Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Drętwienie dłoni, uderzenia gorąca, uderzenie krwi do mózgu i omdlenie

lp20

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj wieczorem lezalem od pewnego czasu czujac w nienaturalny sposob dretwienie prawej dloni, a szczegolnie srodkowego palca, po pewnym czasie zaczelo robic mi sie coraz gorecej i gorecej, wstalem wypilem 2 szxklanki wody minerlanej a nastepnie w ciagu kilku sekund nastapil szok-nagle uderzenie ogromnej ilosci krwi w strone glowy, zachwiania, pot na twarzy, telepanie rak i jednej z nog, utrata rowniowagi i brak swiadomosci, calkowite dojscie do siebie po okolo 10 minutacxg na swiezym powietrzu. dzisiaj dotkniecie skory w okolicach znajdowania sie serca wywolalo u mnie uczucie uklocia sie szpilka. Ponadto wczoraj juz po dojsciu do siebie czulem jakby brak czucia w 2 czubkach palcow u rak. Czy pomoze mi ktros stwierdzic jednoznacznie czy to jest bardziej mlodziencze omdlenie? Czy nastawiac sie na toi ze w wieku 20 lat przeszedlem zawal? Bo chyba doasc istotna informajcja jest to ze jestem bez miesiaca 21 latkiem. bardzo prosze o jkas sensowna odpowiedz. Łukasz
hmmm nie chce sie przemadrzac ani zeby w jakikolwiek sposob wyszlo ze jestem nie wiadomo kim i za niewiadomo kogo sie uwazam, bo w zadnym wypadku tak nie jest, ale moim zdaniem nie jest jakos specjalnie trudno czuc lek przed smiercia majac swiadomosc tego ze zaraz sie przewroce z niewiadomego powodu, widzac wlasne telepiace sie nogi i rece i nie bedac w stanie wypowiedziec zadnego slowa, wiec tak czulem lek przed smiercia w czasie tego co nastapilo, nie ebde ukrywal wiele sie w moimm zyciu wydarzylo ostatnio i nie bylo to nic przyjemnego, aczkolwiek nie wydaje mi sie osobiscie zebym czul sie czlowiekiem chorym na nerwice, staram sie w zyciu podchodzic do wszystkiego na spokojnie, ale rzeczywiscie moze warto sprawdzic ta wlasnie opcje, ja natomiast jestem przerazony poniewaz chcac nie chcac podswiadomie wkrecilem sobie ze tyo zawal mozgu, ciekawy jestem tylko na ile jest to prawdopodbne u 21 latka... czym jest TK i RM? i co mozna wykluczyc tymi wlasnie badaniami lub ewnetualnie co mozna potwierdzic? czegos mi teraz nie wolno? pytam w takim sensie czy stosowac jakas specjalna diete? nic nie robic? lezec? czy wrfecz przeciwnie uprawiac sport i wracac do formy w ten sposob? jejku bede cholernie wdzieczny za kazda informacje
sorry. trochę Cię nastraszyłem. Prawdopodobnie to nerwica. Tk to tomograf komputerowy a RM- rezonans magnetyczny. Któreś z tych dwóch badań ma na celu sprawdzenie, czy z głową jest u Ciebie wszystko w porządku, czy nie maiłeś żadnego wylewu. Jest to raczej bardzo mało prawdopodobne, ale może warto sprawdzić. EKG zaś ma wykazać, czy rzeczywiście miałeś zawał, czy nie. Te badania mają Cię uspokoić i pokazać, że wszystko ok. Wykonanie tych badań jest zależne od lekarza rodzinnego, może on jednak uznac ,że nie ma takiej potrzeby. A masz jeszcze ten brak czucia w palcach ręki? A jeśli tak, to czy utrzymuje się to stale?
U mnie tak samo wygladalo to wszystko i stwierdzono Lek obsesyjny z napadami leku . Ale nadal z tym sie nie moge pogodzic ze to tylko to mam wrazenie ze to choroba wiencowa ale coz . Mam dodatkowo skoki cisnienia nawet jak biore leki od lekow . Pozdrawiam jak cos to pytaj to ci odpowiem ;)
hmm wiesz ogolnie jesli to ma byc tylko i wylacznioe na tle nerwowym to nie jest tak zle, ja napewno do zadnego lekarza od glowki zglaszac sie nie bede bo srednio mam pochote zostac warzywem nafaszerowanym jakimis psychotropami, a u ciebie jak wygladala profi;laktyka? podejmowales jakies leczenie tego? ja ukrywac nie bede naprawde w postatnim czasie spotkalo mnie tyle stresujacych sytuacji ze gdyby sie tak glebiej nad tym wszystkim zastanowic to moze faktycznie takie uzasadnienie ma tutaj glebszy sens. Tym bardziej ze jakies 4 miesiace temu rzucilem palenie i moze lacznie do tego czasu spalilelm z 10 papierosow, alkohol pijam sporadycznie, i jesli juz to wino piwo i to nie z tych dolnych polek takze nie sadze zeby tyo bylo spowodowane wszelkiego rpodzaju uzywkami, no coz przynajmniej w 99% wiem ze z moim sercem jest wszystkoi w porzadku, tylkmo troche nienajlepiej sie czuje z tym ze teraz te 99% musze przypisac wlasnej glowie jako temu co sprawia ze jest u mnie ten wlasnie problem..
