Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skoki ciśnienia przy częstych pomiarach

Gość jacekwirtualny

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jacekwirtualny
Od długiego czasu mam nadciśnienie i są u mnie skoki ciśnienia przy pomiarach w krótkim odstępie czasu. Konkretnie: 166/90/72 - po czterech minutach 144/84/72; 157/86/69 - po pięciu minutach 135/82/68; 172/87/66 - po czterech minutach 155/86/63; 187/95/60 - po 11 minutach 166/87/61; 151/85/70/ - po czterech minutach 135/84/67. Jestem pod stałą opieką kardiologa, jak dotąd nie udało się dobrać leków ażeby utrzymać ciśnienie w normie. Rano po wstaniu moje ciśnienie waha się w granicach od 120 do 140 na 65 do 75. Pomimo pytań lekarze nic mi nie mówią o przyczynach skoków ciśnienia przy pomiarach w krótkim odstępie czasu. Byłem kilkakrotnie w szpitalu, przeszedłem badania łącznie z endokrynologicznymi i nie ustalono przyczyn nadciśnienia. Wszelkie badania krwi i moczu miałem od zawsze w normie łącznie z cholesterolem i cukrem. Pomiary ciśnienia dokonywałem miernikiem OMRON M6 jak i pożyczonymi tego samego typu lub tej samej klasy (legalizowane) Wszystkimi wychodzą mniejsze ciśnienia przy drugim i następnych pomiarach w krótkim odstępie czasu i to niezależnie czy siedzę w międzyczasie czy też chodzę. W czym sprawa?
sądzę, że za często mierzysz sobie ciśnienie. MIerz je max 2X dzienjnie albo gdy czujesz, że coś nie gra. Gdy mierzysz je co kilka minut, to wyniki mogą być zafałszowane. A poza tym to może spowodować U Ciebie nerwicę natręctw albo hipochondrię. Ja też kiedyś mierzyłem często ciśnienie i wyniki za każym razem były wyższe,; to nie ma sensu.
wartośc RR zmienia się co chwile ja chodzę to poradni nadciśnieniowej i tam zawsze mierzą RR w odstępie 5-10 minut od pierwszego pomiaru. zapisują oba. ten pierwszy jest mniej znaczący bo zaliczają go do tzw streoswego ;) i bardziej interesuje ich ten drugi. tak naprawdę najlepszym rozwiązaniem jest holter ciśnieniowy. a pozatym jak masz problemy z doborem leków na RR to najlepsza jest na to poradnia nadciśnieniowa. powinien się tym zająć hipertensjolog :) takie poradnie najczęściej są przy szpitalach akademickich. skierowanie możesz dostać od lekarza rodzinnego.
Witaj:-) Kup aparat MICROLIFE-tez mam jazdy z cisnieniem i pulsem a ten aparat nie wariuje gdy ma sie np akurat w tym momencie arytmie. Co do pomiarow to moze nie denerwuj sie ale nie mierz z zegarkiem w reku. Ja tez czesto mierze bo np czuje ze zemdleje i nie wiem czemu bo nic specjalnego nie czuje,patrze a puls 180..takze rozumiem Cie ale nie mierz za czesto.Ja mam np w ciagu pol godz 180/120 a potem 80/50 to jest koszmar