Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatanie serca, osłabienie, zawroty głowy i skoki tętna

olka912

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Mam 17 lat. Od paru lat zmagam się z dolegliwościami takimi jak kołatanie serca. Czasem moje serce po prostu wariuje. Nie ma to związku z wysiłkiem fizycznym. Nie można przewidzieć kiedy przyjdzie *atak*. Czasem wystarczy, że się schylę, a moje serce zaczyna bić bardzo szybko i odczuwam ogólne osłabienie i zawroty głowy. Zazwyczaj mam puls w granicach 75-90, a wtedy osiąga średnio 150. Oczywiście byłam z tym u lekarza, gdy dostałam jeden z pierwszych ataków. To było parę lat temu. Zrobili mi EKG i echo serca, po czym stwierdzili, że nic wielkiego mi nie jest, powiedzieli, że *z tego wyrosnę* i wysłali do domu. No jakoś nie wyrosłam. Aha, ataki trwają czasem kilka minut, a czasem godzinę. I nie wiem czy to istotne, ale moje ciśnienie generalnie jest dość niskie, zwykle w granicach 96/60 lub 100/65. Nie wiem co to może być. Czy to arytmia? Czekam na odpowiedzi i z góry dziękuję :)
Cześć! Kołatanie, walenie serca bez powodu może być przyczyną nadczynności tarczycy. Miałam takie objawy. Wiele młodych osób choruje na tarczycę. Obecnie leczę tarczycę, objawy powoli ustępują. Przy nadczynności jest jeszcze wiele innych objawów, jak nerwowość, poty, chudnięcie i in. Warto zrobić badania w kierunku tarczycy.
Witam wszystkich. Tez mam pewien problem z kolataniem serca, lecz u mnie wyglada to w inny sposob. Czesto serce zaczyna mi szybko bic, wystarczy ze usiade inaczej czy stoje w bez ruchu i czuje, ze zaraz serce mi wysiadzie. Czasami mam uczucie jakby serce ledwo co pompowalo krew, a mam dopiero 17 lat. Kiedys tego problemu nie mialem, pojawil sie rok temu przed czerwcem, i w dodatku na imprezce. Gdy to sie pojawilo, mam takie ataki ponad rok, i czasem trwaja kilka minut, a czasami kilka godzin... A i dodam, ze codziennie odczuwam w bol w okolicy mostka po lewej stronie, i zawsze w tym samym miejscu. Bylem z mama u kardiologa, mmm, zabardzo nie znam sie na tym, ale ( wytlumacze to troche w glupi sposob), kardiolog polozyla mnie na lozko, posmarowala czyms i * jezdzila * czyms patrzac na monitor. Stwierdzila ze mam za male serce i jakis problem z zastawkami. Mam teraz regularne wizyty, ale nic nowego sie nie dowiedzialem oprocz tego, ze mam za male serce, ciezko jest mu pompowac krew i problem z zastawkami. A co do cisnienia, czasami w normie, a czasami potrafi glwaltownie podskoczyc nawet gdy sobie siedze. Puls czesto mam bardzo niski, a czesto bardzo wysoki. Nie pamietam kiedy byla norma. I tu mam pytanie. Czy robic cos z tym, czy poprostu czekac az serce urosnie? Bo powoli juz trace sily.. i martwie sie o swoje zdrowie.A moze dolega mi wogole co innego??? Dziekuje za odpowiedzi :)
Gość Natalina
Mam identyczne objawy co opisała olka 912. Cisnienie lekko podwyzszone a tętno dochodzi do 180 !!! Mam 19 lat dokucza mi to od jakichs 5 lat. Moja mama i babcia maja problemy z tarczycą. Ostatnio zrobiłam badania krwi TSH i FT4 w całkowitej NORMIE!? Mnie też w z wiekiem nie przeszło jak mówił kardiolog dziecięcy. tymczasem ide robi c inne badania: USG jamy brzusznej, USG tarczycy, kardiolog który znowu zaloży holter i powie że wszystko jest OK...
Gość kajdek1989

Hej rowniez mam tego typu problemy. Zrobilam badania krwi (w tym rowniez na tarczyce) i okazalo sie ze mam niedobor zelaza. Lekarka stwierdzila ze to od tego bo zelazo laczy sie z tlenem itd... Bralam przez 2 miesiace tabletki owszem pomoglo ale tylko na chwile. Teraz wyniki mam dobre a serce dalej swiruje. Wlasnie siedze i czytam co moge zrobic zeby sie uspokoilo bo juz godzine mi wali jak oszalale ;/