Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Różnica między ciśnieniem skurczowym a rozkurczowym przy braniu Bisocardu

Gość sisimon

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku lat leczę się na nadciśnienie. To znaczy biorę codziennie 1 tabletkę Bisocardu. Zauważyłem że przeważnie pomiędzy ciśnieniem skurczowym a rozkurczowym jest różnica około 70. Np. 150x80, 140x72, 158x90 a przy tym puls mam niski - około 45-55. Czy może to być wina Bisocardu ? pozdrawiam Andrzej
Siemasz sisimon! Lekarzem to ja nie jestem, ale z tego co wiem, to niektóre tego typu leki obniżające ciśnienie obniżają też puls (np. atenolol, czy nowszy concorCOR). Jeśli puls był u Ciebie prawidłowy, to leki te mogą powodować obniżenie go do niskich lub b. niskich wartości. Może warto poprosić lekarza, by przepisał Ci coś, co działa tylko na nadciśnienie, np. captopril, vivace lub jego polski odpowiednik polpril- te leki pulsu nie obniżają. Tyle moich przemyśleń. Powodzenia!
a co myślicie o tak dużej różnicy pomiędzy ciśnieniem rozkurczowym a skurczowym ? ja mam bardzo siedzący tryb życia, od tygodnia zacząłem ćwiczyć w domu i zauważyłem że mi trochę spada ciśnienie podczas wysiłku - przed ćwiczeniami miałem 152x88 a po ćwiczeniach 151x75. Tylko martwi mnie ta różnica 151-75=76 Może przez to się tak źle czuję ? pozdrawiam Andrzej
do sisimona. nie szukaj złego. odpuść sobie i ciesz się życiem. Takie różnice ja mam po kaszlnięciu. Mój problem to złożona arytmia i średnie tętno 120 uderzeń na minutę. Umiesz to sobie wyobrazić? Dlatego korzystaj z życia a nie wyszukuj sobie *boleści*. pozdrawiam
Przepraszam jeżeli zawracam Wam głowę takimi bzdurami, ale bisocard który biorę mi nie pomaga, całymi dniami boli mnie głowa - po prostu chce mi ją rozwalić, mam szum w uszach i zawroty, jestem słaby jak dziecko a mam 38 lat - mając 14 lat miałem gorączkę reumatyczną a po niej zapalenie mięśnia sercowego, przez 5 lat (co 2 tygodnie) dostawałem zastrzyk w dupę Debecyline a przez 14 dni mając tą gorączkę Delbetę (której ból do dziś pamiętam). 3 lata temu miałem ciśnienie 240x160 - wiecie jak wtedy głowa boli ? chyba sobie nie wyobrażacie :( Wiem , że moje problemy są śmieszne w porównaniu do innych i dziękuję Bogu za to, ale naprawdę bardzo źle się czuję i sam szukam przyczyny mojego nadciśnienia. Może rzeczywiście za dużo czytam w internecie gdzie tylko straszyć potrafią. Dziś dostałem skierowanie do kardiologa , może trafię na jakiegoś dobrego który zechce mi pomóc. Nie będę pisał już o innych dolegliwościach jak refluks czy zwichrowany kręgosłup bo i tak mnie wyśmiejecie. Każdy ma jakiś problem ... i każdy szuka ratunku, czy to mały czy duży - ale jakiś problem .... pozdrawiam i życzę Wam duużżoo zdrowia ....
@Sisimon: Ja jestem po 2-óch operacjach, i mam tachykardię. Pierwotnie brałam bisocard, potem Procoralan a dziś ponownie Bisocard. Jak mam ciśnienie np. 118/55 a puls 60 to: boli mnie głowa, chce mi się wymiotować - a jak napiję się kawy to koniec. Nawet nogą nie mogę ruszyć, zaraz mam problemy z oddychaniem i kręci mi się w głowie. I wyobrażam jak się czujesz. Proponuję byś zapytał lekarza - może zmieni dawkę albo sam lek. Jesteś młodym człowiekiem i głowa do góry. Pozdrawiam i życzę zdrowia.
Wczoraj byłem u lekarza rodzinnego , przepisał mi Losartic. Rano miałem ciśnienie 150x80. Zarzyłem 1/2 Bisocard. Ciśnienie o 12.00 150x86 więc zażyłem ten Losartic. Poczułem w głowie jakby ulgę, coś jakby z niej spłyneło. O 16.00 ciśnienie nadal 151x88, o 19.00 150x86. Ten Losartic wogóle obniża ciśnienie ?
Do sisimona. Nikt nie chce się z ciebie wyśmiewać, ale różnice w wysokości ciśnienia które przedstawiasz to różnice w granicach błędu aparatu. Nie używaj go przez dwa-trzy dni to wtedy sam poczujesz jak to jest z ciśnieniem. Ponadto z doświadczenia radzę ci nie rzucać się w farmakologię jeżeli masz możliwość innych rozwiązań. Głowa- bóle, zawroty, omamy, odpłynięcia, potem oczy to zawsze towarzyszy lekom na układ krążenia, Coś za coś. Ja jeszcze nie spotkałam osoby która ozdrowiała nie płacąc frycowego (skutki uboczne).Pozdrawiam.
