Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Marznące kończyny przy bradykardii

helhaim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jak myślicie czy bradykardia może powodować marznięcie kończyn? Dlaczego raz mam ciepłe, a za chwilę, gdy zadziała jakiś czynnik (stres, zimno) mam zimne. Zaznaczam, że lepiej się czuje gdy mam ciepłe kończyny a gorzej gdy zimne, ale to nie jest reguła. Po wysiłku umiarkowanym lepiej się czuje. Czy to może być słabe krążenie? wiem, że to pytanie może być idiotyczne ale szukam innych przyczyn takiego stanu rzeczy...Aha.. Holter wykazał wolny rytm zatokowy i pauzy 2300ms. Stymulator jest brany pod uwagę. Mam 23 lata prawie. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam i życzę zdrowia!
ogólnie mozesz mieć słabe krążenie może od bradykardii - to może coś takiego powodować ja mam tachykardie i też często mam zimne ręce jest jeszcze zespół Raynauda też powoduje zimne dłonie a nawet ich zasinienie zawsze możesz dopytać kardiologa pozdrawiam serdecznie
Piszesz, ze masz tarczyce ok - na podstawie jakich badan. U mnie podobnie: bradykardia + lodowate koncowki, TSH mialam kilkakrotnie badane - zawsze w normie. Dopiero zmiana kardiologa zaowocowala odpowiedzia. Pani doktor zaordynowala obszerniejsze badania (FT3, FT4, TPO i TG), ktore pokazaly niedoczynnosc tarczycy (Hashimoto) - nieleczone od lat!