u mnie wygladalo to tak ze robilem sobie dwa razy echo serca ekg z 5 razy gdzie zawsze mam V3 uniesione Nie wiem co to znaczy ale kardiolog mowi ze jest w normie . Bylem u neurologa tez nic . Krew idealnie , Mocz idealnie wiec poszedlem do psychiatry bo nie dawalem sobie rady z bolami w klatce itd . Biore teraz leki jest lepiej troszke bo minelo tylko 10 dni jak biore ale jest ciut lepiej i nie jestem roslinka zwyczajnie funkcjonuje , jezdze samochodem . Tobie tez radze sie tam przejsc im szybciej zaczniesz to leczyc tym szybciej wyzdrowiejesz ! ja po pierwszym ataku poszedlem do psychiatry 2 miesiace pozniej ! Pozdrawiam
Gość stracatella
Kochani, opisane objawy są częste dla nerwic... ale prawda jest taka że są równie częste dla innych przypadłości (TIA i inne powodujące niedotlenienie mózgu, padaczka, hiperwentylacja, tachykardia, problemy z ciśnieniem, kręgosłupem szyjnym - i pewnie jeszcze innych sto) Ja po podobnym przejściu miałam robione całe mnóstwo badań i leżałam ponad 2 tygodnie w szpitalu zanim postawiono diagnozę. Jedyną możliwością żeby się uspokoić jest pójście do lekarza a w ogóle to dziwię się że nikt nie wezwał pogotowia w trakcie napadu. Jeśli to padaczka lub TIA lepiej się o tym przekonać za wczasu - robiąc badania diagnostyczne - jesli nerwica to przynajmniej będzie mniej nerwowo kiedy będziesz wiedział że to napewno tylko nerwica i nic ci nie grozi. pozdrawiam
ok wczoraj sie przestraszlem i to powaznie ale pogotowia nie wezwalem .... a mianowici8e lezac na lozku strasznie mnie bolaly skroinie i sie zastanawialem co mnie tak bola te skronie nic caly dzien nie moglem jesc bo odrazu jak by mi zwracalo ! leze i leze az raptownie puscily mi skronie bol i dziwne takie uczucie w nogach mi sie robilo mrowienie i straszny chłód i strach ze umieram ze to juz koniec wstalem szybko zaczelem chodzic nie wiedzialem co sie dzieje zaczelo mi byc goraco w stopy raptownie ubralem sie i wyszedlem z domu przeszdlem sie 2 minuty wrocilem usiadlem i jakos bylo dobrze , zmierzylem cisnienie i mialem 140 /80 p 76 Czy to był brak krazenia czy właczył sie jakis lęk dzisiaj jest juz miarowo chociaz mam zawroty głowy małe niekiedy takie osłabienia czekam na odpowiedz !! dodam ze bylem u lekarza dzisiaj ale mnie olał ;/
witam kochani powieccie mi co mi jest mam czesto dretfienie kltki piersiowej czesto tez minie boli i czuje tak jak bym mial skurcz w srodku ale cojest najciekawsze ze to cos czuje ciagle tylko z lewj strony klatki robilem juz ruzne badania wlacznie z ekg i niby wszystko wpozadku ale ja ciagle to czuje i coraz bardziej sie boje pozdrawiam
Gość ADAM SIANIK
Witam, bardzo ciekawy przypadek opisałeś, ostatnio znalazłem ciekawy film viede z wypowiedziom prof Religi na tamta zawały serca: http://expertia.pl/strefa/material/wiedza-kiedy-sztuczne-serce-zastapi-wadliwy-nat Polecam Adam Sianik
Jest taka opinia,że zawał w młodym wieku nawet gdy jest zdrowe serce często kończy sie smiercią ze względu na to że serce nie jest w stanie znaleść sobie drogi ukrwienia,zawały po 50 często nie konczą się śmiercią ze względu ,że serce znajduje sobie inną drogę ukrwienia i w ten sposób nie następuje nagła śmierć. Ta teoria tłumaczyłaby częstsze zgony w śród młodych ludzi niż u starszych w przypadku zawałów.

Strasznie ci współczuje bo mam bardzo podobnie, raz pojechałam spanikowana, że mam np.zawał na pogotowie ale lekarz stwierdził, że histeryzuje i skierował mnie do lekarza rodzinnego.Rodzinny stwierdził albo nerwice albo nadczynność tarczycy.Tarczyca okey ( usg zrobione) a fobia została..Nie wydaje mi się żeby to była nerwica.Jakoś próbuje sama sobie poradzić z tymi *napadami* mówię sobie, że sama to sobie wkręcam i nic mi nie jest i jakoś przechodzi.Do psychiatry polecam