Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysoki poziom trójglicerydów przy nadwadze

Gość obelix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Po raz pierwszy w życiu zrobiłem sobie badanie krwi ,całkiem przypadkiem (żona musiała zrobic to i ja się załapałem)bo choc mam 49lat to nic mi nie dolega i nie chorowałem do tej pory.Nie byłem u lekarza juz nie pamietam kiedy ale na pewno ze 20-30 lat tamu Podam wyniki moich badań krwi i parę danych i prosze o podpowiedź: 49 lat , 178cm wzrostu , 130kg (spora nadwaga), ciśnienie ostatnio zmierzone 130/80 generalnie w przedziale od 120-160 i 80 do 105 np raz miałem 156/102 , ciśnienie 130/80 ale po męczącym dniu innym zas 135/95 , puls do 90 nie palę, nie używam cukru, nie piję kawy i alkoholu ,nigdy w życiu nie bolała mnie głowa Spisałem z badań takie dane: cukier - 95 kreatynina - 1,2 GTP- 11 GOT - 14 Choresterol - 190 HDL - 40 LDL - 85 TG - 328 i właśnie ta ostatnia pozycja budziła znaczące zastrzeżenia mojego lekarza. Chciałbym prosic znawców tematu ( nie byłem u lekarza z tymi badaniami tylko żona je pokazała więc nie miałem jak się dopytać) o odpowiedz na pytania: Czym jest spowodwoany taka duża wartość TG i co to dokładnie jest .Czy trzeba stosować jakąś dietę (jeśli tak to jaka i gdzie mozna o tym poczytać w necie )Czy trzeba już brać na to tabletki? Choć do tej pory bagatelizowałem stan swojego zdrowia(skoro nie chorowałem to nie myslałem o nim) to ten wynik jakos mnie przywołał do parteru dlatego też wybrałem Wasze forum na takie konsultacje bo poczytałem niektóre posty i można się dużo z nich dowiedzić Pozdrawiam