Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Renta przy nadciśnieniu, tarczycy i niedomykalność zastawki mitralnej

beab

Rekomendowane odpowiedzi

44 lata .pracowałam tylko 6 miesiecy,musiałam odejsc z pracy gdyz miałam blizniaki i sytuacja rodzinna zmusiła mnie do wychowywania dzieci.Obecnie zarejestrowana jestem w biurze pracy.Lecze sie na kregosłup,nadcisnienie oraz tarczyce(od 14 roku zycia) oraz stwierdzono u mnie niedomykalnosc zastawki mitralnej. Posiadam orzeczenie o lekkim stopniu nie pełnosprawnosci i mam zaleconą rehabilitacje.Chciałam zapytac czy moge ubiegac sie o jakiekolwiek swiadczenia.
Poczytaj sobie Ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z funduszu ubezpieczeń sopłecznych (tj. Dz.U. z 2004r., Nr 39, poz. 352 z późn. zm.). Tam są opisane warunki jakie są wymagane do otrzymania renty. Najważniejsze to, byś miała odpwiednie okresy składkowe i nieskładkowe, oraz aby Twoja niezdolność do pracy powstała wokreślonym czasie i była wykazana orzeczeniem lekarskim. Wszystko to jest w ustawie.Zobacz tż ustawę o pomocy społecznej. Może się kwalifikujesz. Pozdrawiam!
Witaj! Skoro masz orzeczenie o lekkim stopniu niepełnosprawności ,więc jest to równoznaczne z trzecią grupą inwalidzką. Jakie z tego tytułu należą ci się świadczenia znajdziesz na stronie www.niepełnosprawni.gov.pl/uprawnienia osób niepełnosprawnych oraz w ustawie z dn. 27sierpnia1997r o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnieniu osób niepełnosprawnych[Dz.U z 2008r. Nr 14 .poz 92]. Poczytaj również jakie są zadania powiatu i samorządu województwa na rzecz osób niepełnosprawnych. W zależności od twoich dochodów na jedną osobę możesz korzystać z zasiłków z pomocy społecznej. Pozdrawiam
Witam serdecznie. Ja tez mam identyczne orzeczenie.Z tego co wiem to nie nalezy nam sie zaden zasilek.Mozna sie jedynie starac o pracae w Zakladach Pracy Chronionej.Mozesz tez isc do lekarza i niech ci wypelni wniosek jeszcze raz bo przeciez choroba postepuje i moglo ci sie pogorszyc i jeszcze raz stan na komisje.Jesli dadza ci stopien umiarkowany (II grupe)wtedy bedzie ci sie nalezal zasilek z MOPR.Nie wiem tylko czy tak jest w twoim przypadku bo jak piszesz pracowalas przez 6 miesiecy.Ja nie pracowalam nigdy bo wychowuje dzieci.