Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kardiomiopatia przerostowa

Gość Dorota

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 45 lat. W 2006 roku miałem miektomię przegrody międzykomorowej i wszczepienie sztucznej zastawki mitralnej. Hurtem dorzucili mi też stymulator DDD. Mam *przyjemność* cierpieć na przewlekłą niewydolność serca II stopnia i hipertrójglicerydemię. Dotychczas jestem czynny zawodowo, nawet pracuję *w mundurze*. Orzeczono u mnie niepełnosprawność w stopniu umiarkowanym. Po 10 latach od operacji czuję się jednak coraz słabszy a serce coraz częściej płata figle. Dotychczas nie starałem się o rentę, nawet nie dowiadywałem się czy mam na nią szansę. Dzisiaj w przychodni lekarka kręciła nosem, że nie specjalnie, że za mało chory itd. Ktoś może mnie oświecić gdzie się dowiadywać czy mam szansę na rentę, czy jest jakiś spis chorób. A może ktoś z Was był w podobnej sytuacji? Gdzie zgłosić się do ewentualnego wyliczenia renty bo ZUS w moim mieście odmawia a w kalkulatory na internecie nie wierzę. Pozdrawiam.

Gość gosc3333333

Pisałam już kilka lat temu, chwile po tym jak dowiedziałam o chorobie mojej córki. Wszystko przebiegało bez zastrzeżeń aż do kwietnia kiedy to miała NZK, lekarze w Katowicach Ligocie zdecydowali o wszczepieniu ICD. Zabieg został wykonany w ŚCCS w Zabrzu. Chciałam zapytać o leki jakie bierzecie, córce odstawiono Verospiron i zwiększono dawkę Metoprololu. Jakie leki oraz jakie suplementy diety zażywacie w związku z HCM? My bierzemy miód manuka, słyszałam też o ekstrakcie z zielonej herbaty. Pozdrawiam

Gość Mamamichala

Witam. 5 dni temu u mojego 12 letniego syna wykryto kardiomiopatie przerostowa. Syn w maju ma mieć robione 24 godzinne ekg. Lekarz wspomniał że w wakacje wyśle nas na dodatkowe badania. Zamierzam jechać do Zabrza. Macie jakieś opinie o tej klinice. I jak długo trwają takie badania czy będę musiała tam zostać kilka dni z synem. Jestem z zielonej góry i muszę to jakoś zorganizować.

Gość Ewelinamamaoliwi

Dzien dobry. U mojej corki wykryto kardiomopatie przerostowa juz jak bylam w 20 tyg ciazy. Od dwoch lat bierze aspiryne na rozzedzenie krwi. Jestesmy pod opieka Great Ormond Street Hospital w Londynie. Zaczynaja mnie straszyc ze w pewnym momencie jej zycia bedzie miec przeszczep i strasznie sie martwie. Corka ma 7 lat i nie miala omdlen ani powazniejszych objawów. Do pani MARTAG jak pani sie odzywia i jaki prowadzi pani styl zycia? Dziekuje za wszelka pomoc.

Witajcie Kochani. Jestem tu nowa. U mojego 10 letniego synka podejrzewaja kardiomiopatie przerostowa. Wczoraj mieluamt wizyte u kardiologa a nastepna ma byc za pol roku. Powiedzcie prosze. Na jakiej podstawie potwierdzili Wasza diagnoze. Synek ma przegrode grubosci 1.1 cm i to ich niepokoi. Pozdrawiam Was serdecznie i zycze duzo zdrowia

Witam, mam do was pytanie czy ktos tutaj orientuje sie czy kardiomiopatie przerostowa mozna odziedziczyc po swojej cioci czy tylko po rodzicach? ? Mam syna, moja siostrze miala ta chorobe i kilkanascie lat po przeszczepie serca zmarla. U syna wysluchano szmery serca I jestesmy umowieni na echo.

Witam, na kardiomiopatie przerostowa choruje od 20 lat, obecnie mam 38,a dowiedziałam sie o niej przypadkiem, podczas zabiegu usuwania migdałków. na szczęście nie mam zawezonej drogi odpływu,bez omdlen i duszności-odpukac jak narazie,choć moja przegroda ma grubośc 28 mm.....Od poczatku leczenia jestem na Isoptinie, tylko podczas ciąz stosowałam Metocard i podczas karmienia piersią...tak tak...mam dwójke cudownych dzieci ,jaka narazie nie sa obciażone tą choroba, chociaz sa pod stała kontrola kardiologiczną....wszystkim zestresowanym i wystraszonym dam swoja radę....żyjcie normalnie tak jak ja,oprócz tego że rano musze pamietać o lekarstwach,tak po nich zapominam o chorobie....jem normalnie,ćwicze, pracuje, chodze na imprezy, spotykam sie ze znajomymi przy grilu czy piwku...naprawde nie warto sie załamywac i myslec o najgorszym, bo to nic nie da, a wrecz przeciwnie...W razie watpliwości czy pytań, jestem do dyspozycji:) Pozdrawiam wszystkich sercowych:)

Witam w tym roku będę miał 22 lata zdiagnozowano u mnie kardiomiopatie w wieku 17 lat chociaż odczuwałem ją wcześniej po imprezie lub przy większym wysiłku, za każdym razem kiedy się zestresuje lub zdenerwuje dostaje arytmi i tracę siły jednak nie mdleje, po chwili przechodzi. Moja kondycja jest też mniej wytrzymała niż wcześniej szybko się męczę i nie zawsze daje radę zrobić to co inni. Poza tym jest dobrze da się żyć z tą chorobą. Pozdrawiam