Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rozlane niespecyficzne zmiany ST-T znad ściany serca

Hana

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi. Nieprawidłowa dieta i zatrucie co przez to mam rozumieć proszę o rozwinięcie myśli... EKG miałam robione kilka razy w styczniu i zawsze to samo dwa lata wstecz przy badaniach do pracy również taki wynik był. Ciśnienie mam mierzone każdego dniana aparacie rtęciowym zwykle górne to między 90-100 dolne od50 do 65 puls od 70-100 Wczoraj miałam echo wyniku nie znam ..
bardzo prosze o interpretację wyników mojego echa : Lewa komora : 4.3/3.0 cm Przegroda m-k : 0.9/1.2 Lewy przedsionek : 3.8 x 4.1 cm Ściana tylna LK : 1.0/1.3 cm Aorta wstepująca 3.1 cm Pień płucny : 2.2 cm Prawa komora : 2.4 cm Zastawka mitralna : przedni płatek nieco pogrubiały, z zeszkliwieniami V max : 1.0 m/s Gradient max : 2.3 mmHg ; Gradient średni : 1.0 mmHg Fala zwrotna I st. Zastawka aortalna : trójpłatkowa, płatki cienkie, dobrze ruchome Vmax : 1.2 m/s Gradnient max : 5.5mmHg; Gradnient sredni : 3.0 mmHg Fala zwrotna : nie stwierdzono KURCZLIWOŚĆ : zaznaczona hypokineza ściany bocznej LK EF : 50 % WNIOSKI : Kurczliwość całkowita LK przy dolnej granicy normy. Jamy serca niepowiększone. Upodstawy PP widoczny obszar o zmiennej echogeniczności ( TU ??); silniej wysycone i pobrubiałe blaszki osierdzia w tej okolicy. Pierwotna IM I st. Osierdziwe wolne. Jeszcze raz bardzo prosze o interpretację.
Gość Madzia22
Witam serdecznie :) Wykonałam EKG i jestem zaniepokojona wynikiem : HR 78[1/min] RR 761 [ms] QRS 83[ms] QT 330[ms] QTC 287[ms] P 94[ms] PQ 156[ms] Oś P 22 Oś QRS 29 Oś T 0 miałam także opis na wydruku: 116 nieregularny rytm nadkomorowy rytm RR jest nieregularny rytm PP jest nieregularny położenie załamka P jest nieregularne 420 normogram 506 znaczące obniżenie ST, możliwe niedokrwienie mięśnia sercowego Podkreślam, że parę lat wcześniej przeszłam infekcyjne zapalenie wsierdzia ( IZW ) Proszę o skomentowanie. Pozdrawiam
Gość Kiepska sprawa
*Hana, 2009-02-04 07:48:14 Dziękuję za odpowiedzi. Nieprawidłowa dieta i zatrucie co przez to mam rozumieć proszę o rozwinięcie myśli...* Generalnie to chodzi o nadmiar mięsa,mleka i jego przetworów oraz zakwaszenie przez to organizmu.Poza tym możliwe jest zatrucie wodą z kranu(zwykle najgroźniejsze z niej są chloropochodne węglowodorów powstające w skutek chlorowania brudnej wody zanieczyszczonej np. benzyną).A zatrucie może być spowodowane problemami z przewodem pokarmowym.Na te 2 zatrucie najlepsze są środki przeczyszczające i lewatywa.Jeżeli chodzi o te 1 to trzeba używać albo wody destylowanej albo solidnej mineralnej(bez dużej ilości zanieczyszczeń np. darmową oligoceńską z kranów w Warszawie) albo kupić filtry do wody-chyba jesdyne solidne sa z odwróconą osmozą-najtańsze kosztują chyba ok 100 złotych.Tutaj jest sporo o zanieczyszczeniach wody i jak chcesz możesz z tamtąd kupić: http://www.hydropure.com.pl/czesto_zadawane_pytania/ .Oczywiście nie jest to reklama bo chodzi mnie o to że tam jest dużo informacji a to ze sprzedają to co innego.Można się tam dowiedizeć takich ciekawych rzeczy że woda mineralna może zawierać też jak kranowa sporo chloropochodnych węglowodorów i woda identyczna z destylowaną może być zaliczona do mineralnej.A jak nie wiesz jaką dietę stosować to tą polecam(w ostateczności zbliżoną do niej jak nie masz groźnych chorób) : http://video.google.com/videoplay?docid=6169050139483021263 . Niestety praktycznie są duże problemy z przygotowaniem diety idealnie ze względu na to że warzywa powinny być świeżo zerwane ale jeżeli jest to dieta tylko do odżywiania a nie do leczenia to chyba można sporo odpuścić.Ja sam zacząłem stosować kilka elementów z tej kuracji ale chyba za mało się staram bo niestety na razie nie widzę poprawy.A łykanie surowej marchewki niezupełnie zgodnie z przepisem i lewatywa z kawy to trochę za mało.
Gość marrta26
Bardzo proszę o wytłumaczenie mi wyników echa serca mojego synka ponieważ od lekarza nie mogę się nic dowiedzieć za szybką odpowiedz będę wdzięczna. wymiary LVd 31 LA 27 Ao 23 RV 16 IVS 6 LVPW 5 kurczliwość prawidłowa zastawka mitralna pr PG mmHg MG mmHg MVR MVA (plan) cm2 MVA(PHT) CM2 zastawka aortalna trójpłatkowa , łuk ao lewostronny PG mmHg MG mmHg AVR zastawka trójdzielna ITV + 1 PG mmHg MG mmHg TVR RVSP mmHg zastawka płucna ITP+1 PG mmHg MG mmHg PVR PAPd mmHg PAPm mmHg osierdzie pr wnioski: serceczterojamowe ze sl drożnością PFO/ASDII i niedomykalnymi zastawkami pr serca
Cześć mam 20 lat i mam problem sercowy w echu serca wyszło ze mam wysycony płatek militarny i nie wiem co to znaczy i zlewające się fale militarne i naprawdę nie wiem co to znaczy lekarz nic mi nie pozwiedzał proszę o odpowiedz.i czasami ma ataki częstoskurczu ale biorę betalo zok 50 i magnez i tłuszcze omega 3.