Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Płytki oddech, zatykanie gardła i ból okolic klatki piersiowej a nerwica serca

Gość Seth

Rekomendowane odpowiedzi

Od paru dni mam jakby to powiedzieć płytki oddech (dopiero po paru płytkich mogę wziąć głęboki). Zauważyłem też że teraz wdychając i wydychając powietrze ono tak jakby drży. Czasem jak się zdenerwuje dodatkowo przytyka mnie w gardle jakby klucha - coś jest i mija po 2-3 dniach. Boli mnie już cała klatka piersiowa, przepona, żebra, plecy od tych wdechów (napinanie mięsni). Jak o tym nie myślę to jest w miarę ok. Potrafię się obudzić w nocy zlany potem z napadem lęku. Panicznie boję się śmierci i nowotworów. Parę lat temu zmarł na raka mój kolega i długo sie nie mogłem z tego otrząsnąć. Miewam napady lęku do tego stopnia że sie zaczynam dusić, spokojnie idę ulicą i mimowolnie wracając myślami czy coś do tego że mi duszno itd. zaczynam się dusić i nawet - płakać. Czasem też mam uczucie zakłucia serca ale to jest chyba wywołane tą hiserią. Jestem postawnym facetem o silnej psychice, ale to mnie uderzyło nagle. Pamiętam, że przed wigilią miałem przez pare dni duszności ale ustąpiły, teraz naprawdę się denerwuję. Mam 20 lat, kilka dni temu rzuciłem palenie (wogóle mnie nie ciągnie). Nie wiem czy powodem tego wszystkiego też nie jest zbliżająca się sesja oraz stres ogólny i pewne problemy. Proszę pomóżcie bo strasznie się denerwuje. Czy to może być nerwica czy astma. Naprawdę trzęsę się pisząc to. Proszę potraktujcie mnie serio i napiszcie pozdrawiam
cholera ja też mam 20 lat boli mnie cała klatka piersiowa kluje serce szybko bije, wieczorami boje sie zasnąć bo myśle ze sie nie obudzę,chodzę wieć po takich forach i wyszukuje sobie rózne choroby bo nie wiem co mi dolega jestem ostatnio strasznie nerwowy biore strasznie dużo na swoje plecy i też się mi sesja zbliża :/ w takim stanie jestem od kiedy poszedłem na studia. oczywiście idę zrobić wszystkie możliwe badania chociaż strasznie nie lubię robić sobie badań pozdrawiam
Kolega (koleżanka?) Helhaim ma rację - najpierw podstawowe badania i podstawowy kardiolog (echo). W bardzo wielu przypadkach okazuje się, że wyniki są ok i wtedy można być w zasadzie pewnym, że to nerwy/nerwice. Nic w tym radosnego, ale przynajmniej krzepiąca jest myśl, że fizycznie jest się zdrowym.