Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nierówna praca i przeskakiwanie serca a nerwica

Gość Załamanaa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Załamanaa
Czesc;( mam nierówną prace serca,jakieś przeskoki nieraz trwają kilkanaście sekund naraz. Kardiolog który mnie badał powiedział ze to nerwowe. Ale nie powiedział co,czy co arytmie nerwowe czy co. Całymi dniami płacze i mam ochote zabić sie. Tak bardzo nie chce miec arytmii.Nic nie rozumiem. Wszedzie ludzie piszą że jak mają nawet 2 dodatkowe skurcze top już arytmie,choc nie grozne. Czy wiec jak ja czuje nierówne bicie tez mam arytmie to jednoznaczne?;( Niby to nerwica ale czy nawet jak z nerwów mi bije nierówno to i tak arytmia czy arytmia to cos innego..;( Prosze pomóżcie już nie chce mis ie zyc. Zawalam szkole i nie mam juz znajomych mam ochote tylko sie zabic;( Czy jak mi bije nierówno przez nerwy to tez mam arytmie ? ;((
zalamana arytmi nerwowych to nie ma takiego okreslenia,a jezeli nieraz serce Ci przeskakuje ,to u zdrowych ludzi tez to wystepuje,wez sie w garsc i najlepiej nie mysl o tych przeskokach, jezeli cos poczujesz to zajmij sie innymi rzeczami napewno to nic groznego, a nerwy moga duzo zdzialac, pozdrawiam serdecznie i zajmij sie nauka i mysl o milych sprawach.
A może to coś z tarczycą? Pozdrawiam. -------------------------------------------------------------- http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/nadczynnosc-tarczycy---najczestsze-objawy,2171_1481.htm Nadczynność tarczycy - najczęstsze objawy Poznaj objawy, które sygnalizują złe funkcjonowanie tarczycy. * Spadek wagi Łączy się z szybkim spalaniem kalorii. Chory jest bez przerwy głodny, je również w nocy, ale i tak chudnie, i to dużo: od kilku do 30 kilogramów w ciągu niewielu miesięcy. * Nadwrażliwość na ciepło i nadmierna potliwość Przyspieszona przemiana materii sprawia, że organizm wytwarza więcej ciepła i musi je odprowadzić. Stąd nasilone pocenie się. Osoby z nadczynnością tarczycy źle znoszą wysokie temperatury. Zimą chodzą w cienkich płaszczach i nieustannie wietrzą pokoje. * Drażliwość, nerwowość Zazwyczaj dotyczy kobiet, które mają małe dzieci oraz osób na kierowniczych stanowiskach. Nie mogą sprostać obowiązkom, są wiecznie rozdrażnione, źle przyjmują wszelkie uwagi, bez powodu wpadają w złość. Trudno im się skoncentrować na jednym zadaniu. * Kołatanie serca - bardzo szybkie bicie Może być niebezpieczne, zwłaszcza u ludzi starszych, u których przekształca się w migotanie przedsionków, prowadzące do niewydolności serca. * Duszność Pojawia się nawet po niewielkim wysiłku fizycznym. Nasila dolegliwości przy astmie i chorobach płuc. * Drżenie rąk Bardzo krępujące. Budzi podejrzenia o nadużywanie alkoholu. Kiedy trudno utrzymać w ręku łyżkę, włożyć klucz do zamka, napisać coś czytelnie, chory szuka pomocy u neurologa, obawiając się choroby Parkinsona. * Osłabienie mięśni, najczęściej nóg Ciężko wchodzić po schodach czy wstawać z fotela bez wspierania się na rękach. * Biegunki Są związane z bardzo szybką przemianą materii. Wypróżnienia mogą się zdarzać nawet trzy razy dziennie. * Nieregularne miesiączki Zwykle bywają skąpe lub całkowicie zanikają. * Dolegliwości skórne Na podudziach i stopach pojawiają się czerwone, mocno swędzące plamy. Nogi nad kostkami bywają mocno opuchnięte. Skóra swędzi. Włosy robią się rzadkie, cienkie i sztywne, trudno je ułożyć lub zakręcić. Paznokcie są łamliwe, mają nierówną powierzchnię i czasem zmieniony kolor. * Łzawienie Z reguły przy wietrze i ostrym świetle. Chory odczuwa ból, pieczenie oczu (piasek pod powiekami), widzi obraz zamazany lub podwójny. Pod oczami pojawiają się worki. * Wole Sygnalizuje zaawansowane stadium nadczynności tarczycy. Badania u lekarza Najprościej stwierdzić nadczynność tarczycy, wykonując analizę krwi i oznaczenie poziomu hormonów T3, T4 oraz TSH (tyreotropiny) - hormonu przysadki mózgowej stymulującego pracę tarczycy. Wyniki mogą się różnić w zależności od metody analitycznej, dlatego w czasie kuracji warto kolejne badania robić w tym samym laboratorium. W wyniku nadmiernej produkcji hormonów często tworzą się guzki – „zimne” (nie produkujące hormonów) i „gorące” (aktywne). I jedne, i drugie grożą zezłośliwieniem (głównie aktywne). Lekarz może zlecić wykonanie USG, scyntygrafii lub biopsji aspiracyjnej cienkoigłowej (BAC), a także prześwietlenie klatki piersiowej. Badania te pozwalają określić rodzaj i rozmiary guzków. Biopsja daje odpowiedź na pytanie, czy guzki są złośliwe, czy nie. Zdjęcie RTG pokazuje, czy tarczyca rozrasta się w stronę tchawicy. Wtedy tworzy tzw. wole zamostkowe, niewidoczne, ale utrudniające oddychanie. By prezyzyjnie postawić diagnozę, wykonuje się badanie tarczycy zwane scyntygrafią. Pacjent dostaje promieniotwórczy izotop jodu w kapsułce lub w płynie. Gdy jod wniknie do tarczycy, zaczyna się emisja promieniowania, rejestrowana przez gammakamerę. Guzki gorące wchłaniają jod, zimne - nie. Na monitorze lekarz widzi te miejsca, które wchłonęły jod, i te, które są wolne od niego. Obraz jest wielokolorowy. Tak powstaje mapa tarczycy – scyntygram. źródło: miesięcznik *Zdrowie* http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/nadczynnosc-tarczycy---najczestsze-objawy,2171_1481.htm
Naprawdę nie rozumiem dlaczego nie masz znajomych? Czyżbyś przez nierówne bicie serca załamała się na tyle, aby zamknąć się czterech ścianach? Nie bądź niemądra proszę Cię. Nie załamuj się i nie izoluj się przed światem. Pomyśl o ludziach, którzy mają na przykład raka i walczą o życie jak lwy. A Ty nie wiadomo tak naprawdę jaką masz wadę serca, a skłonności do paniki i przesady to na pewno masz. Trudno mi powiedzieć czy masz arytmie, ale skonsultuj to jeszcze z lekarzem i daj znać jak tam wyniki ok.?