Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Wojtek83
Nadciśnienie to wartości, które przekraczają regularnie 140/90. Jeżeli twoje ciśnienia wynosi 120/100 to nie jest one dobre bo druga wartość (rozkurczowe) przekracza normę. Warto to wyjaśnić czy nie ma jakiś przyczyn organicznych lub też wykonać parę dodatkowych pomiarów w ciągu doby, aby być w 100% pewnym.
Gość jaaakinga

Miki, ja tez mam problem z wyzszym cisnieniem rozkurczowym, przy czym skurczowe jest zawsze w normie. Czytalam ze podwyzszenie i jednego i drugiego jest tak samo niebezpieczne, majac np 130/100 to tak jakbys mial 160/100, albo przy rozkurczowym 110 tak jakbys mial skurczowego 180 (no mniej wiecej, mam nadzieje ze wiesz o co mi chodzi). Z tym ze na pocieszenie ci powiem ze podobno rozkurczowe maleje na starosc, a skurczowe tylko rosnie.

Witam,nie dawno bardzo się zaniepokoiłam. Nagle poczułam mdłości i ból brzucha (czekam na.zabieg usunięcia pęcherzyka żółciowego). Mierze ciśnienie a tam 120/100. Bardzo często mam również wysoki puls i wali mi serce. Ekg nie wykazało zmian. Mam też niestety nerwicę,ale nie biorę na nią żadnych lekarstw. Ratuje się melisą bo pracując w szkole boję się że nie będę mogła normalnie funkcjonować. Czy ktoś był w podobnej sytuacji?takie napady lęków i kołatania serca,potliwosc dłoni,mdłości miewam kilka razy w ciągu dnia

Gość Andreasss

Witam moje cisnienie krwi od dwudziestego roku wzrasta , zaczelo sie od 140/100 a teraz w wieku 51 lat miewam 275/151 i zadne leki zaden lekarz nie umie zaradzic . Nie odczuwam tego cisnienia do 250/135 a powyzej boli mnie glowa . Chodze normalnie do ciezkiej pracy i jest ok ale zauwazylem ze coraz gorzej widze i mam szumy bardzo glosne w uszach i zadne farmakologiczne leczenie nie pomaga troche juz zaczynam sie bac.

ANDREASSS, to już podchodzi pod kryzę ciśnieniową, na prawdę wartości olbrzymie! Musisz szybko działać, może to jakiś guz chromochłonny nadnerczy? Miałeś badania pod tym kątem? On zazwyczaj powoduje wzrosty ciśnienia do dużych wartości. Czy Twoje ciśnienie w takich wartościach utrzymuje się ciągle, czy są to nagłe wzrosty? Miałeś robiony holter ciśnieniowy? Ogólnie od 210/110 już się robi niebezpiecznie i trzeba działać, a Ty masz dużo wyższe wartości. Jeśli nie zrobisz z tym nic to padną Ci zaraz nerki, bo to bardzo wrażliwy narząd na nadciśnienie.

Tu masz jeszcze zacytowany post z innego tematu, może będzie jakiś punkt zaczepienia: *czytając porady poprzedników zauważyłem, że nie robiłeś badania pod kątem zespołu Conna czyli hiperaldosteronizm (np. tomografia z kontrastem). Polecam Klinikę Nadciśnienia Tętniczego w Aninie. Trafiłem tam z podobnymi objawami ( skoki ciśnienia do 250/150) i po odpowiednich badaniach postawiono taką diagnozę. Odpowiednie leki na *przyczynę* a nie objawy od dwóch lat utrzymują u mnie ciśnienie wzorcowe* Działaj!

Ja mialam 140/87-99. To co bralam  napisze ponizej i cisnienie mam 107/65.  : nalewka z jemioly herbapol, krople nasercowe, omega 3 , magnez, l karnityna, cardioArgin, ziola klimuszki przy nerwicy, tabletki z jemiola i czosnkiem i czyms jeszcze DM. Lekarz oczywiscie dal metocard ale tego nie bralam. Mam nadzieje ze komus pomoze jak mi, a bralam to 3 tyg i biore nadal.

Mi do mierzenia ciśnienia bardzo odpowiada model Senior. Rzeczywiście nazwa modelu nie jest przypadkowa ani na wyrost. Jak najbardziej mogę polecić ciśnieniomierz właśnie starszej osobie. Sama niedawno skończyłam 65 lat i sobie chwalę urządzenie. Wygodny mankiet duży widoczny wyświetlacz i też dobrze że same przyciski są powiększone, a nie jakieś mini mini.