Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból skroni, mrowienie i chłód w nogach

Gość grzes

Rekomendowane odpowiedzi

Ok wczoraj sie przestraszlem i to powaznie ale pogotowia nie wezwalem .... a mianowici8e lezac na lozku strasznie mnie bolaly skroinie i sie zastanawialem co mnie tak bola te skronie nic caly dzien nie moglem jesc bo odrazu jak by mi zwracalo ! leze i leze az raptownie puscily mi skronie bol i dziwne takie uczucie w nogach mi sie robilo mrowienie i straszny chłód i strach ze umieram ze to juz koniec wstalem szybko zaczelem chodzic nie wiedzialem co sie dzieje zaczelo mi byc goraco w stopy raptownie ubralem sie i wyszedlem z domu przeszdlem sie 2 minuty wrocilem usiadlem i jakos bylo dobrze , zmierzylem cisnienie i mialem 140 /80 p 76 Czy to był brak krazenia czy właczył sie jakis lęk dzisiaj jest juz miarowo chociaz mam zawroty głowy małe niekiedy takie osłabienia czekam na odpowiedz !! dodam ze bylem u lekarza dzisiaj ale mnie olał ;/ dodam ze serducho podczas ataku pracowało normalnie :(
Grzesiu, to mi wygląda na jakieś sprawy migrenowe, czyli naczyniowe. Nastapiło być może na skutek, jakichś czynników, na które masz nadwrażliwość, rozszerzenie naczyń mózgowych i zwiotczenie ich ścian.Wtedy występuje właśnie ból.No i te mdłości są bardzo charakterystyczne dla migreny. U mnie zawsze w czasie migreny wystepuje podwyższenie ciśnienia obwodowego. To, że w stopach pojawiło się mrowienie i zimno wskazuje również na sprawy naczyniowe.Prawdopodobnie naczynia się skurczyły gwałtownie i nastapiło niedokrwienie, stąd zimno.No i jak naczynia mózgowe równocześnie też się skurczyły, to ból przeszedł.Tym skurczem organizm sam się obronił.Tak właśnie kończy się napad migreny, nagle i niespodziewanie ból ustepuje. To, ze na drugi dzień czujesz sie dziwnie, świadczy również o tym, że mógł to być napad migrenowy.Bo jest to charakterystyczne samopoczucie po ustąpieniu objawów bólowych. Podobno każdy w swoim życiu ma przynajmniej jeden napad migreny.Nie wiedząc nawet o tym, że to właśnie było to.. Są czynniki, które mogą wywoływać napady migrenowe.Np.wiatry fenowe, zmiany pogody, dodatnia jonizacja powietrza, pewne pokarmy.Odpowiednia dieta ma bardzo duże znaczenie w zapobieganiu kolejnych napadów.Jest to choroba, którą zaczyna sie traktować jako chorobę pseudoalergiczną i tak ją leczyć.Niestety mało jest takich lekarzy, przynajmniej na razie. Pozdrawiam.
Grzesiu, ból w skroniach ale jaki - pulsujacy? kłujacy? rozpierający? Migrena ma typowy ból, a z objawow dodatkowych ktore opisujesz pasuje mi stan zapalny żoładka.Panuje jakas obrzydliwa zaraza, wlasnie z okresowymi (falami) napadami bólu, uciskiem ( jakbys mial kamien ) około żołądka, no i wzrostem cisnienia. W peonym momencie opisujesz reakcje typowo nerwicowe. Proponuje jakies ziola na nerwice - uspokoja rowniez zoladek. No i nie objadanie sie przez jakis czas, wyciszenie organizmu i na pewno kontrole u lekarza jak sie powtórzy