Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Situs solitus u dziecka

Gość moniaciech3

Rekomendowane odpowiedzi

Gość moniaciech3
Oto opis echa serca mojego 2,5latka, miał słyszalne szmery na serduszku: Situs solitus. Prawidłowa anatomia wewnątrzsercowa i powiązania sercowo- naczyniowe. Przepływy w aorcie brzusznej, łuku aorty, pniu i tętnicach płucnych prawidłowe. Przepływy przez zastawki przedsionkowo-komorowe i komorowo-naczyniowe prawidłowe (niewielka fala zwrotna z zastawki trójdzielnej, śladowa z zastawki t.płucnej- bez znaczenia hemodynamicznego). Wielkość jam serca i kurczliwośc lewej komory w normie względem masy ciała. Nieznacznie poszerzona prawa komora i pień t.płucnej. przepływem I-p (wielkość największego ubytku ok 3mm). Struna ścięgniasta poprzeczna w świetle LV. Bez widocznego płynu w worku osierdziowym. Lekarz zlecił wykonanie EKG i oceny sylwetki serca. Lekarz powiedział że ma jakieś małe dziurki między komorami i że nie należy się martwić ale dał skierowanie na izotopy do CZD(wyczytałam że wykonuje sie je tylko w przypadkach operacyjnych). Drugi lekarz oglądając wynik stwierdził że nie należy się martwic tylko za pół roku powtórzyć UKG.. Proszę o podpowiedz co to oznacza dla mojego dziecka- jak się to leczy? Syn urodził się jako wczesniak z wagą 1900g. Dziękuję.
Nie wiem czy Ci to pomoze ale ja mam dziurke miedzyprzedsionkami 14mm i mam 35 lat.Powiem Ci ze sa trzy rodzaje ubytkow.Ten ktory ja mam jest najgorszy bo zamknac go mozna tylko przez klatke piersiowa.Z tego co mi wiadomo to malych ubytkow nie zamykaja a jesli juz to w Zabrzu zamykaja przez tetnice udowa. Podam ci stronke www.sercedziecka.org.pl zaloguj sie i poczytaj taj sa rodzice z dziecmi takimi jak twoje.Jesli bedziesz potrzebowala udziela ci duzo dobrych informacji. Pozdrawiam i zycze zdrowka synkowi.
Gość moniaciech3
anetas dziękuję za odpowiedź, ja jestem przerażona bo lekarze mówią co innego, wcześniej tez słyszeli te szmerki ale m.ówili że to ze względu na to że tak szybko przyrastał na wadze(jako wcześniak z wagą 1900g) Chciałabym żeby jakiśkardiolog mi powiedział co zalecił by widząc taki wybik badania? Bardzo prosze o pomoc. Pozdrawiam
Moniaciech3 nie wiem gdzie mieszkasz i czy masz kontakt z kardiologiem?Uwierz mi sa duzo gorsze wady.Wiem ze jako mama dzidziusia z wada bardzo sie przejmujesz bo ja oprucz swojej wady mam synka ze zwezeniem zastamki aortalnej,wiec dokladnie wiem co czujesz.Moze jak poczytasz troche na temamt VSD to sie uspokoisz albo chociaz pogodzisz z ta sytuacja.3mm to barzdo malutki ubytek a jest tez mozliwosc ze sam sie zasklepi i dlatego lekarze kaza obserwowac.Ja u mojego synka jak poloze palce na szyji na tetnicy to czuje jak mu wszystko szumi i lekarze terz mowia ze trzeba obserwowac. Wkleje ci jeszcze jeden link moze tam sobie troszke poczytasz http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24429&w=62419176&a=62419176 Pozdrawiam serdecznie
Gość moniaciech3
Anetas dziękuję:) Wiesz .mój syn jest wczesniakiem i po tym wszystkim co przeszłam po jego narodzinach( problemy neurologiczne- bardzo mnie lekarze straszyli)to ja juz naprawde miałam nadzieję że wszystko będzie ok. Teraz mały ma mnieć operowane wnętrostwo (w styczniu) i bałam się że wyniki echa mogą zaprzepaścić operacje a ponadto mogą byc groźne dla synka. Tych dziurek między komorami jest kilka a najwieksza ma ok 3mm. Mam nadzieję że to nie okaże się groźne i czytam wszystko na ten temat:)
