Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość konrads

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich! Od pewnego czasu, tzn od 2-3 lat, zauważyłem postępujące objawy, które mnie dość niepokoją, lecz są na tyle ogólne że ciężko mi samemu cokolwiek znaleźć, czyli senność za dnia, zmęczenie, niemożność skupienia uwagi, problemy z pamięcią, otępienie, i przede wszystkim to co mnie najbardziej niepokoi - bardzo szybkie męczenie i drżenia mięśni (przy wysiłku nawet najmniejszym, zaczynają mi drętwieć kończyny i szybko pojawia się silny ból w mięśniach). Mam 24 lata, pracuję na nocną zmianę (praca siedząca, ciągle przed komputerem, litry kawy), ćwiczę od dawna (basen, siłownia, biegi), ale nieregularnie, do niedawna paliłem (w sumie 3 lata), jem zdrowo, biorę magnez i żelazo. Mam w rodzinie przypadki niedoczynności tarczycy, lecz moje wyniki były aż nadto w normie (TSH itd). Mam trochę za wysokie ciśnienie rozkurczowe i niski puls (55-60), waga w normie, choć lubiłem zjeść tłusto. Czy ktoś się spotkał z czymś podobnym? Podejrzewałem już chyba wszystko - cukrzycę, stłuszczenie wątroby (piję bardzo rzadko), nowotwory, hormony czy problemy z nerkami). Czy wystarczy zmiana trybu życia?
Bardzo ważne dla badających tarczycę: oprócz tsh trzeba też zrobić badania hormonów ft3 i ft4. Można mieć tsh w normie a mimo to nad- lub niedoczynność. Konrads, nie napisałeś dokładnie jakie badania tarczycy robiłeś, więc o tym wspomniałam. Oczywiście trzeba zrobić podstawowe badania krwi: morfologię, magnez, potas, żelazo (suplementowanie na własną rękę może również zaszkodzić), itd. Pozdrawiam.
Gość klaudia89

Witam Was serdecznie, Mam 22 lata i również borykam się z wyżej wymienionymi objawami. Dołoże jeszcze, że gdy chwile przykucnę przy zgiętych kolanach to po wstaniu pojawia się albo zawrót głowy albo tkz. *mrówki*. Kiedy się bardzo gdzieś śpiesze i dość szybko idę pieszo to mam wrażenie, że mięśnie moich nóg kurczą się co objawia się bólem. Podczas prostych ćwiczeń (np. brzuszki) po chwili gdy się już lekko zmęczę, ale mam jeszcze siłę, mięśnie mojego brzucha podczas napinania drżą jak galareta. Co do bdań to morfologię i TSH robiłam i są wzorowe. Liczę na jakąś odpowiedź dotycząca naszych objawów ;) Pozdrawiam

Moze suplementacja aminokwasów (L-leucyna, L-izoleucyna, L-walina)wpływa na budowe i siłe mięsniową ,te sa dostarczane do naszego organizmu z zywnoscia a wiemy ,ze dzisiejsza zywnosc jest naszpikowana chemią i bardzo okrojono z wartosci odzywczych. Mam podobne objawy ,szybka meczliwość mięsni ,dretwienie i mrowienie a wyniki badąń mam w normie ,nie twierdze ,że zawsze odczuwam taki dyskomfort ale czesto, podjerzewam więc ,ze ma to swoją przyczyne w zaburzeniach metabolicznych.

Zrob sobie badania na kandydoze. Ja mialam te objawy i mase innych, i okazalo sie, ze cierpie na przerost zlych bakterii w jelitach - wczesniej nie zdawalam sobie sprawy, ze jelita maja taki wplyw na funkcjonowanie calego organizmu. Polecam poczytac sobie o tym na akademiawitalnosci.pl, ksiazke dr. Andrew Saul*a *Wylecz sie sam*, badania dr. Cathcart*a nad wit. C, ksiazke dr. Gersona *Cud terapii Gersona*, itp. Powodzenia!