Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nieregularne zażywanie leków psychotropowych i senność

Pawel1986krk

Rekomendowane odpowiedzi

Mam male pytanko jestem chory psychicznie i zazywam leki psychotropowe jednak jestem po nich ospaly spie 10 godzin obudze sie wezme prysznic wypije kawe i nic to nie daje msuze dospac te dwie godziny wiecej zeby czuc sie wyspanym nic nie moge poradzic jedynie jak nie zazyje lekow to spie okolo 8 godzin i to mi odpowiada takze moje pytanie: czy musze je zazywac regularnie? czy zazywanie nieregularne wiaze sie z jakimis negatywnymi skutkami? bardziej interesuje mnie to czy zazywanie nieregularne moze zle wplynac na organizm niz na sama chorobe psychiczna czasami po prostu nie mam ochoty przesypiac polowy dnia...
A jak długo zażywasz ten lek? bo jeśli dość krótko, to jest szansa, że te objawy uboczne są przejściowe i z czasem same ustąpią. Ja też zażywam leki przeciwpsychotycze, ale inne, bo z grupy SSRI (paxtin). Naczelną zasadą przy zażywaniu leków przeciwpsychotycznych jest to, by robić to ściśle wg wskazań lekarza. Nie można więc samowolnie leku tego odstawić, zmniejszyc lub zwiększyć jego dawkę. Działanie tego twojego leku, z tego co czytałem, ujawnia się dopiero po kilku tygodniach albo miesiącach. Organizm musi się więc nim wysycić. Dlatego wydaje mi się, że b. ważna jest tu regularność- podobnie jak w mmoim przypadku. Jeśli nie będziesz ich więc regularnie przyjmował, mogą nie zadziałać tak jak powinny. Na koniec jeszcze jedna rada: jeśli te skutki uboczne utrzymują się długo, to możesz spróbować poprosić lekarza prowadzącego, by zamienił Ci ten lek na jakiś inny- może ten zamiennik będzie przez Ciebie lepiej tolerowany. Bez konsultacji z lekarzem nie odstawiaj jednak tego leku, ani nie przerywaj terapii. Pozdrowienia!
Gość Pawel1986krk,
no wlasnie ciezko powiedziec jak dlugo biore dlatego ze co pare dnij pije piwa i wtedy ich nie biore czasem nie mam ochoty brac a czasem biore regularnie przez tydzien czy dwa wiem ze picie i leki to duze zlo dla organizmu ale czasem musze sie napic... ale tak ogolnie mozna powiedziec ze biore juz z 1.5 roku w kazdym badz razie znalazlem sposob biore po prostu o pol tabletki mniej i jest dobrze, narazie nie moge skonsultowac tego z lekarzem bo sie zwolnil z kliniki do ktorej chodzilem takze od nowego roku bede chodzil do innego w kazdym badz razie dzieki za informacje
proszę, ale pamiętaj, że te leki należy przyjmować regularnie i to w ściśle ustalonych przez lekarza prowadzącego dawkach, bo inaczej mogą w ogóle nie działać. Nie wiem też, czy przy ich przyjmowaniu można pić- lepiej skonsultuj to z lekarzem. Ja zamierzam zapytać mojego psychiatrę, czy od czasu do czasu można sobie wypić dwa piwka na tym paxtinie. Życzę zdrówka.