Kochana bardzo Ci wspolczuje.Mysle jednak ze bedzie dobrze bo musi byc.Przed operacja napewno bedzie mial konsultacje kardiologiczne.Musisz myslec pozytywnie dla malego,jesli ty bedziesz sie bala to jemu sie to udzieli.Bylas juz na forum serce dziecka?Naprawde warto tam bedziesz miala duze wsparcie bo rodzice dzieci serduszkowych sa naprawde wspaniali.Zjednej strony to macie szczescie w nieszczesciu ze wykryli wade.Ja o swojej dowiedzialam sie rok temu i mam juz inne zmiany.Jednak puki nie wiedzialam o swojej wadzie zylam normalnie nawet nie podejrzewajac ze na cos choruje i urodzilam czworo dzieci.Bedzie dobrze ja w to wierze. Pozdrawiam serdecznie.
Gość moniaciech3
Po tym co wyczytałam wygląda na toże te ubytki mogąsame zarosnąć, oczywiście jestem po wizzycie u kardiologa ale on wysłałnas do CZD bo sam chyba nie bardzo wiedział co mi powiedzieć. Jeśli jakiś lekarz mógłby zinterpretować wynik będę bardzo wdzięczna a tobie anetas jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
Wiem Kochana ze czekasz na odpowiedz lekarza ale watpie zeby na tym forum jakis zinterpretowal wyniki.Sprobuj ma gazecie u Conie to jest lekarz bardzo dobry ale nie wiem czy zajmie sie wynikami twojego synka.Jednak napisz co ci zalezy.Jednak na tym forum musisz sie zarejstrowac i poczekac na potwierdzenie przyjecia. http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=35361
Witaj, serdecznie zapraszam Cię na nasza stronę : www.sercedziecka.org.pl i poprzez nia na nasze forum. Wymaga ono logowania. Tu poznasz wielu rodziców z podobnymi problemami. Twój synek ma prawidłowe położenie serca i trzewi. Przepływy OK. Ta niewielka, a nawet sladowa niedomykalnośc zastawek jest bliska fizjologicznej. Tym nie masz się martwić. A juz to, że niedomykalnośc jest bez znaczenia hemodynamicznego jest super wiadomością :) Przepływ lewo prawy. Jest mowa o wielkości największego ubytku 3 mm - czyżby lekarz sugerował, ze ubytków moze być wiecej ? Struna jeśli poza szmerem nie daje innych objawów jest wariantem normy, uroda serca. W jaki sposób ma byc oceniona wielkośc sylwetki serca ? Czy przez zdjecie RTGczy inavczej ? Nie doczytałam sie pod opieką jakiego lekarza synek pozosteje ? Byc może bedziemy mogli Cie pokierować. Ja sam kilka lat pzrez taka informacje pzrechodziałm i dziś dzięki innym jestem juz bardziej zorientowana. Na forum jestem każdego dnia. W przypadku VSD w zalezności od położenia ubytku równiez istnieje możliwośc samoistnego zasklepienia czego Wam życze. Ola
Gość moniaciech3
Alrado dziekuję za odpowiedź:) co do ilości ubytków lekarz powiedział że widzi trzy a największy ma wielkość ok 3mm. powiedział że w CZD mogą odrzucić skierowanie bo przy małych ubytkach nic sie z nimi nie robi ale cytuję *lepiej niech oni to sprawdzą*. Sam nie jest więc chyba pewien tego co mówi. Ja tez sama leczyłam się w CZD i ufam tamtym lekarzom więc w przyszłym tygodniu jadę ze skierowaniem i mam nadzieje że szybko przebadaja mojego synka. U kardiologa bylismy tylko raz na echu i on nas skierował do CZD. Pozdrawiam serdecznie:)