Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Osłabienie i zimne dłonie przy wadzie serca

anetas

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem co mi jest.Przed Swietami bylam przeziebiona.troche goraczkowalam.Od kilku dni mam dziwne objaw a mianowicie:jestem bardzo oslabiona,caly czas mam uczucie jak bym miala zimne rece,nie dlonie tylko cale rece.Odczowam to tak jak bym miala je obwiniete czyms zimnym.Rece mam slabe i wrazenie ze nie sa moje.Moze to brzmi dziwnie ale wlasnie tak jest-jak by nie byly moje.Obserwujac objawy bardziej to w okolicy serca tez mam wrazenie chlodu.Dodam ze mam wade serca(ASD1 i wade zastawki mitralnej).Bardzo sie boje bo nie wiem czy to cos groznego czy moze jakies zapalenie wsierdzia albo serca.
Witaj :anetas* Skoro masz wadę serca i przechodziłaś przeziębienie, to należy wybrać się do kardiologa , aby sprawdzić czy wszystko jest w porządku tym bardziej ,że masz niepokojące objawy. Nikt na forum tego nie zrobi. Może należy przejść badania kardiologiczne. Pozdrawiam
anetas ja też przychylam się do zdania heli powinnaś koniecznie iść do lekarza tym bardziej że masz problemy z sercem zresztą każdy kto po przeziębieniu ma jakieś dziwne objawy powinien iść do lekarza bo nigdy nie wiadomo czy coś się nie przyplątało pozdr abi
Witam, ja po przebytej infekcji górnych dróg oddechowych nie mogę dojść do siebie. Przeziębienie przeszedłem w kwietniu 2008 r. i od tej pory czuję osłabienie. Temperatura ciała 36,0 st. Czasami miewam stany podgorączkowe – do 37,0 st. Najgorzej jest rano, w miarę upływu dnia bywa, ze jest lepiej. Gdy rano wstaję z łóżka mam wrażenie, ze kręci mi się w głowie, boli mnie głowa (także podczas snu), szczypią mnie oczy (szczególnie lewe) Osłabia mnie wysiłek umysłowy, fizyczny przynosi ulgę ale tylko w ogólnym samopoczuciu, bo źle wpływa na temperaturę ciała. Robiłem szereg badań – krew, mocz, USG EKG USG serca i próbę wysiłkową. Lekarz pierwszego kontaktu mówi, że jestem zdrowy, a w moim wieku (39lat) można się już źle czuć. Byłem nawet u bioenergoterapeuty, który orzekł, że po przebytej infekcji wirus przeniósł się na mięsień sercowy, powoduje to niedokrwienie/niedotlenienie mózgu i przez to osłabienie. Dlatego zrobiłem te badania na serce. W morfologii niepokojącym może być tylko MCH-33,0 pg (norma 28-32), Monocyty-4% (norma 5-12) ASO- 200 (norma do 200) CRP - 6 (norma do 6) USG, EKG Echo wszystko OK (z opisu) Natomiast po próbie wysiłkowej dostałem taką diagnozę cyt.: *Test wysiłkowy wykonano na ergonometrze rowerowym i przerwano przy obciążeniu 250W, przy tętnie 171/min i RR maks. 224/87 mm Hg z powodu zmęczenia ogólnego. Bez bólu o charakterze wieńcowym. W EKG wysiłkowym bez zmian niedokrwiennych. Bez zaburzeń rytmu serca. Prawidłowa reakcja HR w trakcie wysiłku i po jego zakończeniu. Nadmierny wzrost RR skurczowego w czasie wysiłku. Bardzo dobra tolerancja wysiłkowa. Wynik testu wysiłkowego klinicznie i elektrokardiograficznie ujemny*. Lekarz wykonujący próbę powiedział, że nie widzi nic niepokojącego, należy tylko często mierzyć ciśnienie. (moje ciśnienie „spoczynkowe” to około 130/78 – 125/78) Dodam, że nie mam nadwagi – 188/78, do tej pory uprawiałem sport wytrzymałościowy i nigdy nie miałem problemów z sercem. Czy Waszym zdaniem może być coś niepokojącego w tych wynikach ? Będę wdzięczny za każdą radę i sugestię.
Witaj Tomek, przeczytałem uważnie opis Twojego ogólnego osłabienia organizmu i muszę odpowiedzieć na ten wpis. Taki sam stan utrzymuje się u mnie od lutego, sytuacja ta powtarza się już kolejny raz. Zastanów się czy ogólne zmęczenie organizmu nie występuje z przemęczenia pracą fizyczną bądź psychiczną, zwróć uwagę czy nie jesteś alergikiem, zastanów się czy nerwica ma coś wspólnego z tą przypadłością.