Skocz do zawartości
kardiolo.pl

PCO i hirsutyzm a zawroty głowy, osłabienie i mroczki przed oczami

Gość Amanda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich. Zawsze prowadziłam aktywny tryb życia, mam 24 lata i moje życie zmieniło się. Mianowicie parę lat temu siedząc na wykładach na uczelni nagle serce zaczeło mi bic bardzo szybko, aż tchu złapać nie mogłam, ale po czasie to mineło, ale serce od tej pory biło mi jakos niestabilnie, zaczelam sie coraz szybciej meczyc. Np bedac na imprezce, wypialm alkohol, i natsepnego dnia trafilam na pogotowie bo serce chcialo mi wypasc z klatki peirsiowej i mialam usicski glowy. Nadmienie ze nie byly to duze ilosci alkoholu, od momentu gdy mialam pierwszy taki atak nie moge pic wodki, bo nawet po 1 kieliszku serce skacze. A przedtem nie bylo takowego problemu. Na pogotowie mialam robione badania podstawowe, EKG, i niby wszystko w normie. Ale bylo coraz gorzej.....teraz po paru latach jest fatalnie. Nie moge wyjsc juz nawet z domu, zalezy jak sie czuje. A wogole to mam chore jajniki - PCO, nadmierne owlosienie i myslalam ze to moze sprawy hormonalne, bylam na diagnostyce w szpitalu, robiono mi badania , i wyszlo niby wszystko w normie, morfologie rowniez mam na dobrym poziomie. A teraz moje objawy sa takie: drazenie caila (jakby zyly mi drzały, niesamowite zawroty glowy prawie caly czas, poce sie, raz mi goraco raz zimno, dlnie mam zawsze mokre, odczuwam bole kosci co jakis czas, jestem non stop senna, serce szybko mi bije jak nawet pojde do lazienki, czuje sie jak stara babcia, mam zaburzenia widzenia, brak koncentracji poniekąd). Cisnienie krwi mam w normie 120/70, tetno bardzooooo wyskoie, nawet 140, serce nierowno bije, czasem takie uczucie jak by mi nie bilo i tak dziwnie przeskakuje jakby laskotalo. w szpitalu robili EKG i niby jest ok, mam tez usiski glowy, jesli w dzien cos robie wiecej, sprzatam itd to widczorem jestem padnieta i nastepnego dnia caly czas zmeczona, nie ma mowy o bieganiu, sporcie, wyjsciu na miasto, męczarnia. Ze wzgledu na uciski glowy mimo ze nieskie cisnienie, zrobiono mi tomografie i nic tam nie wyszlo. Wiec skad te uciski?? Tak jakby mi czasem na czubku mozg skakal, a czesto z tylu glowy mam tak jakby mi pulsowalo, sickslao cos tam, takie dziwne uczcie, jakby miala pasc. Byla u psychologa, i psychiatry, bo od tego wlaczyly mi sie stany lekowe. Psychiatra mowi ze nie mam depresji, ale psycholog prowadzi ze man rozmowy ale mowi ze nie ma zle. Rece mi sie poca nawet jak jestem psokojna, moze mam nerwice lekowa albo serca, ale bez przesady, poniewaz ja coraz gorzej sie czuje ale fizycznie mimo dosc dobrych wynikow badan. Serce, glowa, i te oczy....czasem widze jakby takie pasy przed oczami, albo jednym okiem minimalnie inna barwe. Juz nie wiem gdzie mam sie udac, czy to moze jakis nowotor, czy serce, nie ma pojecia. prosze kogos o pomoc i jakas odpowiedz gdzie powinnam sie udac. Jak nawet teraz siedze to mam zawroty glowy, ale to czuje np taki zawerot ze oczami slabiej widze i jakby ten zawrot czuje w nogach. A to drzenie ciala jest okropne. Przeciez od nerwicy bym nie cuzla az takiego oslabienia fizycznego. Aha a wogole ostatnim czasy uzebnienie mi sie oslabilo, zawsze mialam mocne zeby, a tu zaczely mi sie troche bardziej psuc. Tak bym chciala wyzdrowiec, isc na narty, na basen, dyskoteke...napic sie piwka, ale jak? i sobie nic nie wkrecam...bo moja cialo coraz bardziej slabnie. ktos mi mowil ze to moze mam cos z odcinkiem kregoslupa szyjnego, bo mam z tylu glowy te uciski, hm ale nie wiem juz sama. A wogole to kielka lat temu ugryzl mnie kleszcz i mialam wileki rumien, czy to moga byc objawy boleriozy? lecze sie u endokrynologa i rowniez wykryto mi 2 gozki na szyi, i z tylu glowy za uchem ale lekarz mowi ze to nic, ale ja juz mam to ze 2 lata i czesto mnie ten 1 guzek z tylu boli? dziekuje za odpiowiedzi, pozdrawiam. P.S. czesto przed orkesem mam nasielone objawy, serce zawsze mocno wali, mam oslabnienie organzimu ale czasem jest lepiej. O jezdzie autem nie ma mowy samej, czy na to moga miec tez wplyw hormony? bo juz zglupialam. Aha jecze nadmienie, gdy sie kocham...to czesto mam tak ze po orgazmie szumi i piszczy mi w uszach, ale w glowie nic nie wykryto!!!
