Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica lękowa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam następujący problem.
Mianowicie gdy chodziłem do szkoły postawowej od jakiegoś czasu bez żadnej większej przyczyny zacząłem odczuwać lek przed pójściem do szkoły (wmawiałem sobie, że coś mi soe stanie, że coś mi dolega, że mogę umrzeć) nasilało się to do tego stopnia, że zaraz po wejściu do szkoły prawie traciłem przytomność, niedługo potem zdarzało to się w innych sytuacjach, gdzie rozstawałem się z rodzicami. Po wizytach u psychologów itp. Sytuacja uspokoiła się do tego stopnia, ze nie prawie nie czułem żadnej różnicy jak przed tymi wydarzeniami. Lecz teraz (kilka lat później) czuje, że to się w jakis sposób nawraca, mam "ataki" paniki, które duszę w sobie, osoby z mojego otoczenia jestem pewny, że tego nie dostrzegają, bo jestem pogodny, nie wyglądam na osobę, ktora mogłaby miec takie zaburzenia. Przechodząc do sedna, mój problem jest taki, że od jakiegoś czasu nawet,gdy nie odczuwam leki bardzo słabo czuje się fizycznie: mam bóle głowy, kołatanie serca, zmęczenie mięśni (np. Nogi jak z waty), mięśnie drgają mi przy aktywności fizycznej, czasem nawet przy wykonywaniu zwykłych czynności, odczuwam sztywność karku, czuję się wyczerpany, straciłem radość z życia, poza szkołą podswidomie nie mam ochoty chodzić na spotkania, brakuje mi energii, niestety przekłada się to na wyniki w nauce.
Poczytalen trochę w internecie na temat takich rzeczy i podejrzewam, że może być to nerwica lękowa.
Czy ktoś może przeżył lub zmaga się z takim problemem?
Jak mogę radzić sobie z tymi objawiami by nie utrudniły mi w tak zanczacy sposób życia?
Jeśli to nie nerwica lękowa, to co to może być?
Z góry dzięki za odpowiedź 🙂

Gość nerwica

Cześć,

Już przez ponad 10 lat zmagam się z nerwicą lękową i przechodziłem przez większość objawów o których piszesz. Polecam skontaktować się z lekarzem psychiatrą. Dostaniesz odpowiednie leki, które nie zaburzą normalnego funkcjonowania, a pomogą powrócić do życia.

Pzdr

Gość Psycho-farmaceuta

Zaburzenia w postaci zaburzeń lęku uogólnionego (nerwica lękowa) to bardzo częste zaburzenie. Leczenie zależy od natężenia choroby oraz ewentualnych zaburzeń somatycznych (zaburzenia rytmu serca, przewodu pokarmowego, neurologiczne). Oczywiście leki lekami (są bardzo skuteczne, jak się je odpowiednio i z głową stosuje) ale podstawą leczenia jest psychoterapia i uzmysłowienie sobie skąd bierze się lęk. Odpowiedni dieta, sen czy aktywność fizyczna to podstawa dobrego samopoczucia i sprawności psycho-fizycznej. Wielu Pacjentów leczy się farmakologicznie i nie należy się tego bać czy wstydzić. To choroba jak każda inna i po prostu trzeba ją zaakceptować i żyć. Wtedy wszystkie objawy znikną jak ręką odjął. 😉 Gwarantuję

Pozdrawiam Psycho-farmaceuta mgr farm. Karolina Wójciak

psychofarmaceuta@gmail.com