Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników badania holterowskiego przy kłuciu w okolicy serca

Gość FilipF

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, krótko opiszę sytuacje. Jako 7 latek zostało u mnie zdiagnozowane wypadanie płatka zastawki mitralnej. Przez ok rok regularnie mnie badano i kazano unikac wysiłku. Po tym czasie lekarz stwierdził, że jestem zdrowy (co z wiedzy jaka dzis posiadam raczej sie nie zdarza:)) W obecnej chwili mam 23 lata. Od września 2008 zaczalem odczuac kucie w okoicach serca i ucisk za mostkiem (dokładie jak te bóle w wieku 7 lat). Byłem bardzo słaby i miałem probemy z zasypianiem. Po wykonaniu wszystkich badan lekarz stwierdził: - wypadanie płatka - skoki ciśnienia - liczne arytmie komorowei przediosnkowe Od tamtej pory ostro wiąłem się za siebie, zmieniłem diete (miałem pare kilo zo duzo), zdecydowanie zwolniłem (do tej pory pracowalem, prowadzilem firme i studiowalem na dwoch kierunkach), zaczalem regularnie, a wlasciwie codzinnie uprawiac sporty aerobowe (bieg, plywanie, rower). Tydzien temu powtórzyłem wszystkie badania. Okazało się, że ciśnienie się unormowało, serce bije znacznie równiej i ogólnie jest dzy progres. Niestety wyniki Holtera ekg dostałem dopiero dzis a moj lekarz jest na urlopie. Oto one: Czas trwania 22:22:13 95961 Qrs*ów Średni rytm HR 74 Max HR 155 Min HR 36 Ponadto: 4 tachykardii 45 bradykardii (wlasciwie wszystkie w nocy) 24 rytmów niemiarowych 14 przerw 0 pobudzen komorowych Podsumowanie: Rytm zatokowy. Intermittujące przez całe badanie, szczególnie nasilone zaburzenia przewodnictwa przedsionkowo-komorowego od bloku II stopnia Wenckebacha 5:4, 6:5, 7:6 aż do bloku przedsionkowo-komorowego II stopnia 2:1 - w mechanizmie tych zaburzeń powstaje 14 pauz o czasie trwania do 2.3 sek. W ciagu dnia epizody tachykardii zatokowej nienapadowej, w nocy tendencja do bradykardii zatokowej. Wystąpiła też pauza o czasie trwania 3.5 sek powstała w mechanizmie zahamowania zatokowego. Bez arytmii komorowej ani zmian ST. Powiem szczerze ze zaniepokoiły mnie te wyniki. Z jednej strony jest lpeiej - znacznie mniej rytmów niemiarowych i tachykardii niz ostatnio oraz brak arytmii komorowej, ale sporo pauz w tym jedna dosc dluga i cala reszta w opisie której to ja nie rozumiem:)