twierdziła że każdy ją kameruje i śledzi ale po dogłębnych tłumaczeniach przechodziło to jej i jakiś miesiąc był spokoju ale w ostatnim tygodniu stało się coś dziwnego na przykład mówi sama do siebie nie zwraca na nas uwagi nie śpi całymi nocami po usłyszeniu jakiegoś szelestu lub szczeknięciu psa na dworze w nocy zapala światło przed domem i mówi do nas że po nią idą często się *zawiesza* i nie reaguje na nic wczoraj pod tym jak o 6 poszedłem do pracy o 6.30 obudziła się i mówiła do ojca żeby po mnie bo jej michałkowi robią krzywdę , nie dawno po robiła sobie u jubilera pierścionek ze swojego złota którego nie nosiła i z tego co zostało dostało złote serduszko a teraz biega z nim po nocy u wykłada na parapety za oknem i twierdzi że ta osoba już po to idzie A teraz do rzeczy co z nią jest nie chce jechać do żadnego lekarza nie chcieli byśmy jej razem z bratem i ojcem oddawać do żadnego ośrodka zamkniętego bo nie wiadomo co z nią może się tam stać (przemoc za strony pielęgniarzy używanie siły ) co w chwilach kiedy zachowuje się normalnie może zapamiętać i już nam tego nie wybaczyć Kiedyś lekarz przepisał jej LEXOTAN ale ona nie chce go brać( wzięła go kilka razy podczas początkowych nerwic i pomagało o nic się niebałai robiła spokojna i wyciszona ) czy można jej go podać np z gorącą kawą żeby nie było widać zawiesiny czy nie straci on swoich wartości. Proszę o pomoc bo wiadomo jak każdemu zależy na swojej matce gdzie się udać aby jej pomóc i co jej może być .
witaj! Podobny problem spotkał moją babcię.Powinieneś jak najszybciej namówić swoją mamę na wizytę u psychiatry (może niekoniecznie nazywać rzecz po imieniu, ja babci powiedziałam o wizycie u neurologa, żeby jej nie przestraszyć i nie urazić) .Iść z nią. Najpierw porozmawiać z lekarzem bez obecności mamy.Potem lekarz sam z nią porozmawia. Nie wiem,ile Twoja mama ma lat ale może to być forma nerwicy, początki schizofrenii lub innej dysfunkcji układu nerwowego, który można skuteczne leczyć.Powodzenia...