Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Od dość dawna z różnym nasileniem mam coś takiego że w spoczynku, czyli jak siedze , leże co jakiś czas w prawej nodze mam takie jakby drgawki uda czasem łydki. To jest tak jakby jakiś nerw pobudzal samoistnie mięsień nogi który podskakuje np na udzie lub pod udem te ściegno co idzie pod kolano lub czasem łydke i powoduje ruch nogi oczywiście poza moją kontrolą. Czasem jest to kilka takich napięć mięsni na godz a czasem kilka na minute. Nie są to żadne tradycyjne skurcze. Lekarze na to nic , że nie wiedzą co to że mam brać magnez, A ja przecierz biore kilka miesiecy i nic . Czy ktoś z Was spotkał sie z takimi objawami??
Brałem wcześniej magneb6 teraz magvitb6. Badanie krwi na magnez i potas wychodzi dobrze. Także nie wiem co mi jest a jest to męczące zwłaszcza że jest to zauważalne w towarzystwie że cos nie tak z tą nogą- a mam 30l Spotkał się ktoś z Was z czyms takim?
ja tak mam ponad 10 lat i nie wiem co robić tylko u mnie to drgają albo w różny sposób wibrują rózne partie części mięśni poprostu na rękach,plecach nogi czuję ostry dyskomfotr psychiczny i ta myśl że się rozpadam 30stka na karku a tu zdrowie siada mozliwe że są to obiawy jakiegos rodzaju padaczki a są ich dziesiątki od niedawna mrowi mnie ostro twarz załamka totalna
Wiecie co. Ja mam to samo co wy. Pewnego razu siedzę sobie spokojnie i nagle tylko zaczyna się skurcz mięśni, ale to takie dziwne jest. Tak jakby ktoś tym mięśniem kierował. Puka czasami kilka razy w dni, a czasami nawet kilka razy w ciągu minuty. Ja myślę, że to niedobór magnezu. Bo niedawno tego nie miałem, a zacząłem pić kawę. Nawet 2 dziennie bo tak mi smakowała, i to zaczęło się chyba od tego, bo jak każdy wie kawa wypłukuje magnez. Przestałem pić i na razie jest spokój. Ale może to też od czegoś innego. Bo ja mam 15 lat, jestem otyły i ważę ponad 100kilo.
To schorzenie fachowo nazywa się zespół niespokojnych nóg Mnie też to dokucza od paru lat Jest to męczące szczególnie gdy oglądam film wieczorkiem i te nogi wykonują jakieś nieskoordynowane ruchy Nie panuję nad tym Zaczynam wtedy chodzić i chyba trochę pomaga Czy powinno to się leczyć czytałam ze tak ale ja tego nie robię Może jak będę przypadkiem u medyka to mu nadmienię pozdrawiam

To nie jest RLS - niespokojne nogi. Głowna różnica polega na tym że zarówno mi jak i poprzednikom NIC SIĘ NIE ZGINA i NIC NIE BOLI jak to jest w tej chorobie a jedynie widzimy jakby poruszające się pod skórą palce na rozluźnionych i naprężonych mięśniach. Niczego też nie trzeba rozchodzić aby przeszło jak to mają chorzy na RLS. To nie przechodzi. U mnie występuje to na obu nogach od kiedy pamiętam - kilkulatek do teraz 30L.. Ludzie widza to tylko jak specjalnie pokazuję lub jak leżę na plaży i ktoś akurat zwróci uwagę na moje łydki. Choroba wygląda jakby wiły się pod skórą węgorze. Nie do pomylenia z niczym innym i lekarze nie wiedzą o co łazi...

