Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tętniak przegrody między przedsionkowej i niedokurczliwość komory

Gość steryd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam niedawno sie dowiedział ze mam tetniaka przegrody miedzyprzedsionkowej i niedokurczliwosc lewej komory jestem po operacji tetralogii falotta niestety te wyniki nic mi nie mówią chciał bym prosić kogoś o wytłumaczenie mi tego
Gość Magdalena :)
witaj , jesteśmy z Poznania mój syn miał tętniaka przegrody międzyprzedsionkowej z przeciekiem , 2 lata temu miał zabieg w Zabrzu ( założona parasolka) dziś czuje sie dobrze i wszystko jest ok. To jedna z najlżejszych wad serca , ale nie oznacza że należy ją lekcewżyć , wręcz przeciwnie , szybko wykryta nie pozostawia śladów . Jesi masz jakieś pytania chetnie odpowiem
ja mam bez przecieków i 3 lekarze u których byłem powiedzieli mi, że to absolutnie nie jest groźne i w niczym mnie nie ogranicza. Tętniak przegrody m-przedsionkowej nie jest groźny, natomiast inne rodzaje tętniaków owszem, Marto. Chyba, że chcesz polemizować z opinią prof. i dwóch dr kardiologii u których byłem, bo ja im wierzę. Pozdro.
Marta w każdym prawie temacie na tym forum polemizuje Drogi XY z opinią profesorów i dr. Marto mam dla Ciebie wiadomość odnośnie mojego niepełnego bloku prawej odnogi pęczka hisa: byłam, u lekarza na rozmowie, innego znajomego: to nie jest groźne i nie ma żadnego znaczenia, a leczenie betablokerami jest dobre na początku, jak przestaną mi te leki działać to damy coś innego :) tak więc fiu bździu nie muszę słuchac się starszych aż tak bardzo jak mi radziłaś:) i nie panikuj i nie strasz każdego, bo sama jesteś zgorzkniała :) Steryd! zdrówka życzę i nie bierz do serca wszystkiego co tu piszą:) słuchaj tylko ludzi mądrych i tych do których masz zaufanie!
23 latka piszesz bzdury ale ok.betablokery brane przy niepelnym bloku odnogi w niedlugim czasie moga skutkowac pełnym blokiem.co do arytmi jaka masz to zaburzenia przewodzenia komorowego jakim jest niepelny blok,sa przyczyna arytmii nadkomorowej.przy silnym ataku nadkom komory moga zaczac nawet migotac..rzadko ale moga.przykro mi ze nie tolerujesz moich postow.tego co pisze sama nie wymyslilam.opieram sie na badaniach naukowych.a zebys wiedziala ilu ludzi umarło a lekarz wczesniej byl zdania ze jest z ich sercem wszystko ok.
Marto, ale on umarl konkretnie na tętniaka przegrody m- przedsionkowej czy na jakiegoś innego? Bo tętniak tętniakowi nie równy.Bo mi lekarz powiedział, że do przedsionków to krew spływa, więc tu ciśnienie jest niskie. Poza tym ta tkanka łączna na której jest tętniak przegrody m-przedsionkowej jest mocniejsza od ścian serca. I, że bardziej prawdopodobne, że pęknie ściana a nie to. A ze ścianami u mnie i u kol. steryda wszystko ok. Groźny natomiast jest tętniak przegrody m-komorowej, którego obaj nie posiadamy. Ale ja już nie zajmuje się tymi głupotami, chciałem tylko uspokoić kolegę i radzić mu to samo. Obaj możemy też brykać na siłkę:-)
Witam. Mojej kilkudniowej córeczce wykryto dość dużego tętniaka przegrody IAS z niewielkim 1-p naciekiem oraz nieco poszerzone jamy prawego serca. Niestety lekarz kardiolog poinformował mnie jedynie, że dzieciątko będzie miało kontrolne badanie UKG za ok, 3-4 miesiące. Ja chciałabym widzieć jak wyglada proces leczenia u takiego maleństwa? Czy są szanse, że z biegiem lat, jak dziecko będzie rosło tętniak ustąpi? prosze o jakiekolwiek informacje dotyczące przyszłości mojej córci pod względem występowania tętniaka. Z góry dziękuję.