Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam nadzieję ,że już wszystko w porządku bo od jakiegoś czasu nie ma wpisu . Czy bóle ustały i czy nie ma krwawień z nosa i pęknięć żyłek np:na rękach. Jestem ciekawa jak czuje się ktoś po wstawieniu stentu dlatego ,że ja w mojej rodzinie miałam złe doświadczenia ,a w przyszłości mam nadzieję wiedzieć na ten temat więcej Przecież teraz ten zabieg ciągle zalecają przy chorobach serca, może byłoby lepiej coś więcej wiedzieć.
No jest chyba lepiej - bóle jakby ustały chociaż coś tam jeszcze odczuwam ale po zawale i pierwszej angioplastyce też tak było. Myślałem, że po drugiej angioplastyce będę się czuł idealnie ale się przeliczałem. Chyba musi minąć jakiś czas aby samopoczucie się poprawiło. Krwawień z nosa i pęknięć żyłek nigdy nie miałem. Muszę szykować się do powrotu do pracy. 23 lutego mam wizytę u kardiologa i myślę, że wyznaczy on już termin próby wysiłkowej. Ciekawy jestem jakie będą jej wyniki.Dlaczego Miałaś złe doświadczenia po angioplastyce?
To bardzo dobrze,że zdrowie powraca i samopoczucie . To prawda ,że trzeba czasu i wytrzymałości i każdy się przejmuje gdy coś niepokoi. Ja też sądziłam,że zawsze będzie dobrze,ale Mój Tata nie przeżył wstawienia stentu. Całą tragiczną sytuację można przeczytać - opisaną przeze mnie tu na forum kardiologicznym pod tagiem: *po koronografii powstał zakrzep* Ja nie chcę nikogo straszyć,ale czasami jest to dość rutynowo i pochopnie wykonywany zabieg , bo wszyscy twierdzą ,że to nic szczególnego i to mnie drażni .Może jednak trzeba lepiej i indywidualnie oceniać pacjęta .Choć zapomniałam ,że do lekarza taaaaaaaka kolejka .
Przyjmij wyrazy współczucia. Masz rację, że nie jest to tak zupełnie prosty zabieg.Po pierwszej angioplastyce uważałem, że jest to prosty i bezbolesny zabieg - wykonywano go przez pachwinę udową. Drugi zabieg był znacznie gorszy -wykonano go przez przedramię.Był on bardzo bolesny szczególnie podczas wprowadzania prowadnika.Dodatkowo podczas osadzania stentu miałem potworne bóle - takie jak podczas zawału. Musiało być coś nie tak bo wyszedłem po zabiegu dopiero piątego dnia a zwykle wychodzi się na drugi dzień. Miałem wysoki poziom markerów zawałowych.Jest wiele opinii, że angioplastyka nie zawsze daje dobre rezultaty. Ja osobiście bardzo dobrze oceniam koronografię, bo dzięki niej ustalono,że oprócz zatkanej lewej tętnicy wieńcowej,która była powodem zawału, miałem zatkaną w 75% prawą tętnicę Takie badanie powinno być wykonywane profilaktycznie a nie tylko wtedy kiedy już coś się dzieje a w wielu wypadkach po zawale. Mimo tego,że stenty również się zaklejają po jakimś czasie to jednak jest to niezła alternatywa dla bajpasów. Wiem,że po angioplastyce największym zagrożeniem jest powstanie zatoru, toteż bardzo obawiałem się bóli, które pojawiały się po zabiegu. Tym bardziej,że myślałem, że jak druga tętnica wieńcowa będzie w pełni drożna to moje samopoczucie będzie bardzo dobre. Nigdy w swoim życiu nie przejmowałem się różnymi bólami ale teraz po zawale mam małego stracha. Widziałem podczas badania echa serca jak uszkodzone jest serce po I zawale toteż zdaję sobie sprawę jak teraz ważna jest dbałość o to co z serca pozostało. Przecież żyć trzeba dalej, tym bardziej,że ma się jescze wiele do zrobienia. Pozdrawiam serdecznie - Wiesław

Mąż jest po założeniu dwóch stentów 12.09.2014 (nie było zawału), ale 75% jedno i 90% drugie zatkanie. Twierdzi, że kiedy jest mu zimno czuje ból w miejscu wprowadzenia owych stentów. Czy to normalne? Wiadomo, że idzie ten ból wytrzymać, ale jest kierowcą i czy będzie mógł wozić dalej ludzi? Póki co od września jest na L - 4. Czy przed zdolnością do pracy musi mieć badania *próbę wysiłkową* itp. Będę wdzięczna za odpowiedź

Ja jestem 2 tygodnie po wstawiewstawieniu e główna żyle nie jestem po zawale w trakcie badań wyszło że mam 70 80 % zapchane żyły i ostatnio często odczuwam bóle w klatce piersiowej nie wiem czy to normalne nawet w stanie spoczynku Następny stent  bede miała wstawiany 7 marca i niewiem ile ich jeszcze będzie bo lekarz powiedział że tyle ile trzeba Przy tym bólu czuje takie gorące napady ale tylko na twarz i głowę gorączki nie ma Może ktoś wir o co chodzi czy to normalne