Tarzan, Mam dokładnie to co ty !!!!! Nie mam pojęcia co to jest, np teraz siedzę przed telewizorem, noga oparta o blat stołu, rozluźniona a tu pod skórą jedenj łydki się zaczyna- jakby mi coś obcego pod skórą chodziło. Jak ścisnę to nadal coś pod spodem tetni-dziwne ale do lekarza nie idę

Ja obstawiam niedobór witamin ( w pierwszej kolejności magnezu ). Miałem takie same objawy jak ty plus do tego drgała mi powieka. Poszedłem do lekarza i zalecił zmianę diety oraz przyjmowanie suplementu bogatego w magnez. Dzisiaj, po ok. 2 miesiącach po problemie nie ma śladu. Preparat który brałem nazywa się magnefar b6 ( do dostania w dobrej cenie w aptece za grosze w łódzkiej galerii manufaktura )

Mam takie same objawy. Z tym, że najczęściej występuje to między barkiem a tricepsem. Często jest to spowodowane nadmiernym paleniem i piciem kawy. Ma to oczywiście związek z niedoborem magnezu i witamin. Jednak jestem tym trochę zmartwiony, ponieważ znajomy miał dość długo takie objawy i w późniejszym czasie zdiagnozowano u niego stwardnienie rozsiane :(

Widzę ze nie jestem sama tez mam drgania miesni i postawiono mi diagnozę stwardnienie rosiane , ale ja sie zastanawiam czy nie stwardnienie rosiane boczne bo tam występuje jako jeden z głównych objawów ,badania dna oka, balans u mnie worzadku .Juz nie mam siły błagam o emg pozdrawiam

Gość Marek S

Przepraszam pierwszy wpis był falstartem. Jeśli doznajecie uczucia *robaków pod skórą* to z tego co wyczytałem w literaturze mamy do czynienia z fascykulacją lub inaczej drżeniem pęczkowym. W większości przypadków sugerowany jest niedobór elektrolitów i pierwiastków np. magnez, potas, wapń. Lekarz u którego robiłem USG Doplera stwierdził że powinienem wybrać się do neurologa bowiem do mięśni dochodzą niekontrolowane impulsy. Trzeba będzie się wybrać bo uczucie *robaków pod skórą* mam permanentnie.

Mam bardzo podomne objawy. Jakby jakas czesc nogi zaczela nagke pulsowac, wibrowac szybko, co widoczne jest golym okiem. Lekarz stwierdzil, ze mam problemy z krazeniem a i faktycznie juz jakies poczatki zylakow sie pojawiaja mimo mlodego wieku. Polecam pod tym katem sie zbadac.

Do AAAAAA jakie info? Mam objawy SLA, albo SM, ale pierwsze skurcze w głowie miałem w wieku 14 lat, potem przeszły to było 20 lat temu- moja mama została zdiagnozowana na SLA. nie chce mi się pisać wszystkiego, komuś kto nie jest w stanie pomóc, ale ja stawiam na cokolwiek to jest leczenie alternatywne. Nie wierzę że ot tak mi się problem neurologiczny wził znikąd. Nie pamiętam ekspozycji na metale ciężkie większej niż przeciętny człowiek, piję alkohol (obniża ryzyko SLA). Nie wierzcie w zespoł niespokojnych nóg i wkręcenie sobie czegoś, to jest pewna nieprawidłowość która skądś jest i należy tę przyczynę leczyć i usuwać a nie objawy. Przerażające że niektórzy z was po 10 lat z tym gównem się męczą i nic nie robią.

Co u ciebie słychać masz diagnozę ?można wiedzieć jaką mam podobne objawy od bardzo dawna ostatnio się nasiliły zwłaszcza ból w kręgosłupie i drżenie łydek czuje te robaczki.Miałam robione kilka razy emg  ale podczas ostatniego nie miałam drżenia i falowania a teraz czuje i są widoczne przy ćwiczeniu dużo objawów mi minęło ale te się nasiliły myśle ze to chyba to najgorsze Sla .Zycze dużo zdrowia.

Też mnie męcza mimowolne samoistne mini skurcze łydki jak leżę czy siedzę. Takie robaczki pod skórą w obu łydkach. Do tego jeszcze czuje jakbym cały czas miał napięte mięśnie. Męczy mnie to już prawie 3 miesiące. Czy ktoś może z poprzedników usłyszał jakaś diagnozę?