Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Mocne uderzenie serca poprzedzone uczuciem narastania w tętnicach

Gość KK

Rekomendowane odpowiedzi

Od paru dni mam takie wlasnie dziwne uczucie w klatce piersiowej i tetnicach jakby cos we mnie narastalo i nagle mocne uderzenie serca tak dziwne ze nie jestem w stanie dokladnie tego opisac, po czym jestem w lekkim szoku i lekko skacze mi puls, to powtarza sie moze z 2 razy dziennie z roznym nasileniem, a po chwili wszystko wraca do normy, nie mam pojecia co to jest i czym moze byc spowodowane, moze ktos mial cos podobnego? prosze o pomoc ;] mam dopiero 18 lat ;]
mam 30 lat i też ten sam problem . zaczęło się 5 lat temu , miałam holtera , echo , ekg . lekarze stwierdzili dodatkowe skurcze i wypadanie płatka , ale dostałam tylko magnez i potas . wszystkiemu winien był stres , po którym ,,zgubiłam,, te pierwiastki , co odbiło się na serduszku . teraz problem wrócił, ale faktycznie miałam kilka spraw , które kosztowały mnie dużo nerwów i znowu spadł potas i magnez . po holterze okazało się że są dodatkowe skurcze i jest ich bardzo dużo . ja odczuwam to jakby właśnie potykanie serca , lęk , budzenie się w nocy z przyspieszonym pulsem . oprócz magnezu i potasu dostałam bisocard 5 mg . Może wszystko wróci do normy , ale najważniejsze to się nie denerwować i znależć sobie zajęcie żeby o tym nie myśleć (co wcale nie jest łatwe , to taka nerwica że się ciągle o tym sercu myśli).
No niestety, prawdopodobnie nie przejdzie. U mnie wystąpiły podobne objawy kilkanaście lat temu. Gdy lekarzom o tym mówiłem zachowywali się jak by nie rozumieli o co chodzi kwitując najczęściej *jakiś dodatkowy skurcz*. Jak oni bagatelizowali, to ja też. Skończyło się w 2006r zawałem. Nie ma cudów, serce zatrzymuje się i mocnym uderzeniem rusza co jest wyczuwalne we wszystkich tętnicach, muszą być tego skutki uboczne. Teraz ciągle mnie męczy to samo, jest coraz gorzej, a lekarze (coraz to różni) reagują tak samo. Nie ma znaczenia czy prywatnie, czy na NFZ. Taka jest smutna prawda o naszej służbie zdrowia. Mi pozostaje szukanie, może zdążę znaleźć normalnego, wyuczonego lekarza z odrobiną człowieczeństwa.
Witaj KK w klubie u mnie tez podobnie sie zaczynalo w wieku ok 22 lat teraz mam 38 jest oczywiscie gorzej ale...mysle, ze jeszcze da sie pozyc :) Staraj sie prowadzic oszczedny tryb zycia, wysypiaj sie + ruch na swiezym powietrzu wskazany. Oczywiscie podstawowe badania krew + potas, magnez holter 24h i echo jak to zrobisz maszeruj do kardiologa
Mam podobne wrażenie. Serce na sekundę lub dwie zatrzymuje się, a potem uderza dwa-trzy razy szybciej. Potem wraca do swojego rytmu. W ogóle bije trochę nieregularnie. Robiłam echo serca, stwierdził wiotkość zastawek z cechami zwyrodnienia, jakieś minimalne wypadanie. Na EKG wyszły delikatne skurcze nadkomorowe [?], ale pani kardiolog nie zaleciła mi Holtera, kazała tylko pić dużo i brać magnez. Bo ciśnienie niskie. Ale kiedy tylko podchodzi do 130/70 to zaczynam źle się czuć... Mówiłam o tym *potykaniu*, jednak wcale się tym nie przejęła. Nie wiem co mam zrobić dalej.
Gość iwonella89

KK bywasz tu jeszcze? u mnie to samo. Mam skurcze komorowe i wypadanie płatka. też czuje właśnie narastanie w tętnicach i potem taki nagły wybuch jakby gorąca połączony z mocnym uderzeniem serca, zwykle jestem po tym lekko oszołomiona i po chwili wszystko wraca do normy. To jest okropne uczucie. nie wiem już gdzie szukać pomocy, lekarze nie bardzo są zainteresowani. Jak u Was? coś się zmieniło?

Gość artur 46

Klasyfikacja według Lowna Stosuje się ją do ilościowej i jakościowej oceny komorowych pobudzeń przedwczesnych i wynikających z nich oceny stopnia zagrożenia zdrowotnego pacjenta. stopień 0 - brak przedwczesnych pobudzeń komorowych stopień 1 - mniej niż 30 pobudzeń komorowych na godzinę stopień 2 - więcej niż 30 pobudzeń komorowych na godzinę stopień 3: 3A - różnokształtne pobudzenia komorowe 3B - bigeminia komorowa stopień 4: 4A - pary pobudzeń komorowych 4B - salwy (3 i więcej występujących po sobie pobudzeń) stopień 5 - wczesne pobudzenia przedwczesne komorowe typu R/T tylko występowanie zaburzeń w klasie 4 i 5 świadczy o istnieniu faktycznej choroby serca!

