Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Opuchlizna nad obojczykami, duszność i mdłości

Gość Marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ktoś wie skąd się bierze i czego to objaw, od dwóch dni nad oboma obojczykami blisko szyi mam opuchliznę (takie jakby kaptury). Dodam , że cierpię na nadciśnienie tętnicze łagodne (5 mg tritace na dobę). Dodatkowo czuję lekkie osłabienie w ramionach i ucisk w okolicach opuchlizny, a czasem lekką duszność lub mdłości i dziwne uczucie w uszach i rzuchwie - jakby ból. (świnkę przechodziłem trójglicerydy leczone lipanthylem w normie)dzięki za porady
Ani kaszlu ani wysypki, temperatury nie mam, właśnie zrobiłem EKG w normie i ciśnienie po 7,5 mg tritace 120/80. Osłuchowo bz.A co kapturów nie wiem jak to opisać. Czuję się tak jakby mi napuchły tętnice, czasem mi duszno. Te zgrubienia są miękkie, maja powierzchnię około 5 cm kw. leżą tuz nad obojczykiem tuz na tętnicami. Może mi się światło tętnic zmierzyło :) Nie mam pojęcia, ale za dobre się nie czuję.
Witaj, mam podobny objaw jak Ty. Takie kaptury lub miękkie piłeczki nad obojczykami . Byłam u laryngologa i miałam robione usg nic nie wykazało. Trwa to juz ponad 8 miesięcy , dodatkowe objawy to duszność bóle w klatce piersiowej i juz nie chce mi się opisywac . Lekaże nie podaja przyczyny , nie diagnozują i nie leczą tego . Nie wiem czy to z niewiedzy czy wszyscy wyjechali z Polski? Chętnie posłuchałabym jakiś sugestii i prosze się nie martwic to nie nerwica na dodatek mam dziwny kolor ust taki odbarwiony jak przy bielactwie a nieraz wchodza w kolor granatu . Czy ktos jest w stanie odpowiedzieć co to ?

Też tak mam :( badania krwi nic nie wykazują, tak samo jak usg i rentgen. Byłam już u internisty, laryngologa i chirurga żaden nie ma pojęcia co może być przyczyną. A opuchlizna jest coraz większa i do tego czuję ból, głównie przy przełykaniu i kichaniu. Nie jest to ból gardła tylko nad obojczykiem w miejscu gdzie zrobił sie ten *kapturek* Martwi mnie najbardziej to że każdy lekarz rozkłada ręce i mówi, że nie ma pojęcia skąd to się wzięło:( Pomocy ;(

Cześć, ja mam coś takiego na lewej stroni i gdyby nie mój syn, który to zauważył nie namierzyłbym tego. Cóż mogę powiedzieć. Ja bym szedł bardziej w stronę układu limfatycznego. Nie ma tam narządu, który mógłby tak napuchnąć i to bez bólu. Poczekam jeszcze trochę, potem idę na zdjęcie.

Też miewam taką opuchliznę, do tego mam dyskopatię szyjną która ponoć nie kwalifikuje się do operacji, mam silne bóle w prawej ręce wskazujące na nie zdiagnozowane zapalenie pochewki stawowej. Byłam w szpitalu, zrobili mi badania i jedyny wniosek że subiektywne odczucie bólu a tak generalnie rzecz biorąc to nic mi nie jest, oczywiście przez tydzień leżałam w szpitalu i dopiero na koniec robili mi badania więc odpoczęłam sobie to z badań nic nie wyszło. Masakra bo cały czas słyszę że nic mi nie jest, internista zapytał dlaczego nie mam orzeczenia a ja mówię że specjaliści ni chcą mi pomóc bo nie sprawdzają co mi może dolegać, chyba ni chce im się.

Gość kobieta po 50

Ciekawa jestem czy u kogoś oś się wyjaśniło w sprawie tych kapturów ? Ja też coś takiego mam. Powiedziano mi, że pewnie mam jakąś chorobę immunologiczną - ale nie wiadomo jaką. Lekarz, u którego byłam powiedział, że ma takich 3 pacjentów. Wybadał ich na różne sposoby i możliwości poradni i nic nie znalazł - wszystkie badania dobre

Gość szukajaca

Ja ma po obu stronach dość spore gule. Męczę się z nimi od maja 2015r. Nikt nie wie co to jest i czym spowodowane. Dość duże. Bolą, głównie kiedy gardło boli. Do tego mam powiększone zwapnione migdałki (bolesne) na razie nie do wycięcia chodź lekarze wspominają o tym. Miałam robioną tomografię szyji. Wyszło że mam migdałki i węzły chłonne szyjne odczynowe. I to mnie niepokoi. Usg wykazało powiększony węzeł chłonny po prawej stronie 14x7 mm mam biopsje. Ogólnie laryngolog twierdzi że jestem zdrowa i hematolog też pomimo że mam te gule i bolą mnie pachy, żyły, gardło i pachwiny (codziennie dość boleśnie). A i do tego lekarze twierdzą że wpadam w paranoję że się tak doszukuję przyczyn! Masakraaaa

Witam, od dwóch lat też zmagam się z tym. Na początku opuchnięcie było tylko po jednej stronie, później zrobiło się już po obu stronach i nawet po jakims czasie zaczęło boleć. Byłam z tym w szpitalu, lecz lekarze nie wiedzieli co to jest, wysyłali mnie z jednego pokoju do drugiego i tak na końcu wysłali mnie do domu z tekstem że to nic nie jest, jakiś tylko mięsień. Jak do tej pory nie zeszło to i nadal boli...

Gość janek6657

Miałem to samo. Infekcja górnych dróg oddechowych, która się wzięła z nikąd. Po dwóch tygodniach angina, zero gorączki, kaszlu kataru... ogólnie spora infekcja najprawdopodobniej wirusowa, która zaatakowała trąbkę słuchową (ucisk w uszach), gardło (drapanie), migdałki ropne i do tego poduszeczka nad obojczykiem, która u mnie okazała się lekka spuchniętą tarczycą... jakieś kuleczki (pojawiające się codziennie tak szybko jak znikają), które są weęzłami... Poza tym czuję się całkiem normalnie... sam czekam na jakaś sensowną diagnozę...