Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tętniak przegrody międzyprzedsionkowej

Gość sylwia

Rekomendowane odpowiedzi

dr. hab. Janina Stępińska - odpowiada Agab#: Okazało się, że mam tętniaka przegrody międzyprzedsionkowej, ale na szczęście bez przecieków, mam niskie ciśnienie i czasami zdarza się arytmia serca (znacznie przyspiesza bicie). Za 2 tygodnie wybieram się na narty i będę w górach (wys. ok. 1500 m n.p.m.) Odp. Nie ma żadnych przeciwwskazań. Tętniak przegrody bez przecieku nie stanowi zagrożenia. (śpij spokojnie) PZDR.
Agab#: Okazało się, że mam tętniaka przegrody międzyprzedsionkowej, ale na szczęście bez przecieków, mam niskie ciśnienie i czasami zdarza się arytmia serca (znacznie przyspiesza bicie). Za 2 tygodnie wybieram się na narty i będę w górach (wys. ok. 1500 m n.p.m.) Nie ma żadnych przeciwwskazań. Tętniak przegrody bez przecieku nie stanowi zagrożenia.
Tętniak polega na tym, że rozwarstwia się ściana przegrody międzyprzedsionkowej i w tej przestrzeni gromadzi się krew. Rozumiem, że badaniem, które zdiagnozowało tą zmianę było UKG serca. W opisie tego badania powinna być zaznaczona wielkość tego tętniaka. Niewielkie tętniaki nie są groźne, natomiast większe wymagają stałej kontroli i tzw.: oszczędzającego trybu życia (unikania dużych wysiłków fizycznych), regularnej kontroli ciśnienia krwi. Powinien Pan/Pani być pod stała opieką Poradni kardiologicznej lub kardiochirurgicznej. Aneta Wojtal
Gość Małgorzata
Ja chyba śnię- pod kontrola poradni- ale nie w moim mieście. Ja mam niewielkiego tetniaka i wyciek prwo-lewy i kardiolodzy nie widza potrzeby kontrolowania mojego stanu zdrowia. Poza tym mam inne schorzenia wiec to ze bardzo zle sie czuje nie mam sily itp zwalaja na rozedmę .ogólnie to mam dość lekarzy i najlepiej tosie nie leczyc i powoli niech choroby wykanczaja moj organizm skoro mowie ze zle sie czuje nie moge chodzic bo zaraz sie mecze wyniki wysilkowe mam rowne prawie zeru a lekarz wie lepiej ze nic mi nie jest to po co marnowac pieniadze na leczenie prywatne a na panstwowe czas?Może w Polsce jest jakiś lekarz Z powołania ale ja nie mialam szczescia trafić na takiego w ostatnich czasach.W odpowiedzi na : Re: tętniak przegrody międzyprzedsionkowej wysłane przez Adam dnia 2005-08-05 01:19:49: : Tętniak polega na tym, że rozwarstwia się ściana przegrody międzyprzedsionkowej i w tej przestrzeni gromadzi się krew. Rozumiem, że badaniem, które zdiagnozowało tą zmianę było UKG serca. W opisie tego badania powinna być zaznaczona wielkość tego tętniaka. Niewielkie tętniaki nie są groźne, natomiast większe wymagają stałej kontroli i tzw.: oszczędzającego trybu życia (unikania dużych wysiłków fizycznych), regularnej kontroli ciśnienia krwi. Powinien Pan/Pani być pod stała opieką Poradni kardiologicznej lub kardiochirurgicznej. : Aneta Wojtal
Właśnie wróciłam dziś ze szpitala. 40 lat, zastawki nieprawidłowe: mitralna - wąska fala zwrotna I stopnia, trójdzielna - fala zwrotna, śladowa. Ponadto tętniak przegrody międzyprzedsionkowej. Lekarze stwierdzili, że nie jest to przyczyna bólów w klatce piersiowej, omdleń. Twierdzą, że jestem zdrowa. A kiedy dowiem się, że nastąpił przeciek z tętniaka? Kiedy będzie za późno? Lekarze twierdzą, że wyniki tych badań to norma. Badanie Holtera wykazało tylko epizod tachykardii zatokowej - 146/min. Chciałabym wiedzieć, czy naprawdę jestem zupełnie zdrowa, że nic absolutnie u mnie się nie dzieje.
Witam. Mojej kilkudniowej córeczce wykryto dość dużego tętniaka przegrody IAS z niewielkim 1-p naciekiem oraz nieco poszerzone jamy prawego serca. Niestety lekarz kardiolog poinformował mnie jedynie, że dzieciątko będzie miało kontrolne badanie UKG za ok, 3-4 miesiące. Ja chciałabym widzieć jak wyglada proces leczenia u takiego maleństwa? Czy są szanse, że z biegiem lat, jak dziecko będzie rosło tętniak ustąpi? prosze o jakiekolwiek informacje dotyczące przyszłości mojej córci pod względem występowania tętniaka. Z góry dziękuję.
witam u mnie tez ostatnio wykryto tetniaka przegrody,bez wycieku na szczescie,ale jak kazda choroba,mam pewne obawy,juz nie jest tak samo.od kilku lat mam potworne zawroty glowy,z dretwieniem nog,dusznosciami,przyspieszonym biciem serca,czasem mam wrazenie ze mi zaraz wyskoczy z klatki piersiowej,ciemno mi sie robi przed oczami,jakbym umierala..to jest straszne :( ale jak dotad nikt nie powiazal tego z tym tetniakiem,moze ktos kto ma podobne objawy moglby mi pomoc,niedlugo bede miala kolejna konsultacje u kardiologa,ale do tej pory to chyba zwariuje,dzieki za pomoc.

