Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zatrzymywanie się serca przy kaszlu i głębokim wdechu

Gość Seweryn873

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Seweryn873

Witam,potrzebuje rady ponieważ jestem na skraju załamania.

Dwa tygodnie temu w czwartek 30.06.22 podczas gdy wróciłem z pracy dostałem jakiegoś jakby ataku że moje serce zatrzymuje się na sekundę i zaraz bije mocniej ale normalnie,oczywiście panika uczucie lęku że zaraz umrę,aż musiałem się położyć do łóżka,nadmienię że tego dnia czułem się doskonale do czasu wystąpienia objawów.

W niedzielę będąc na zakupach w galerii nawrót dolegliwości wróciłem do domu przy mierzeniu ciśnienia i pulsu ciśnienie 125/80 puls 90 przy czym aparatura przy każdym mniemany zatrzymaniu i wystąpienia ucisku w gardle pokazuje zatrzymanie tętna dosłownie na ułamek sekundy.Wezwalem pogotowie przyjechali zabrali mnie do szpitala zrobili EKG badania krwi i odesłali mnie do domu bo wszystko jest w normie.

Owe dolegliwości występują kilka razy w ciągu dnia czasem raz.Wyposazylem się w pulsykometr i zauważyłem że podczas głębokiego wdechu występuje zmniejszanie się tętna lub jego sekundowa przerwa,tak samo przy kaszlu.Prosze o pomoc pozdrawiam 

Gość Karmazynowy jeleń

Dodatkowe skurcze. Pierwszy krok z zasady to holter. Weź zamów z mobile holter z internetu, ale inny z allego, bo jest od chusteczki, żeby nie było, że coś reklamuję. Z mobile jest to dobre, że bierzesz na dobę, ale może się okazać wtedy, że cisza. W takiej sytuacji dzwonisz do nich i przedłużasz o kolejną dobę. I tak do skutku.

Gość Karmazynowy jeleń

Całe spektrum, od zupełnie niegroźnych, występujących na dobę po kilkanaście sztuk pojedynczych pobudzeń nadkomorowych do śmiertelnego migotania komór włącznie. Musisz pierwsze małe kroki postawić sam tj. holter i badania ogólne. Każde laboratorium ma pakiety sercowe, łatwo znajdziesz. Później lekarz a przy okazji wrzucasz tu co już masz.

Witam. Polecam szybką wizytę u kardiologa i EKG oraz echo serca. Nawet kardiolog potrzebuje diagnostyki, aby postawić właściwą diagnozę. Nie czekaj, bo liczby w pomiarach masz wysokie, ryzykujesz, że może być gorzej a dodatkowo stresujesz się, a to kolejny szkodliwy czynnik dla zdrowia. Życzę zdrowia i daj znać jak dowiesz się, co Ci dolega.

Gość Karmazynowy jeleń

goń goń, na początku drogi zapamiętaj trzy badania, bo to świętość w kardiologii

- Holter

- Echo

- Pakiet sercowy z krwi

Ja skończyłem na wysokospecjalistycznej procedurze zwanej ablacja, ale Tobie być może wystarczy farmakoterapia, czy zaleczenie choroby, która bruździ sercu. Np. tarczycy.  Wybieraj dobrych lekarzy! To ważne jest.

Gość Karmazynowy jeleń

Nic Ci nie powiem, bo sam jestem kilka dni po ablacji a po drugie jestem programistą. Czytaj na facebooku tam jest taka grupa. Znajdziesz też blogi pojedynczych osób w sieci. Ogólnie materiału jak na ok 10k zabiegów/rok w Polsce to nie za dużo jest. Pewnie jedni żyją jak nowo narodzeni (sam taką osobę znam) a są tacy, co nie żyją w ogóle, bo umierają w czasie zabiegu. Makabrycza sentencja, ale to na szczęście nawet nie promil i do tego osób już bardzo chorych i powikłanych. Nie zaczynaj od tylca, bo to może i ciekawe, ale nie w kardiologii 🙂

Gość Seweryn873

Witajcie jestem już po badaniach i wizycie u kardiologa.

Serce jest zdrowe żadnych odchyleń podczas wizyty EKG w normie echo serca nie wykazało żadnych nieprawidłowości,dla pewności zrobiono mi RTG klatki piersiowej i również wszystko w porządku.Badania krwi w normie tylko podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów,cukier idealny

Przepisali mi tabletki kaldyum z potasem ale dolegliwości nadal występują.

Kardiolog nie chce mi podawać betablokerów bo jak stwierdził jestem za młody i nie widzi podstaw do założenia holtera.Pozdrawiam

Gość Seweryn873
W dniu 3.08.2022 o 20:49, Gość Noni napisał:

Seweryn, gratuluję udanej wizyty i diagnozy u kardiologa. A może to jakaś nerwica? Albo niedobór magnezu? Może rodzinny zaproponuje dalszą diagnostykę? 

Noni, dzięki trochę mi ulżyło ale tak czy inaczej założę holter aby mieć 100% pewności Pozdrawiam