Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przewlekłe bardzo wysokie ciśnienie u starszej osoby

Ina66

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ciśnienie 170/100 długotrwale utrzymujące się u człowieka w wieku 66lat może być grożne w skutkach?Wiem,że niejest to dopuszczalna norma,ale może niektóre osoby poprostu tak funkcjonują?dodam ,że ciśnienie to utrzymuje się w tych normach przy braniu leków inhibace 2,5mg i Lokier 20 mg.ostatnimi dniami osoba ta przeszła grypę dostała od lekarza antybiotyk i zakończyła leczenie w wigilię. Ostatnio dość często puszczła się krew z nosa,ale to akurat zdzrzało się od młodych lat tylko w ostatnich dniach bardziej nasilone.Wczoraj będąc na mieście nastąpiło momentalne osłabienie,zimne poty i mdłości,jakby miała zaraz zemdleć,wezwałam karetkę ,po zrobieniu ekg okazało się ze ekg jest w normie a cisnienie było 195/100.zaaplikowano zastrzyk i tabletkę pod język po półgodziny spadło na 170/90 jeszcze 1 tabletka ,pół godziny i wynosiło 160/85,po czym pacjent pojechał do domu ,zalecono kontrol lekarską w poniedziałek.. w domu odczuwał zimno i mdłości,chociaż temperatura w pomieszczeniu była normalna ,poczym usnął.Rano ponownie ciśnienie skoczyło do prawie 200mm,chociaż czuł się o wiele lepiej,po tabletce spadło na 170,jakie niezbędne wyniki należy wykonac,może potrzeba zmienić leki?dodam jeszcze ,że pacjent pali dość dużo papierosów i a życiejak każdego z nas nie jest wolne od stresów.ostatnio też po przeprowadzeniu diety schudł ok.8-9 kg przecież to też powinno pomóc w zbiciu ciśnienia czyż nie?Od czego zacząc?
ja proponuje zacząc od poradni nadciśnieniowej. znjadują się najczęściej przy akademiach medycznych i przy większych szpitalach. tam mają różne możliwości badań i leczenia. może jest jakaś konkretna przyczyna takiego nadciśnienia? i jeżeli można ją usunąć to byłoby super. jezeli nie ma przyczyny to zaczną modyfikowanie leków. najczęściej do leczenia nadciśnienia zabierają się lekarze POZ co nie zawsze daje efektywne wyniki. najlepiej udać się do specjalistycznej poradni. czasami do od innych chorób a czasami w organiźmie znajdują się takie maleńkie guzki ledwo widoczne ne TK czy MR . te guzki wydzielają substancje które powodują wzrosty ciśnień. nie musi to być to ale warto szukać. po to są te poradnie pozdrawiam serdecznie
Akademicki Szpital Kliniczny im. J. Mikulicza-Radeckiego Klinika Angiologii Nadciśnienia Tętniczego i Diabetologii Kontakt Akademicki Szpital Kliniczny im. J. Mikulicza-Radeckiego Klinika Angiologii Nadciśnienia Tętniczego i Diabetologii 50-326 Wrocław, Józefa Poniatowskiego 2 - woj. dolnośląskie tel. 071 733 22 00 samej poradni na tym terenie nie znalazłam. proponuje zadzwonić tam i dopytać - muszą mieć informacje gdzie pacjenci mają się dalej leczyć ja lecze się w gadńsku i przy akademii jest poradnia pozdrawiam i powodzenia :)