Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Duszności, wysoki puls i osłabienie

Gość Marti

Rekomendowane odpowiedzi

Pomóżcie!Czy to nerwica?!Miewam wciąż lęki, często płaczę, czuję sie bardzo slabo, miewam zawroty glowy..jak mam gdzies wyjsc to zaraz sie stresuje...mam takie ataki że jak ostatnio jechalam samochodem to miałam BARDZO przyspieszony puls,mialam wrazenie ze zaraz przestane oddychac!!Serce walilo jak nienormalne...!!potem po długim czasie uspokoilo sie ale mam fobie na punkcie mojeog oddechu!! wciąż myślę że zaraz przestane...jakbym chciala czuc ze oddycham...ogólnie mam niskie cisnienie-norma u mnie.W spoczynku zdarza sie ze serce mi wali a wtedy jak wstane to juz masakra mam wrazenie ze zaraz padne!mam 19 lat.Bardzo Bardzo sie obawiam....kiedys bylam pelna zycia a teraz nei daje rady boje sie ze dostane zawal :(mialam ekg ale niby jest ok...tylko niedomykanie sie jednej blokady...czesto odbija mi sie samym powietrzem..nie moge spac bo wciaz mam wrazenie ze za malo tlenu:(
Brałam propanolol ale ja jestem niskociśnieniowiec wiec po tym leku mialam halucynacje...wzielam dwa razy i przestalam bo byla masakra...wydaje mi sie że on ejszcze mi zmniejszyl moje niskie ciśnienie...ale już nie biorę długo...nie wiiem co robić:(
Gość Wojtek83
Czesc Napisz jakie miałaś robione badania bo na samym początku czułem się tak samo jak ty, a miałem bardzo podobne objawy. Wiem o czym mówisz, ale zawał ci nie grozi tylko sama się nakręcasz w momencie,gdy robi ci się słabo czy też serce np. samo przyspiesza i wali bardzo mocno. Zrób badania na tarczyce, krew,cukier,mocz tak na wszelki wypadek, a i usg serca bo u mnie winą tych dziwnych zachowań od strony serce jak i całego organizmu był zespół barlowa in. wypadający płatek zastawki mitralnej. Jak miałem pierwszy atak ostro skoczył mi puls do 180 i zrobiło mi się słabo byłem spanikowany,oblany potem, zabrało mnie pogotowie w szpitalu nic nie wykryto tylko podano cos na uspokojenie. Dopiero prywatna wizyta u kardiologa przyniosła skutek i odnalezienie przyczyny. Przez pół roku miałem ataki paniki połączone z szybkim biciem serca i różnymi innymi dolegliwościami. Budziłem się w nocy spocony często drętwiały mi ręce, z uczuciem że zaraz sie uduszę. Jest to połączone z psychiką co zostało udowodnione naukowe z tąd częste dziwne uczucie jak się jedzie np. samochodem, albo gdzieś w dużym sklepie dziwne wrażenie że zaraz coś się złego stanie itp. Ceną wskazówkę podałaś bo osoby z zespołem barlowa mają najczęściej niskie ciśnienie.
dziś jechalam autobusem i zatkaly mi sie diurki od nosa i doslownie nie moglam oddychac a przez usta nie czulam i doslownie jakbyms ie dusila..do teraz mam ten atak:( miala badanie krwi i mocuz-wszystko w porzadku.Robie na tarczyce.Mialam Ekg ale rodzice byli u lekarza wiec mi powiedzieli ze wszystko dobrze a sama sie nie rozczytam:( ja naprawde mysle ze zaraz nie bede mogla oddychac:(
jak wyniki masz dobre, a takie objawy i schizy to serio chyba nerwica! dziewczyno idz do psychiatry, nie jestes wariatką broń boże :) normalny lekarz:) nie strać życia przez lęki, bo za psychiką idzie ciało i bedziesz sie nakrecac, zycie straci sens itp! zdrówka i siły zycze!!!
Gość Wojtek83
Może być to jak najabardziej nerwica, ale lepiej zrobić usg serca bo te zachowania, objawy często występują w zespole barlowa. Ekg nie musi nic takiego wykazywać ani też osłuchiwanie serca. Jeżeli tu jest wszystko ok(echo) to znaczy, że to tylko nerwy. Lekarze nawet jak to wykryją to mówią, że to nić takiego, a nie do końca mają racje.
Marti myślę,że cierpisz na nerwicę lękową z agorafobią.Mam to samo i wszystkie objawy jakie wymieniliście,tzn. miałam takie objawy,bo już nauczyłam się z tym żyć i panować nad atakami paniki więc teraz jeśli już coś mnie *łapie* to jest to niepokój a wtedy piję sobie niegazowaną wodę i głęboko oddycham aby się uspokoić. Idź moja Droga do Poradni zdrowia psychicznego,bo czym wcześniej zaczniesz to leczyć tym lepiej dla Ciebie.Co do Twoich ataków paniki na tle oddechu,proponuję hiperwentylację,która polega na oddychaniu za pomocą papierowej torebki(wdmuchujesz wydychane powietrze do torebki a następnie to samo powietrze wdychasz( tak mniej więcej to wygląda).Mi osobiście pomogły głębokie wdechy powietrza przez nos i wydechy przez usta.Nabieram przez nos głęboko powietrza,na kilka sekund zatrzymuję je( liczę wtedy do 10) i wypuszczam bardzo powoli ustami.Ćwiczenie powtarzam 10 razy a w międzyczasie zapominam o dolegliwościach,które mnie dopadły,bo jestem zajęta liczeniem oddechów wiec nie mam czasu na panikę i myślenie o objawach :-)Ja też wiele razy myślałam,że umrę podczas tych ataków ale dzięki Bogu żyję wiec jak widać to nie zabija ale tylko straszy,nasza psychika płata nam figle i tyle. Będę tu zaglądać więć jeśli masz jakieś pytania to chętnie odpowiem. Serdecznie pozdrawiam i życzę SPOKOJU :-)
Witaj! Droga Marti, moja dziewczyna ma podobne symptomy do tych które Ty opisujesz i jeszcze dodatkowo bóle w klatce piersiowej w okolicy mostka. Zgodzę się z kolegą Wojtek83 iż może to być zespół barlowa (wypadający płatek zastawki mitralnej). Zobacz tutaj: http://www.poradnia.pl/specjalisci/wywiady/382-prolaps-mitralny-czyli-zespol-barlowa Proszę idź do kardiologa i zrób niezbędne badania. Jest to niegroźna wada serca jednakże w połączeniu z zaburzeniami psychicznymi powoduje ich nasilenie oraz wywołuje dodatkowe dolegliwości (ataki paniki, zawroty głowy, zaburzenia snu, obawa przed utratą życia itp.). Z reguły zespół barlowa nie powoduje żadnych przykrych dolegliwości jednakże u osób wrażliwych na punkcie swojego organizmu mogą pojawić się dodatkowe symptomy na tle psychicznym. Życzę dużo zdrowia i dobrej diagnozy.

Niektórzy lekarze genialnie orzekają, że zbyt wysoki puls jest wrodzony i kropka. A raczej nie ma czegoś takiego, jak schorzenie polegające na zbyt wysokim pulsie. To inne schorzenia powodują zbyt wysoki puls. Tu można o tym poczytać: http://czym-grozi-wysoki-puls.blogspot.com/2014/02/czym-grozi-za-wysoki-puls-wyjasnienie.html