Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czy to niewydolnosc serca?

Gość Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Myślę że mam chore serce. Wszystko zaczęło się od czasu gdy zapaliłem papierosa a po tym miałem dosyć spory wysiłek fizyczny. W jednym momencie bardzo źle się poczułem. Jakbym był strasznie wyczerpany a do tego po jakiejś chwili miałem straszny ścisk po lewej stronie klatki piersiowej niżej piersi. Trwał ten ścisk dosłownie sekundę, ale nigdy w życiu czegoś takiego nie doświadczyłem. Jakby ktoś nożem dzgal przez ciało.  Po tym incydencie spałem ciągle przez 2 dni, strasznie czułem się zmęczony i wyczerpany.  Od tamtego czasu czuje dziwny dyskomfort w klatce piersiowej.  Ostatnio dolegliwości się nasiliły. Łapią mnie dusznosci, w nocy czasem wstaje 2 razy na "siku" i czuje się zmęczony. Dużo śpię. Wczoraj zacząłem sobie mierzyć cisnienie i jest one około 100/60 czasem trochę niższe. Mam dopiero 26 lat a to już taki problem na głowie. Mam wadę postawy ale nie sądzę żeby wspomniane objawy były przez to, bo jak się ma wada postawy do tak niskiego ciśnienia? Z badań zrobiłem holtera na 24h, kilka razy EKG i próbę wysiłkowa na której nie dałem rady całej wtrwac bo po prostu czułem że już nie mam siły zeby "jeździć"na tym rowerku. Wszystko wyszło bardzo dobrze, nawet ta próba wysiłkowa. Jedynie holter pokazal mała arytmię, ale kardiolog powiedzial że nie mam się o co martwić bo jest nieszkodliwa. Jeśli ktoś wytrwał do końca to dziękuję i proszę o radę. Wiem że muszę iść do kardiologa, ale ciężko że skierowaniem w Holandii. 

Pozdrawiam

Daniel