czesc jestem chory na bolerioze nie chce ci wmawiac ze to jest to ale masz takie objawy jak ja i ja tez robilem juz wszystkie testy jakie tylko moznajezeli kiedys ugryzl cie kleszcz i mialas rumien to jast to bardzo prawdopodobne prawie na 90% musisz isc bo lekaza i zrobic sobie westernblot . To nie sa zarty. jezeli masz nerwice to ona tez sie tak objawia. Acha i zrob sobie test na hiv nic nie sugeruje ale to trzy choroby kture maja takie objawy ja tez robilem.Jezeli to bolerioza to jest ona zaleczalna i bedziesz mogla chodzic gdzie chcesz na basen piwko i td .jak nnerwica to masz wiekszy problem psychiczny ale z tym tez mozna walczyc . Pozdrawiam TomekObjawy podawane zazwyczaj jako *typowe objawy boreliozy*, czyli ogólne łamanie w kościach, złe samopoczucie, tzw wata w głowie, ból karku, bóle mięśni, wrażenie bycia pijanym - są efektami działania endotoksyny wydzielanej przez KAŻDĄ bakterię gram-ujemną. Podobnie objaw zwany *herksem* występuje po podaniu antybiotyku człowiekowi z infekcją dowolną bakterią gram-ujemną. Tutaj drobna uwaga - te objawy pozwalają odróżnić boreliozę od innych schorzeń. Występują niemal zawsze, po prostu krętki zawsze wydzielają toksyny działające w ten sposób, którego narządu by nie zaatakowały. Wyjątkiem są groźne infekcje bardzo małą ilością bakterii, np infekcje mięśnia sercowego. Pierwsza rzecz - jeśli objawy nasilają się co 4 tygodnie, jest to dość wyraźny sygnał infekcji borelioza. Związane jest to z biologią bakterii. Ale może też być związane z cyklem biologicznym, zwłaszcza u kobiet. Najbardziej charakterystyczne (mające największe prawdopodobieństwo wystąpienia w boreliozie, a nie np w przewlekłym przeziębieniu) są objawy ze strony układu nerwowego, wymienię je jako pierwsze: - brzęczenie, dzwonienie, szumy w uszach, połączone z utratą słuchu i halucynacjami słuchowymi. Zwykłe brzęczenie i trzaski świadczą raczej o zaburzeniach hormonalnych - nagłę ostre bóle, wrażenie ciepła czy zimna na skórze bez powodu (uwaga - lekkie objawy tego typu są bardzo częste przy zwykłych niedoborach witamin z grupy B, np w zakażeniu candida, jak również przy niedoborze magnezu... i kilkudziesięciu innych schorzeniach) - paraliż twarzy jednostronny (ciężko to z czymkowiek pomylić). Paraliż dwustronny występuje zdaje się przede wszystkim w boreliozie. - skurcze, drgania mięśni (przede wszystkim niedobór magnezu, ale również typowe dla awitaminozy i drożdżycy - tutaj najpierw eliminujemy tą możliwą przyczynę, niszcząć drożdże i biorąc b complex). Infekcję można podejrzewać, jeśli problem dotyczy przez długi czas jednego mięśnia, *skakanie* wszystkich jest niemal na pewno sygnałem zaburzeń metabolizmu i zwykłego *zagłodzenia* włókien nerwowych - wyraźne osłabienie mięśni zwł jednostronne (nie mylić z uczuciem zmęczenia) - dezorientacja, gubienie się, chodzenie w niewłaściwe miejsca - to najbardziej *mylący* symptom - psychozy - zaburzenia mowy - podwójne widzenie Nie są to objawy tylko infekcji układu nerwowego, mogą brać się z setki innych powodów, niemniej ich nagłe wystąpienie powinno budzić niepokój. Kolejny charakterystyczny objaw to choroba stawów, zwłaszcza kolanowych czy biodrowych. Są opuchnięte, osłabione, silnie bolą. Nie mylić z łamaniem w stawach, które występuje przy każdym przeziębieniu, a leczy się je witaminą C Zanikowe zapalenie skóry to kolejny objaw który raczej wskazuje na boreliozę (albo starość) niż na coś innego. Szczególnie popularny w Europie (specyfika naszego miejscowego szczepu bakterii). Kolejne objawy wskazują na infekcje miejscowe narządów, bądź zaburzenia ich działania, najczęściej są objawem osłabienia organizmu bądź przewlekłego wystawienia na czynnik patogenny, np alergen: - nietrzymanie moczu, bóle pęcherza - ból w okolicach genitaliów - nieregularna menstruacja - wydzielanie mleka, niewyjaśnione bóle piersi - zgaga, mdłości, wymioty - biegunki, zatwardzenia - szmery w sercu, wypadanie zastawki - przepełnienie zatok, ranny katar - chroniczny ból gardła bądź w okolicy klatki piersiowej, czasem brzucha - chroniczne zapalenie spojówek, pieczenie oczu - brak tchu, głód powietrza, niewyjaśniony kaszel - ciągłe powiększenie węzłów chłonnych - drżenia, dreszcze - bóle ucha, głowy Dodam też, że są to typowe objawy zbyt długiego siedzenia przed komputerem - nie, nie żartuję. Długa praca przy kompie perfekcyjnie rozstraja organizm. Na koniec objawy typowe dla nerwicy oraz ciągłego wystawienia organizmu na jakiś czynnik patogenny - z tym że teraz nie będą to bezpośrednie skutki działania tegoż czynnika, ale efekty skrajnego osłabienia organizmu ciągłą walką. Są to też objawy trwającej silnej infekcji np drożdżakami: - zmieszanie, trudności z myśleniem - trudności z koncentracją, czytaniem, przyswajaniem nowych informacji - szukanie słów, zapominanie nazw - zapominalstwo - to co było już wcześniej, czyli chodzenie w niewłaściwe miejsca, błędy w mowie. - niepokój, ataki lęku - wahanie nastroju - budzenie się w nocy - trudności z zasypianiem - nadwrażliwość na światło i dzwięki - ciągłe zmęczenie i znużenie - uczucie upicia się, wrażenie jakby świat był za szybą, jakby patrzyło się z boku - choroba lokomocyjna W duzym skrócie, najpewniejsze objawy późnej boreliozy to: uszkodzenie mięśnia sercowego (nie mylić ze zwykłą palpitacją), ciągłe silne zmęczenie (tak silne, że człowiek nie ma nawet sił wyjść z domu, wręcz wyczerpanie), kompletny brak możliwości koncentracji, silne bóle karku (ale naprawdę silne, nie można wręcz podnieść głowy z poduszki), porażenia nerwowe - częściowa utrata władzy w np jednej ręce, zanikowe zapalenie skóry oraz tzw samoistne zapalenia stawów.
Gość Magda Gorlitz