Witam! Dzisiaj wylałam morze łez, gdyż dowiedziałam się,że mój pięciomiesięczny synek ma tętniaka przegrody międzyprzedsionkowej... Nie wiem co mam o tym myśleć. Pani doktor kazała iść do lekarza rodzinnego po skierowanie do szpitala. Musimy załatwić to w ciągu dwóch tygodni, przewidywana jest wtedy operacja:( martwi mnie ten pośpiech, to znaczy może i lepiej że tak szybko ale dlaczego akurat dwa tygodnie?? Czy jest to aż tak poważne? Proszę o odpowiedź, jestem załamana:(

Witam. Niedawno wykryto u mnie tzw. tętniaka przegrody międzyprzedionkowej. Niestety nie wiem zbyt dużo na ten temat.. Kardiolog powiedział mi, że: krew z lewej komory przelewa się do prawej dziura ma 6mm mam wiotką tkankę Chciałbym się dowiedzieć jakie jest zagrożenie dla życia, zdrowia, czy powinienem być operowany? Dodam, że mam 18 lat i prowadzę aktywny tryb życia(siłownia). Nie biorę odżywek, ani sterydów. Towarzyszy mi także bardzo częsty ból w klatce piersiowej w okolicy serca. Głównie podczas spoczynku. Podczas wizyty u kardiologa moje ciśnienie wynosiło 130/80(lewa ręka), 140/90(prawa). Mierzę dziennie ciśnienie i mam dobre. Ciśnienie skurczowe - 110-120 Rozkurczowe - (21.03 - 44) Utrzymuje się zazwyczaj ok 60-70 Z góry dziękuję.

Gość estera001

Od jakiegoś czasu czuję sie bardzo osłabiona.od zawsze mam bardzo niskie ciśnienie (90/60 po kawie;). bardzo szybko sie mecze. zdecydowałam pójść do kardiologa bo sinieją mi palce u rąk- nie dochodzi czasem do nich krew. lekarz stwierdził u mnie neurasthenie jest to nic innego jak nerwica. stwierdzł twz tetniaka p.m.p. czym mi sie wcale nie kazał przejmować. powiem tylko tyle: czym wiecej o tym czytam tym bardziej sie przejmuje.

Witam. Mam tętniaka przegrody międzyprzedsionkowej - jego wielkość nie została przez lekarza określona. Oprócz tego leczę się na nadciśnienie tętnicze, chorobę niedokrwienną serca i dławicę wysiłkową. Czy ten tętniak stanowi duże zagrożenie dla zdrowia? Pozdrawaim

Też mam tętniaka.Myślę że jeśli z tym tętniakiem nic się nie dzieje to nie warto się przejmować.U mnie do tego tętniaka dochodzi ubytek między przedsionkami i rozszczep przedniego płatka zastawki mitralnej.U mnie jakoś lekarze nie zwracają uwagi na tego tętniaka i słyszałam nawet ze jeśli ten drugi ubytek też byłby zatkany to było by dobrze.