Witam. Duża różnica pomiędzy ciśnieniem skurczowym a rozkurczowym jest rzeczywiście problemem ad dgn. gdyż może być wynikiem pewnych zaburzeń często również i nawet endokrynologicznych. Jednak różnica która przedstawiasz mieści się w granicach *normy*. Niepodniesione ciśnienie rozkurczowe powyżej 90 świadaczy o nadciśnieniu w miarę dobrze regulowanym. Przy *dobrym* ciśnieniu rozkurczowym, podniesione skurczowe czasami może być wynikiem emocji, wysiłku fizycznego. Ważne zatem jest aby ciśnienie mierzyć w warunkach ciszy i spokoju, mając conajmniej 20 minut siedzącego starzu za sobą. Napewno nie zaś a wręcz karygodnym błędem jest mierzenia sobie ciśnienia zaraz po wysiłku gdyż pomiar nie będzie miarodajny i wiarygodny. Ciśnienie tętnicze ma zakres dużych skoków fizjologicznych w czasie wykonywania różnych czynnośc, tak samo jest z pulsem który po wysiłku jest rzedu 160 czasami co na pewnoe fizjologią w warunkach spokoju nie jest. Ciśnienie zatem jak i puls mierzymy w warunkach spokoju. Lek który zarzywasz Bisocard, BisoHEXAL, Bisopromerc, Concor, Concorcor to wszystko leki zawierające bisoprolol - substancje które obok atenololu, acebutololu, esmololu czy metoprololu hamują wybiórczo receptory B1 znajdujące się w sercu. Ich mechanizm zmniejszania ciśnienia polega na zmniejszaniu siły wyrzutowej i częstości bicia serca działając inotropowo. Stąd brać się może również Twoje niskie *tętno*. Gdybyś czuł się jednak źle zawsze możesz poprosić lekarza o rozważenie kuracji nadciśnieniowej ponownie i ewentualnych próbach zmniejszenia dawki bisoprololu a dołączenia jakiegoś innego słabego np. leku diuretycznego obniżającego ciśnienie.
Gość kardiologiczny
@sisimon i innych ktorzy to czytaja Moim zdaniem to jest źle leczone nadcisnienie !!! Tak duza roznica miedzy skurczowym a rozkurczowym nie jest tu przypadkowa i nie powinna byc akceptowana !! Na nadcisnienie jest wiele roznych lekow stosowanych w zaleznosci od jego przyczyny. Bisocard jest jednym z najtanszych lekow generycznych ( na ktore nie potrzeba licencji do produkcji ). Cisnienie obnizaja poprzez inny mechanizm inhibitory konwertazy angiotensyny np. prestarium. A bisocard moze np. nie byc dobrze tolerowany w Twoim przypadku sisimon, w takiej dawce jaka przyjmujesz. Dlatego ja bym radził w tym przypadku zamiast do kardiologa udac sie do specjalisty od leczenia nadcisnienia !!! @gajka Dla Ciebie to moze oznaczac mniej klopotow jesli tylko rozkurczowe masz w normie ;)
A ja mam 131/118. Leczona byłam Bisocardem 5mg dziennie, potem 2.5 mg dziennie, później mi go odstawiono, bo za bardzo obniżył górne ciśnienie. Dziś rano znów skok ciśnienia dolnego czyli rozkurczowego do 110 przy czym skurczowe tylko 130. Czułam niepokój, ból w klatce piersiowej, duszności, problem z mówieniem, bóle mięśni, ogólne osłabienie. Zażyłam 5 mg Bisocardu, o 20 godz ciśnienie w mare normalne, 111/67, tętno - 66. Jestem cała spocona, czuje się taka zmęczona. Tak jest od prawie roku. Miałam robione echo serca, mam niedomykalność zastawki, wysiłkowe ekg w normie. Mieszkam na I pietrze, ale już wejście do domu sprawia mi trudności, mam tylko 37 lat. Miesiąc temu z dusznością i bólem pleców i w klatce piersiowej trafiłam do lekarza, ten stwierdził, że mam zapalenie płuc, dostałam antybiotyk, następnego dnia skok ciśnienia 138/110 - i szpital. Wykluczono zapalenie płuc - co potwierdziło zdjęcie rtg płuc, zaczęto leczyć ciśnienie. Bóle pleców pozostały, zrobiono mi wtedy rtg kręgosłupa - L-S-niespojenie łuku tylnego S1. Zwężenie tarczy międzykręgowej L5-S1. Neurolog wstawił mi leczenie przeciwzapalne i przeciwbólowe, obecnie jestem na Tramadolu i Nimesil. Byłam też na rehabilitacji. Zwolniono mnie z pracy. Kończy się grudzień.... i znów to samo. Od ponad roku jestem na terapii hormonalnej - Systen 50. Jestem po usunięciu macicy, jajników. Czy jest ktoś w stanie mi pomoc, wyjaśnić co jest przyczyną mego takiego dziwnego ciśnienia? Bardzo proszę o pomoc.
Gość stracatella
Zgadzam się z kardiologicznym, to może być nadciśnienie tętnicze, jesli aparat nie popełnia błędu. Takie wartości nie są moze bardzo podwyższone ale jednak są. Nakleży dążyć do obnienia wtej wartości do poniążej 63. pozdrawiam
Gość stracatella
Zgadzam się z kardiologicznym, to może być nadciśnienie tętnicze, jesli aparat nie popełnia błędu. Takie wartości nie są moze bardzo podwyższone ale jednak są. Nakleży dążyć do obnienia wtej wartości do poniżej 63. pozdrawiam