Witam serdecznie. Fajnie ze jest takie forum. moja choroba to nerwica, chociaz probowalam znalezc wiele innych chorob w sobie. Mma 31 lat i choruje na nerwice od 14 roku zycia. To ciezka choroba i przez ten okres udalo mi sie z nia zyc bez lekow, pijac jedynie herbatke melise. Byly momenty bardzo trudne i byly tez okresy spokoju. Teraz choroba nasilila mi sie z dwojona sila. Wszystkie objawy jakie mialam to: dusznosci, kolatania serca, brak oddechu w nocy, drgawki, oslabienie, omdlenia, zawroty glowy, silne leki przechodzace w stan paniki po ktorych mam wrazenie ze umieram, mroczki przed oczami. Kilkakrotnie bylam w szpitalu i wyniki mialam dobre. Az trafilam na oddzial psychoatrii z ktorego po dwoch dniach ucieklam. Wazne jest aby sie nie poddawac i byc silnym. Ja jak mam silny atak staram sie uspokoic, chociaz nie zawsze da sie to zrobic. Wazne jest nastawienie do siebie i trzeba nauczyc sie nie panikowyc. Nerwica to bardzo ciezka choroba, wymaga leczenia ale mozna uniknac lekow. Wazna jest psychoterapia i stosowanie ziol na uspokojenie. Jezeli jestescie osobami wierzacymi to warto rozmawiac z Bogiem i modlic sie - to tez pomaga. Pozdrawiam Magda.

