Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Płukanie gardła przy bólu gardła i niemożności przełykania śliny

Gość Siepacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników. Od paru dni - bodajże 5 moje gardło boli mnie niesamowicie okrutnie. Byłem u lekarza, który stwierdził, że nie jest to angina i kazał brać kilka leków (strepsils intensive, tantum verde do płukania gardła). Już zanim zdecydowałem się na wizytę u niego używałem tych środków, jednak nie pomagają (zawsze pomagały). Ból jest tak silny, że czasami wolę wypluć ślinę, niż ją przełknąć(,a nie należę do tych co użalają się nad sobą). Moje pytanie brzmi: czy znacie jakieś inne sposoby, które mogą pomóc? POza tym lekarz przepisał mi tantum verde w płynie do płukania gardła. Czy płukanie gardła tzn. mam przełknąć ten płyn, czy mam go nie połykać? Dziękuję za odp.
jedz kanapki z czosnkiem. Rozgnieć ząbek, posiekaj go i połóż na kanapce, po czym wolno zjedź. Najlepsze jeśli zrobisz to przed snem. Czosnek ma właściwości silnie przeciwbakteryjne, przeciwgrzyiczne i przeciwwirusowe, a ponadto przeciwzapalne. Mi lekarz również przepisał Tantum verde i gargarin z jodyną do płukania. Zużyłem 2 op. powyższych leków, ale efekt był żaden- obraz gardła nie zmienił się. Równie dobrze mogłem się tym spryskać pod pachami. Wtedy zastosowałem czosnkoterapię, która w połączeniu z naturalnymi siłami obronnymi organizmu po pewnym czasie poskutkowała- przeważyła szalę zwycięstwa na moją stronę. Zaznaczę, że czasnek działa przeciwwirusowo w przeciwieństwie do antybiotyków. Ja widocznie miałem infekcję wirusową, bo wymazy z gardła były ok. A posiew wirusów nie wykrywa. Najlepiej, abyś czosnek jadł kilka razy dziennie i nie spłukiwał go napojami, by ślina była wysycona jego sokiem. Zastanów się nad tym, co mówię. Cześć!