Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Upośledzona relaksacja komory serca i przerost przegrody między komorowej

Gość nicevoice

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o interpretację wyników echa serca. Wielkość jam serca: LK:sk 3,5cm rozk 4,5 cm LP: 3,5 cm Pk 2,8 cm Grubośc Scian TYlna ściana sk 1,1 cm rozk 0,9 cm EF 60% Przegroda międzykomorowa sk 1,1 cm rozk 0,9 cm Zastawki: mitralna : Ve. 79 cm/s Va 80cm/s wzmożona echogeniczność pierścienia i płatków Aortalna Vel aortalny: 121cm/s Trójdzielna: Vel trójdzielny51 cm/s Płucna: ACT 150 ms Vel płucny:85 cm/s Duże naczynia: szerokośc aorty: 3,0 cm Kurczliwośc; symetryczna Wnioski: upośledzona relaksacja LK. Mam 39 lat i od 15 roku życia mam problem z oddychaniem ( duszności, łapanie powietrza) od 20 roku życia odkrztuszanie z dróg oddechowych i zatrzymywanie wody. Mój syn 21 lat nadciśnienie tętnicze tachykardia odkrztuszanie wydzieliny z dróg oddechowych, oto jego wyniki echa serca Wielkośc jam serca: LK: sk 3,5 cm rozk 4,5 cm LP : 3,5 cm PK: 2,2 Grubośc ścian: Tylna ściana; sk 1,3 cm rozk 1, 2 cm EF 60% przegroda międzykomorowa: sk 1,5cm rozk 1,1 cm Zastawki: Mitralna:Ve 52 cm/s Va 39 cm/s Aortalna:Vel aortalny 100 cm/s Trójdzielna: Vel trójdzielny:52 cm/s Płucna: ACT 100ms Vel płucny : 68 cm/s Duże naczynia : Szerokość aorty : 3,0 cm Kurczliwośc : symetryczna Wnioski: Przerost przegrody międzykomorowej w przebiegu nadciśnienia tętniczego