Gość marta111111111111111

Czesc magda. ja mam dokladnie to samo co ty.tez mialam robionych setki baadan i wszystko jest ok a ja mam te wszystkie objawy i nikt nie potrafi mi pomoc.nawet przez 2 lata bralam tabletki psychotropowe , ktore przepisal mi moj lekarz i to dopiero ...myslalam ,ze to juz moj koniec.w koncu sama odstawilam to swinstwo i malymi kroczkami jest troche lepiej to tez zalezy od dnia...ale mysle ze dam rade bez zadnych lekow ,ktore w ogole nie dzialaly no chyba ze w droga strone pozdrawiam cie i zycze zdrowia

Hej, ja mam to samo, bardzo słabo się czuję, czasem mam zaburzenia pamięci i koncentracji. Czuję się jak analfabeta...2 lata leczyłam się na depresję. Aktualnie nic nie biorę. Czasem załączają mi się stany lękowe i lunatykuję:/ dobija mnie to wszystko i czuję się jak stara baba....ehh ale trzeba wierzyć, że będzie dobrze!wiara duuużo pomaga:)))3majcie się!

Witam wszyskich może wy mi pomożecie od 12 boli mnie głowa raz jest lepiej raz gorzej... od pół roku jest coraz gorzej nie wiem już jak mam sobie z tym poradzić miałam rezonans głowy i pprzysadki ale nic tam nie ma. Oprócz tego mam stwierdzone ale nie leczone pco. Ogólnie kiepsko się cczuje nie mam siły coraz gorzej widzę bolą mnie mmięśnie i stawy. Pomóżcie czy te wszystkie objawy mogą się łączyć. Co to może być?

Witam. Mam dokładnie takie same obiawy. W szczególności kołatania serca oraz osłabienie. Jestem rownież chora na Pcos lecze sie luteina dopochwowo. Brałam rownież glucophage jednakże występowały u mnie efekty uboczne. Obecnie szukam pomocy związanej z leczeniem kołatania serca oraz wszystkich powiązanych. Jest to wywołane przez wahania hormonów, które należy ustabilizować. Moj lekarz chce mnie położyć na oddziale endokrynologicznym. Mam nadzieje ze w koncu dojdą do rozwiązania które pozwoli mi w koncu normalnie żyć a nie siedzieć w domu z obawy na bardzo zły stan psychiczny oraz fizyczny.

Ja tez mam pcos, leczono mnie hormonami (po miesiącu i 7 dniach terapii karetka odwiozła mnie do szpitala), teraz mam metforminę + silne leki uspokajające - od czasu do czasu, zazwyczaj przed miesiaczka..naprawdę wiem o czym piszecie dziewczyny...lekarz chciał mi założyć wkładkę jaydess ale jakoś nie widzę sensu - on twierdzi że to wyreguluje hormony, a tam w efektach ubocznych jest m.in. zwiększenie produkcji androgenow czego przecież nie chcę, po co mi jeszcze więcej wlosow, tłustej skory, ataków agresji. poza tym ta wkładka nie działa na jajniki tylko na śluzówke macicy - nie rozumiem nic z tego, nie zdecydowałam się na to, boje sie. Czy Wasi lekarze wymyślili coś mądrego? Będę wdzięczna za odpowiedz. Odmawiam teraz nowennę pompejańską, może Niebo mi pomoże bo juz jakoś nie wierzę w te leki, nic to nie daje a jest niestety coraz gorzej. Pozdrawiam i życzę zdrowia.