Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bardzo wysokie ciśnienie skurczowe i rozkurczowe

Gość Mira

Rekomendowane odpowiedzi

Siemasz! 180/120 to rzeczywiście sporo. Ja raz miałem 180/110. Jak do tej pory się to nie powtórzyło. Sądzę, że było to wynikiem nerwicy, bo puls miałm 180. Musisz pomierzyc sobie to ciśnienie przez pewien okres czasu regularnie i zapisywać wyniki. Jeżel i będą one regularnie przekraczać 140/90, to będzie można mówić o nadciśnieniu. Idź z tymi wynikami do lekarza, on je zinterpretuje. Acha, pomiarów nie należy wykonywać po wysiłku lub zdenerwowaniu, bo wyniki będą zafałaszowane. Pytasz, czemu to dolne ciśnienie jest u Ciebie wysokie. Ale górne przecież, też jest wysokie! Z tego co mi wiadomo, to regularnie utrzynujące się ciśnienie górne powyżej 180 lub dolne powyżej 110 to już nadciśnienie tzw. ciężkie. Tak więc nie zaniedbuj sprawy, zrób tak jak Ci mówiłem i koniecznie idź do lekarza.

Ja też mam tak jak Mira to samo tylko z tą różnicą że u mnie wychodzi ciśnienie 160/100 co mi się wydaje także wysokie.Ale mam takie ciśnienie tylko w sytuacjach stresowych natomiast w spokoju to mi wychodzi raz 140/80 a raz 130/90:)No różnie bywa ale ogólnie nie jest ono za wysokie w stanie spokoju:)

Mieszkam we wloszech juz od 10 lat i tu mnie dopadlo cisnienie,dzisiaj milam znowu atak 210 na 110 trzeslam sie balam a bylam sama w domu zadzwonilam po karetke zawiezli do szpitala i tam pomiar 150 na 140 wiecie co mi powiedzieli ze mam byc spokojna i dali 7 kropelek uspakajajacych przeszlo ale boje sie ze wroci!!!!!

Ja również *borykam* się problemem ciśnienia skaczącego od 195/136-140.Zbytnio nie czuję tych wahań, ale BARDZO NIEPOKOI. Takie ciśnienie pojawia się od ok. 1,5 roku /skacząco/. Od wielu lat leczona byłam przez lekarza rodzinnego- rano-1 tabl. TENTERSIF+ 1/2 BETO. Przez przypadek trafiłam do szpitala na kardiologię, bo miałam bóle w klatce/ okazało się ,że to efekt BOLĄCYCH ,CHORYCH OSKRZELI, bo choruję od 2012r. na astmę oskrzelową i biorę 2x dz. wziewy- SALMEX. Wypis kierował mnie do kardiologa,do którego nie kierowała rodzinna.W końcu po ładnych paru miesiącach oczekiwania trafiłam do młodego kardiologa. Przed wizytą popołudniową EKG - w porządku,ale ciśnienie 181/132 i zmiana tabletek - rano- 1xTENTERSIF+ISOPTIN /120mg/+CO-PRESTARIUM/ 10mg/. Następna wizyta dopiero w paxdzierniku- bo brak wlnych miejsc. Powiedział mi ,że będę się źle czuła po nich, bo będzie trwać proces obniżania.... i mam obawy-JESTEM SKAZANA NA CZĘSTE i DŁUŻSZE PROWADZENIE AUTA. Boję się swego samopoczucia, gdyż za 2 tyg. mam wycieczkę autok. do Włoch- czy podołam? Badania kardiologiczne nic nie wskazują na problemy z sercem ALE.... ostatnie wyniki badań morfologicznych wykazały ,że MAM WYSOKĄ HEMOGLOBINĘ/ ICD9-C19/- ponad normę 16,3 przy normie 12,0-16,0 i to RDW-SD- 34,0 przy normie 36,4-46,3.Jak się ma ta NADGĘSTOŚĆ i wysokie ciśnienie oraz moje, co rusz nowe pękające naczynia i żylaki.Teraz już obawiam się o siebie, tym bardziej ,że kardiolog nie chciał rozmawiać ze mną o gęstej krwi/nie wiem, czy to nie jest istotne przy nadciśnieniu?kazał iść do rodzinnego i do hematologa. Jak również fakt,że dostaję nowe tabletki,dawki i nie interesuje lekarza jak zmianę przyjmie mój organizm i czy dawka będzie właściwa przez kilka miesięcy do następnej wizyty.

Cynarex to lek ziołowy ,wyciag z karczocha więc mogą go brac wszyscy z wyjątkiem kobiet w ciązy i osób uczulonych na tę roślinę .Zawsze warto spróbować .Mój maz po 2 mies.brania Cynarexu schudł 8 kilogramów .Tym samym może on się przyczynić do zmniejszenia ciśnienia .

Gość Art niemcy

Witam wszystkich a ja mam od 6 miesięcy od 220 do 255 i dolne od 130 do 160 teraz zachorowalem na płuca i dopiero wszystko wyszło no i do tego nerwowa i stresująca praca też robi swoje. Właśnie jestem po pierwszych badaniach i lekarze byli bardzo przerażeni wynikami dlatego za trzy dni mam powtórkę z badań no i oczywiście kupę leków nadcisnieniowych do wzięcia. Gdyby nie choroba płuc to pewnie długo już bym tak nie pociągnął. Warto kontrolować pomiar ciśnienia. Pozdrawiam serdecznie