Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

*HDL o 15 mniejszy*, ale względem jakiej normy ? ogólnie przyjmuje się 30, ale norma dla kobiet to min 50mg/dl, zaś LDL 120 to już niemal górna granica. optymalnie HDL/LDL powinien być ok 1/2, a u ciebie wynosi niemal 1/4 do lekarza zawsze warto pójść, ale pisząc *kilka dni temu* to wypada lekko przed świętami - stres i te rzeczy. odżywiaj się standardowo i powtórz badania pod koniec stycznia, a wtedy porównaj czy się coś nie zmieni
Gość marta2109
Dla normy powyżej 65 mam 50. Żeby nie było- wyniki powtarzałam dwa razy- w drugim laboratorium, gdzie wyszło to samo- tzn 49. mam 45 kg, 20 lat, POChP od roku (jednak rok temu wszystkie wyniki w normie), ostatnio niewielką arytmię- ale to zapewne od stosowania leków na POChP. Dodam tylko, że MCH i MCHC w morfologii mam poniżej normy o 3-4 pkt i co dziwne- tak mi się wydaje- wzrost RGB- 1 pkt powyżej normy- może to głupie, że przejmuję się tym jednym punktem, ale norma szacowana jest co do jednej dziesiątej.
marto. Do lekarza zawsze możesz pójść, ale czy czekanie w kolejkach opłaci się, by usłyszeć od niego, że wyolbrzymiasz problem? Jeśli nic złego się nie dzieje, to nieznaczne odchylenie od norm w wynikach nie jest żadnym powodem do paniki, ponieważ NIE LECZY SIĘ WYNIKÓW, TYLKO PACJENTA. Jeśli każdy z nas robiłby codziennie ten sam zestaw wyników, to po miesiącu okazałoby się, że nasze wyniki różnią się od siebie, w zależności od dnia cyklu, ostatnio zjedzonych pokarmów, stopnia wysiłku fizycznego. Wiadomo, że im więcej HDL, tym lepiej, za normę przyjmuje się aby był pomiędzy 40 a 60mg/dL, więc mieścisz się w normie. Powodem do niepokoju jest wynik HDL poniżej 35mg/dL, ponieważ wówczas wzrasta ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia.
Dobry cholesterol czyli HdL U KOBIET POWINIEN WYNOSIĆ minimum 4 o mg, zły czyli LdL -- do 130 mg . Trójglicerydy do 150 mg. Jeżeli jadasz żółty ser to go odstaw bo on u mnie powoduje podwyższone trójglicerydy i obniżenie dobrego cholesterolu .Zwróć też uwagę na fruktozę , czyli owoce typu jabłka tudzież gruszki.
zastosuj sposób odżywiania regulujący cholesterol zrezygnuj z ciast ,lodów ,ciastek ,ogranicz tłuszcze zwierzęce,jedz zmielone nasiona wiesiołka i dyni[proporcja1:1].makrele,śledzie,czosnek,cebulę,otręby owsiane,oliwę z oliwek.Dużo warzyw.Po miesiącu powtórz badanie.
zajrzyj do ,,Cholesterol i trójglicerydy**.Jest tam artykuł,z którego skorzystałem z dobrym skutkiem.Odżywiaj się własciwie-mało tł. zwierzecych.Dużo roślinnych,ryby.Ważne ,aby przed badaniem nie jeśc 14 godzin,bo złe mogą być wyniki.Wyniki się pogarszają po imprezie z kiełbaskami,żółtym serem,tostami z serem,ciastami,lodami...Wynik zależy od tego ,co wczoraj się jedło i chwilowo może być podwyższony.Nie panikuj.
Znalazłam sposób jak podwyższyc HDL!!!! MÓj wujek miał podwyzszony cholesterol prawie trzysta,HDL 25,TROjglic.250.DIETĄ i pływaniem wszystko wyregulował.Wyjechał na wczasy na 2 tygodnie.Tam jadł to,czym karmili w ośrodku wczasowym,nie jadł tylko wędlin i topionych iżółtych serów.Po powrocie okazało się ,żę hdl jest 60,a chol.całk.znów 300.WNIOSEK: ruch podwyższa HDL.Na wczasach 2 x dziennie po godzinie ppływał w morzu.A diet nie stosował.
Gość pływaczka rowerzystk
HDL PODWYŻSZYSZ TRENUJĄC CODZIENNIE 2x po pół godziny,oczywiście nie od razu,zależy od stanu zdrowa czy stać cię na taki wysiłek.Wysiłek codzienny wyrażnie podwyższa HDL.MNIE podwyższył ponad 2 razy - z 26 na 59.Najlepszy jest rower i pływanie na zmianę,ale codziennie - obowiążkowo.Szybki marsz przez godzinę,tak,aby czuć zmęczenie,albo w domu rowerek treningowy- trzeba zmieniać opór,nie pedałować cały czas na jednakowym ustawieniu.Życzę wytrwałości.