Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość tomy66

Rekomendowane odpowiedzi

Witam... mam 18 lat, i kilka problemów zdrowotnych które mnie nurtują... chodzi o szybkie męczenie się, trudności z oddychaniem, ból za klatką piersiową i wszystko to podczas wysiłku fizycznego(od biegania na lekcjach w-fu po wchodzenie po schodach)...natomiast po wysiłku: drżą mi nogi i ręce, są bardzo słabe, jednak po krótkim czasie wszystko wraca do normy, szczególnie gdy położę się na łóżku... staram się regularnie uprawiać sport, w życiu nie dotykałem papierosów ani żadnych innych używek, łącznie z alkoholem… co do chorób: gdy byłem młodszy miałem astmę oskrzelową, alergię na roztocze i kilka innych rzeczy, i mam chorobę scheuermanna, ( taka choroba kręgosłupa), po za tym z racji tego, że się sporo udzielam jako uczeń, uczestniczę w wielu konkursach, w których podstawą jest polemika, mam jakieś objawy na tle nerwicy(tzn. sprawdzam po kilka razy czy wszystko jest dokładnie zrobione, robie pewne rzeczy rytualną liczbę razy tzn. 6 jako, że to moja ulubiona liczba, bardzo się stresuję bez powodu itd.), aha wracając jeszcze do swoich objawów to mam problemy z długim staniem w miejscu(gdy stoję kilkanaście- kilkadziesiąt minut to zaczynają mi drżeć nogi, i czuje jakby moje nogi były bardzo słabe… odkąd mam te wszystkie objawy? Trudno określić… wydaje mi się, że zaczęło się to po skończeniu szkoły podstawowej i od tamtego czasu to taka równia pochyła w dół… z najszybszego i najwytrzymalszego dzieciaka w klasie stałem się średniakiem ( i nic dziwnego w tym by nie było, gdyby nie to, że nie było powodu… nie miałem problemów z wagą, dużo uprawiałem sportu… aż tu nagle… przebiegam okrążenie i myślę, że za chwile umrę…) i tak jest do tej pory… myślałem, że się z tym jakoś uporam w poprzednie wakacje, zacząłem co dzień regularnie biegać i grać w kosza, i co prawda gdy mieliśmy biegi na kilometr na początku roku byłem najszybszy, ale gdy inni 15 sekund po biegu już byli rześcy, to ja do końca godziny miałem takie zawroty, i tak mi drżały nogi, że chodzić się bałem… Może to związane z postawą kręgosłupa, albo z tym, że coś mi się przez niego poprzesuwało, może to związane z nerwami, może to związane i z jednym i z drugim, może z czymś innym… Gdyby ktoś miał jakieś przypuszczenia, byłbym bardzo wdzięczny za informacje…
Gość WojtasFromByd
Mam 15 lat i miałem podobną sytuację ( tyle, że bez astmy, alergii, choroby Scheuermanna ) ale to wynikało z tego, że jako mały dzieciak miałem otyłość ( 75 kg w wieku 11 lat ! ), też się z byle gówna stresowałem (ale to było przewrażliwienie ). Jeśli chodzi o kłopoty z oddychaniem to basen jest strzałem w 10 (sam chodzę), a z badań polecam spirometrię ( jako kontrola po astmie [ http://pl.wikipedia.org/wiki/Spirometria ] ). Lekarzem nie jestem, ale co do kondycji-* Z UMIAREM !!!

Nic dziwnego że masz problemy z oddychaniem podczas wysiłku mając chorobe schoyermana i astmę ja też mam tę chorobę i też podczas wysiłku też mam problemy z oddychaniem tez mam alergie na roztocza i w dzieciństwie miałem astmę Chodzi o to że sklinowacone kręgi jakie zapewne posiadasz w odcinku piersiowym po przebytej chorobie powodują wadę postawy która wymusza na mięśniach klatki piersiowej i grzbietu wytężoną pracę stąd spięcia i problem ze zrobieniem głębszego wdechu dodatkowo dokłada się do tego astma również utrudniająca oddychanie. Ja leczę się na swoją chorobę juz 8 rok walczę z codziennym bólem kręgosłupa. Wiem że ta choroba potrafi być naprawdę wykańczająca. Nie powinieneś się forsować. Pływanie na grzbiecie jak najbardziej do tego zamiast biegania nordic walking i ćwiczenia oddechowe pranayama oraz codzienny zestaw ćwiczeń zaleconych przez rehabilitanta. Jeśli chcesz mogę ci swój przesłać na maila. Mi pomagają też w pewnym stopniu zioła mongolskie poprawiające krążenie obwodowe. pozdrawiam P.

Hej , jestem Wiktoria i mam 14 lat. Można powiedzieć - gówniara , co wie o życiu? - natomiast wiem tyle co na pewno niektórzy starsi ludzie nie wiedzą gdyż mam : astmę oskrzelową , alergię na pleśnie , kurze , sierść zwierząt , roztocza , drzewa i grzyby a do tego cukrzycę . Nie jest łatwo ale daję radę . Mam podobny problem i uważam że to przez tą astmę , na którą choruję od 8 miesiąca życia więc jako malutki bobasek zaczęłam :) Często się duszę a wtedy muszębrać leki wziewne , to mi pomaga szczególnie OXODIL . Pozdrawiam .