Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ostry i zmienny ból głowy, sztywnienie karku i brak koncentracji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 20 lat i odkąd pamiętam, towarzyszy mi ból głowy. Jest on zmienny i przez te wszystkie lata często się zmieniał. Lekarze stwierdzali do tej pory, że to migrena, ale typowych objawów migrenowych nie mam. Dopiero ostatnio, gdy ból stał się już tak silny, że wylądowałam na pogotowiu i musiałam dostać zastrzyk przeciwbólowy, bo nic innego nie skutkowało, lekarz stwierdził, że to jednak nie migrena. Dostałam skierowanie na tomografię, która jednak nic nie wykazała. Biorę różne leki, ale nic nie pomaga. Ból jest następujący - bardzo mocny, występuje w okolicach skroni i z tyłu głowy, często przy tym sztywnieje mi kark i odruchowo wciskam głowę w ramiona. Bardzo ciężko jest mi się skoncentrować na czymkolwiek, myśli mi umykają, mam wrażenie, jakby głowa była bardzo, bardzo ciężka i albo coś ją rozsadzało od środka, albo jakby wbijano mi w nią gwoździe. Byłabym bardzo wdzięczna za jakąś poradę.
re20 typowe objawy migreny- przerabialam to kiedys,nie mozesz dopuscic do silnego bolu,jezeli sie zaczyna, to od razu cos przeciwbolowego, ja sciskalam sobie glowe najsilniej jak moglam i probowalam zasnac w ciemnym pokoju i to mi pomagalo, borykalam sie z tym bolem od 18 roku zycia,pozdrawiam
Stawiam jednak na nerwice, tak było i u mnie, wszystkie badania wychodziły w porządku. Kasa w moim przepadku nie grała roli a liczne rodzinne grono profesorskie zlecało mi kolejne badania. Wynik był jeden JESTEM ZDROWY!!! bóle były i wciąż są, kilkaktrotnie razy dziennie. Terapia rozpoczęta a ja pomagam sobie od kliku lat *efferalganem codeine* a tabletka musujących
a ja stawiam na kregoslup szyjny! i pozwole sobie doradzic rtg gornego odcinka kregoslupa szyjnego. bole przy ucisku kregow nie sa stale ,ale nawrotowe i tak silne ze ma sie wrazenie jakby coraz mocniej przykrecano imadlo. wrozka nie jestem ale warto poddac sie rtg,w moim przypadku to wlasnie ucisk kregow szijnych byl przyczyna bolu glowy i bolu zamostkowego. oczywiscie od czasu do czasu sa nawroty i(beda) ale znam juz przyczyne i wiem co mam zazyc. pozdro!
Gość calineczka
Powinnaś zrobić sobie na wzelki wypadek badanie na boreliozę, ja też takie bóle miałam, też wylądowałam na nocnym dyżurze, zrobiono mi wszystkie badania krwi (oprócz boreliozy) oraz tomografię mózgu i wszystko wyszło ok., więc neurolog zgłupiał i stwierdził, że to nerwica (g...... prawda), dostałam jakieś badziewie psychotropowe i widziałam po tym różne rzeczy, których nie było. Przestałam brać a ból jak był tak był, przypadkiem zrobiłam badania na boreliozę (a przypomniałam sobie, że kiedyś ugryzł mnie kleszcz i miała rómień ale nie dosstałam żadnego antybiotyku, rumień zszedł sam i nie miałam po tym żadnych objawów do teraz) i wyszło że ją mam i to na dodatek przewlekłą, poszłam do lekarza zakaźnego i dał mi antybiotyk który zadziałał już po drugiej tabletce, leczyłam się dość długo i w końcu się wyleczyłam, Dzięki bogu - a przynajmniej mam taką nadzieję. Także zrób sobie to badanie (koszt ok. 70 zł) nie zaszkodzi a nóż, widelec. A jak to nie będzie to, no to wtedy szukaj czegoś innego. Pozdrawiam im powodzenia.