Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wiarygodność badania ECHO serca

kasiaszepe

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj:-)a masz taki wynik rozumiem zły?zrob echo serca /taka jest tego nazwa/u innego specjalisty.prywatnie u dobrego lekarza.mozliwe jest ze lekarz sie pomylil.znam jeszcze gorsze przypadki pomylek.mam nadzieje ze tak jest i w tym wypadku.jakby co pytaj.pozdrawiam:-)marta
Gość kasiaszepe
Może źle zaczęlam, sprawa wygląda tak: mam sześcioletniego syna. kilka razy miał robione USG serca i ciągle był ubytek.. leżał na oddziale celem zamkniecia ubytku gdzie też mu robiono USG i wykazało 7-8 mm ubytek położony centralnie z l-p przeciekiem.. leżał już na stole operacyjnym i badanie TEE nic nie wykazało-żadnego ubytku- zabiegu nie było.. a ja nie wiem co mam myśleć.. czy to ECHO się myliło kilkakrotnie czy to TEE wtedy.. a może coś krecą w tym szpitalu..??? 2tyg. prosiłam sie ich o karte informacyjną a o histori choroby kazali mi zapomnieć...(gdzie wiem że mam do niej prawo) nic nie rozumiem.. prosze o oo o cokolwiek.. Co powinnam teraz zrobić?? o chistorie już napisałam.
Witam. Mysle ze UKG powinno pokazac jesli jest ubytek-tym bardziej ze jest to dziecko.Ja jestem dorosla i widac ubytek.Jesli lekarze maja watpliwosci to robia echo przezprzelykowe i wtedy widac jak na dloni bo serce jest przyczepione do przelyku.Moze lekarze chca jeszcze poczekac ja mam 35 lat i ubytek 14mm ktory zostal wykryty 1,5 roku temu.Wczesniej nikt nawet nie podejrzewal ze mam wade.
Juz po raz kolejny bardzo pieknie prosze o zinterpretowanie moich wyników echa i holtera. Czekam ze zniecierpliwieniem i nadzieja na szybka reakcję. Bardzo prosze o interpretację wyników mojego echa : Lewa komora : 4.3/3.0 cm Przegroda m-k : 0.9/1.2 Lewy przedsionek : 3.8 x 4.1 cm Ściana tylna LK : 1.0/1.3 cm Aorta wstepująca 3.1 cm Pień płucny : 2.2 cm Prawa komora : 2.4 cm Zastawka mitralna : przedni płatek nieco pogrubiały, z zeszkliwieniami V max : 1.0 m/s Gradient max : 2.3 mmHg ; Gradient średni : 1.0 mmHg Fala zwrotna I st. Zastawka aortalna : trójpłatkowa, płatki cienkie, dobrze ruchome Vmax : 1.2 m/s Gradnient max : 5.5mmHg; Gradnient sredni : 3.0 mmHg Fala zwrotna : nie stwierdzono KURCZLIWOŚĆ : zaznaczona hypokineza ściany bocznej LK EF : 50 % WNIOSKI : Kurczliwość całkowita LK przy dolnej granicy normy. Jamy serca niepowiększone. Upodstawy PP widoczny obszar o zmiennej echogeniczności ( TU ??); silniej wysycone i pobrubiałe blaszki osierdzia w tej okolicy. Pierwotna IM I st. Osierdziwe wolne. Jeszcze raz bardzo prosze o interpretację. Wyniki holtera : Rytm zatokowy z akcja komór 134-60/min. Zarejestrowano pojedyncze przedwczesnepobudzenia komorowe dwukształtne i pojedyncze pobudzenia przedsionkowe. W godz. Nocnych okresowo włączający się blok AV II stopnia typu Periodyka Wenckebacha.