Witam wszystkich!Mam ogromny dylemat i nie wiem co zrobić. Bardzo proszę zapoznajcie się z moim przypadkiem i doradźcie mi właściwą decyzję... Mam 28 lat i jestem w 39 TC zaraz rozwiązanie a ja nie wiem jak powinno ono wyglądać: cc czy sn. Mój defekt to tętniak przegrody międzyprzedsionkowej z umiarkowanym wypadaniem zastawki dwudzielnej, ze śladowym nieistotnym przeciekiem. Badanie to zostało przeprowadzone w październiku 2004 roku (przezprzełykowe TEE). Dokładne parametry badania: AORTA 30mm, zastawka aortalna bz.,zastawka dwudzielna: otwarcie dobre, umiarkowane wypadanie płatka, niedomykalność śladowa; zastawka trójdzielna: bz.; tętnica płucna: bz, zastawka bz; lewy przedsionek 30mm; tętniak przegrody m-p ze śladowym przeciekiem; lewa komora wielkość skurczu 33mm, rozkurczu 49mm, kurczliwość dobra, EF 65%, odcinowe zaburzenie kurczliwości nie stwierdzono; tylna ściana grubość skurczu 14mm, rozkurczu 8mm; przegroda międzykomorowa grubość skurczu 11mm, rozkurczu 8mm, ruch prawidłowy; osierdzie bz; prawa komora 19mm (ogólny obraz po 6 miesięcznym odstępie badań - bz.). Lekarz który przeprowadził to badanie w 2004 (miałam wówczas 20 lat), powiedział, że powinnam zgłaszać się do kontroli kardiologicznej raz na 4 lata, powinnam mieć dziecko do 30 roku życia, zalecił oszczędny tryb życia i stwierdził, że może na starość przypałętają się jakieś problemy, ale nie muszą.Zalecił ćwiczenia aerodynamiczne, odradził wysiłkowe, zabronił antykoncepcji hormonalnej, aby nie zagęszczać krwii oraz po komisji lekarskiej dostałam zwolnienie z zajęć WF-u na studiach. Ogólnie bardzo ufałam temu kardiologowi, ma dobrą renomę w Szczecinie i jest dr. hab. klinikii kardiologii PAM. Niespodziewanie zaszłam w 2012 w ciąże. W 3 miesiącu ciąży poszłam w Gdańsku do pani Kardiolog, która zleciła mi EKG i echo. Wynik w kwietniu 2012 echo serca to: aorta pierścień opuszka 30mm; cz.występująca 28; lewy przedsionek 35mm; lewa komora rozkurcz 49, skurcz 26; przegroda międzykomorowa 10; tylna ściana LK 10; wielkość jam serca w normie, bez przerostu, bez odcinkowych zaburzeń kurczliwości; EF 70%; zastawki bez istotnych zmian; gradienty prawidłowe; funkcje rozkurczowe w normie; komora prawa bez nadciśnienia, worek osierdziowy wolny, przegroda międzyprzedsionkowa w miejscu *ostium secundum* z widocznym niewielkiem balotowaniem, w badaniu TTE przecieku nie uwidoczniono. Na bazie tych badań pani Doktor stwierdziła, że mogę rodzić sn i nie potrzebna jest cesarka. Zatem zakończyłam dociekać czy poród będzie bezpieczny, wyszłam z założenia, że będzie na pewno. W 7/8 miesiącu ciąży zaczęło mnie kłuć w klatce piersiowej i nie byłam pewna czy to są nerwy (mam stwierdzoną nerwicę lękową), czy coś się dzieje niedobrego. Pojechałam zatem do innego lekarza w Gdyni, który po zrobieniu mi EKG stwiedził jakieś nieprawidłowości zakreślając na wyniku fragment oraz powiedział, że on nie jest w stanie na 100% stwierdzić czy mogę rodzić sn bo nie posiada aktualnych badań TEE (w ciąży nie można robić badań przezprzełykowych). Dał mi do zrozumienia, że jest to wróżenie z fusów odnośnie stanu tętniaka i powiedział, że *chyba raczej* zalecił by cc. Dał mi stosowne zaświadczenie lekarskie w tej sprawie + zalecił kontrolę kardiologiczną po rozwiązaniu. Po przedstawieniu zaświadczenia mojej pani ginekolog, bardzo ją rozczarowałam/zaskoczyłam (nie wiem jak nazwać jej odczucia), bo wolała, by poród przebiegł sn. Wachała się czy uznać decyzję lekarza, ale w końcu umówiłyśmy się na tą niedzielę na cc. Ja osobiście obawiam się cc, wolałabym chyba sn, ale nie jestem pewna czy moje serce podoła. Co mam robić? Błagam doradźcie mi coś....

Najlepiej by było, by Twój kardiolog skonsultował się z Twoim ginekologiem i wspólnie ustalili metodę porodu. Przy poważnych wadach sercach robi się cesarkę, ale nie wiem, czy Twoja taka jest. Poza tym zalecam konsultację z kardiologiem, który się zna na wadach serca.

Cześć. Po badaniach przezprzełykowych stwierdzono- tętniak IAS o wymiarach 3,0x1,2 cm wpuklający się do RA. IAS na całej długości wiotka i cienka. Na całym przebiegu IAS widoczne mnogie ubytki. Bardzo szybko się męczę i mam w nocy kaszel. Mam pytanie planuję dzidziusia i zastanawiam się czy wybrać mętodę siłami natury czy cesarkę. Zastanawiam się też czy mogę jakoś zniwelować kaszel. Czekam też na informację od Salma2000