Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rozrusznik serca przy zespole MAS

grazia35

Rekomendowane odpowiedzi

Można jeszcze wprowadzić badanie elektrofizjologiczne serca (programowana stymulacja komór).Jednak skoro w badaniu EKG już stwierdzono zespół MAS oraz tachy-bady.nie ma takiej potrzeby.Uważam,że należy wszczepić rozrusznik serca a żyje się normalnie.Nie wszczepienie może skutkować wystąpieniem nagłego zatrzymania krążenia,a to już może być dużym problemem.Powodzenia
Mam 33 lata i od września rozrusznik. Nie podają znieczulenia do kręgosłupa znieczulają miejcowo w okolicy obojczyka.Rana goi się 2-3 miesiące a ze szpitala wychodzi się po tygodniu. Najważniejsze aby zaraz po wszczepieniu nie dzwigać cieżarów aby elektrody mogły się wrosnąc prawidłowo a później żyję się nawet lepiej niż przed diagnozą przynajmniej jest coś co może zabiezpieczyć cię przed nagłym zatrzymaniem. Także mam dzieci więc głowa do góry trzeba je przecież wychować
Nie bój się grazio zabiegu. Ja też mam wszczepiony rozrusznik już dwa lata. Miejscowe znieczulenie - nic nie boli. Tylko samo nastawienie pacjenta. Po 3 dniach już byłam w domu, potem tylko wyjęcie szwów. No i musisz przyzwyczaić się. Ja jestem od Ciebie sporo starsza i mam schorowane serce. A przeszłam to pozytywnie. Ty też nastaw się optymistycznie i będzie dobrze.
Witam,już wróciłam z szpitala,jak się okazało po dodatkowych badaniach rozrusznik mi nie pomoże,zamiast zespołu MAS zdiagnozowano u mnie zespół wazowagalny-postać wazodepresyjna,a z tym trzeba nauczyć się poprostu żyć,doraźnie mam Sectral 200mg-1/2 tbl.Miałam spadek ciśnienia z 130/80 do 60/0.Mam nadzieję,że będzie wszystko dobrze.Przy okazji dziękuję wszystkim lekarzom z oddziału elektokardiologii w Ochojcu.Pozdrawiam.