Też to miałam ze 2 razy ale zakreciło sie w głowie potem straszne uderzenie serca i omdlenie prawie padłam na podłogę, doszłam do krzesła spuściłam głowę między nogi bo myslałam, że zemdleję i należu więcej krwi dać mózgowi. Leżałam potem 3 godziny nie mogłam się podnieść, mdłosci i zawroty głowy osłąbienie po tym czasie mi przeszło, do dziś nie wiem co to było, wiązałam to może z tarczycą albo niedostatkiem potasu magnezu alo odwodnieniem albo z brakiem zelaza, idę do lekarza w przyszłym tygodniu.

Gość Paulina warszawa

Dokladnie ta skala juz nie dziala :) ja sie tak orzerazilam, bo mialam r/t, ze myslam ze juz po mnie, a mi 3 kardiologow mowi, ze to sa grozne, ale PO sweizym zawale, a teraz to nic takiego i czesto jest u kobiet :) Tez mam wypadanie platka i nad i komorowe, biore magnez 9potas wlasnie nie) i metacard 50 - pozdrawiam! :)

Mam takie uczucie gdy prowadze samochod. Bylem u lekarza i mialem robione EKG i niby wszystko ok. Cisnienie 135/75, jak mierze w domu swoim aparatem elektronicznym zdarza sie nawet ze to gorne wynosi nawet 180. Bardzo się boje. Moj puls wynosi ok. 100 ale zdarzalo mi sie nawet 130 w spoczynku. Dodam ze lecze sie psychiatrycznie, biore Olzapine i Abilify. Moja psychiatra bagatelizuje ten problem, podobnie jak lekarz u którego byłem. Czesto mierze sobie puls wyczuwajac go w jakiejś tetnicy przy czym bardzo sie boje. Ten lęk jest najgorszy. Co mi moze być?

Witajcie, ja mam 23 lata i już wiele lat odczuwałam różne bóle w klatce itd. Rok temu zaczęłam chodzić do kardiologa, pierwszy Holter wykazał tak jak się spodziewałam tachykardie (34 w dzień) i 1 skurcz dodatkowy komorowy dostałam propranolol i było w miarę, miałam echo, które wykazało śladową falę zwrotną w zastawce mitralnej i jak się potem dowiedziałam to jest też wypadanie płatka. Mam też niewielką asynchronię skurczu przegrody. Niby to nic takiego a bardzo czasami utrudnia życie. Mój *płatek* ostatnio daje w kość i o dziwo nawet niewielkie wady mogą powodować bardzo rożne dolegliwości to podobno indywidualna kwestia. Ostatni Holter wykazał 2 częstoskurcze napadowe (PSVT) nadkomorowe, 64 tachykardie nadkomorowe, 1165 dodatkowych skurczów nadkomorowych i 19 rytmów niemiarowych.. Zaburzenia występują całą dobę.. I to już przy zażywaniu beta-blokera.. Lekarz powiedział że trzeba się przyzwyczaić bo to już tak będzie, że to ten płatek.. Cieszę się, że to tylko arytmie nadkomorowe bo one nie są takie groźne. Trochę się jednak zmartwiłam bo planuję w przyszłości dziecko, boję się o te częstoskurcze, jednak staram się nie martwić tym zobaczymy co będzie dalej :) Bo chyba jeśli arytmia jest spowodowana wypadaniem płatka to na ablację ( ewentualnie kiedyś w przyszłości, jakby było gorzej ) nie ma co liczyć? Pozdrawiam

Witam, mam dokladnie to samo co napisales, jednak zdarza sie to zadko 1-2 na tydzien, tez nie wiem co to jest, zaczelo sie po tym jak strasznie sie denerwowalem, mocne nerwy, strach, panika. od tego momentu pojawilo sie wlasnie takie narastanie w tednicach i mocne uderzenie serca. nie wiem co to jest, ale napewno stress i fajki to wywolaly, taka moja diagnoza fachowa bez szkoly :D

Gość Maciej30

Witam was. Ja mam takie samo uczucie narastania cisnienia w tetnicach i nagle mocne uderzenie jak by w mostku. Ale nie mam zadnych zawrotow glowy po tym czy czegos takiego... Normalnie bije i tez serce po tym. Nie wiem co to moze byc. Ktos w ogole tutaj zaglada na to forum jeszcze?? Podpowiedzcie mi gdzie moge z tym isc bo mialem holteraekg i kardiolog powiedzial ze to czestoskurcze dodatkowe. Bylo ich kilkadziesiat przez caly dzien. Biore bisocard 5mg. Pomozecie???