Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Arytmia i nadciśnienie

Dominn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciał bym wymienić się doświadczeniami z ludźmi u których wykryto napadowe migotanie i trzepotanie przedsionków oraz mieli dodatkowo rozpoznanie wysokie ciśnienie krwi. Krótko w 2018r regularne wizyty na sor wysokie tętno do 2 miesięcy zrobiona ablacja od czasu ablacji leki bisocard 5 oraz polfenon 150x3 dziennie, od września 2021 zaczęły mi dokuczać potknięcia, przeskoki serca pojedyncze trwające 1-2 sekundy bardzo zaczęło mi to dokuczać zwłaszcza na psychikę z tego powodu musiałem skierować się do psychiatry poprostu miałem taką nerwicę że nie dało się żyć z tego powodu. Szukając pomocy także u kardiologa pomyślałem że może warto wybrać się do kardiologa u którego jeszcze nie byłem może coś zaradzi na te dodatkowe skurcze serca i tu zaskoczenie na pierwszej wizycie lekarz poradził mi powolne odstawienie leków jak też poradził tak też zrobiłem, dziś mija równe dwa tygodnie od odstawienia całkowicie leków moje spostrzeżenia na temat tej decyzji jak na razie od pukać bardzo dobre to znaczy te potknięcia serca występują ale o wiele rzadziej niż na lekach z czego jestem najbardziej zadowolony 🙂 chcę również dodać że od października 2021r zacząłem amatorsko biegać po ok 5-6 kilometrów oraz jeździć na rowerze oraz zmniejszyłem obżeranie się i słodkie napoje zastąpiłem wodą mineralną co na dzień dzisiejszy skutkuje spadkiem wagi z 110 na 94 kilogramy i powiem szczerze że gdyby nie te problemy kardiologiczne to bym w życiu nie wzioł bym się za jakikolwiek uprawianie sportu 😉 jestem ciekaw czy takie odstawienie leków jest tylko na chwilę czy można poprostu bez leków, czy ktoś miał podobną sytuację? Bardzo proszę o napisanie swoich doświadczeń dodam jeszcze że mam aktualnie 32 lata pozdrawiam 

Skąd wiesz ze migałeś? Bo szybki puls to poprostu tatychkardia więc można mieć wtedy trudności z oddychaniem i być przy tym osłabionym. Przepraszam, że tak dopytuje ale sama bym chciała wiedzieć jak to dokładnie wygląda. Niby wyszło mi coś takiego na holterze ale nie wiem kiedy się to działo więc nie wiem czy problemy które odczuwałam można nazwać migotaniem a nie np czestoskurczem nadkomorowym. 

Hej Domin.

Mam ten problem obecnie. Częstoskurcz serca napadowy. Objawy kołatanie serca, ale takie, że aż miałam zawroty głowy. Ucisk w gardle i uszach. Ból klatki piersiowej. Myślałam, że stracę przytomność. Nie mogłam wziąć głębokiego oddechu. Przyjechało do mnie pogotowie. Zanim dojechali częstoskurcz ustąpił, ale dalej było mi słabo i strasznie zimno. Zrobiłam badania krwi, w tym tarczycę. Wszystko w normie, tarczyca też. Kardiolog prywatnie, czekam na echo serca i holtera. Bo po tej sytuacji mam przyspieszoną pracę serca w spoczynku, a wysiłkowo się męczę. Nie wielki wysiłek, a puls mam jak po ćwiczeniach. Wczoraj podobna sytuacja, pogotowie. Po badaniach kardiologicznych okaże się czy to serce, czy jednak nerwica. Wolałabym nerwicę. Choć nie rozwiązuje to problemu. Zaczęło się to u mnie niedługo po odstawieniu po latach brania leku z grupy SSRI Escitalopram. Po odstawieniu czułam się gorzej, dużo nerwów. Rozhwianie emocjonalne, rozhwianie nerwowe i drażliwość. Nasilone objawy depresyjne i lękowe, już nawet myśli samobójcze. Dostałam od psychiatry lek aktywizujący Medikinet. Podaje się go przy ADHD, ale też przy depresji jako lek aktywizujący właśnie. Poczułam się na nim dobrze. Wyciszył całkiem rozhwiania, uspokoił trochę drażliwość i poczułam się żywsza na nim. Do czasu tej tachykardii napadowej. Medikinet odstawiłam od razu, bo okazało się, że może przyspieszać pracę serca. Więc może to nerwica. Może po odstawieniu Escitalopramu, może po tym nowym leku, może za dużo silnych emocji wtedy było. Może wszystko na raz. A może serce. Ale dużo wskazuje na nerwicę. Mam nerwobóle po bokach i przy żebrach. Kilka lat temu przechodziłam pierwszy epizod nerwicy. Też poprzedzony dużą ilością emocji, stresu. Zaczęło się od kołatania serca, później tachykardia w spoczynku. Serce waliło za mocno, za szybko przez cały czas. Jak teraz. Różnica taka, że nie miałam wtedy aż takiego częstoskurczu i zawrotów głowy, nie męczyłam się wysiłkowo. Więc ta nerwica obecna jest gorsza. Wtedy też było chodzenie po lekarzach. Dopiero kiedy echo serca nic nie wykazało uspokoiłam się i uwierzyłam, że to nerwica. Niedługo objawy same ustąpiły. Po latach wraca to do mnie ze zdwojoną siłą. Myślę sobie, że już to znam. To nerwica, to minie tak jak wtedy. Ale wtedy nie przyjeżdżało pogotowie, nie męczył mnie najmniejszy wysiłek. Czasami po małym wysiłku aż mam zimne poty i słabo mi się robi. Więc boję się ponownie. Boję się czy to może jednak serce. A jeśli nie to jak długo to potrwa, czy to minie. Jak ja wrócę do pracy. Myślę o tym, skupiam się na tym i nakręcam to. Ale ciężko jest o tym nie myśleć. Nie pomaga Xanax czy waleriana. Nic nie pomaga.

Do Dominn

Dodam, że moja terapeutka te objawy jak częstoskurcz napadowy, ucisk w klatce, zawroty głowy nazwała książkowymi objawami napadu paniki. Większość głosów jest za tym, e to od nerwicy. Zobaczymy po badaniach serca. A ty miałeś może robione echo serca i holtera?

W dniu 21.04.2022 o 14:55, Gość Ania napisał:

Skąd wiesz ze migałeś? Bo szybki puls to poprostu tatychkardia więc można mieć wtedy trudności z oddychaniem i być przy tym osłabionym. Przepraszam, że tak dopytuje ale sama bym chciała wiedzieć jak to dokładnie wygląda. Niby wyszło mi coś takiego na holterze ale nie wiem kiedy się to działo więc nie wiem czy problemy które odczuwałam można nazwać migotaniem a nie np czestoskurczem nadkomorowym. 

Częstoskurcz na pewno byś zauważyła. Poczułabyś to bardzo.

Oferta pożyczki z komornikiem lub bez.
Oferujemy pożyczki w całości dostępne w ciągu 48 godzin o oprocentowaniu 3%. Oferujemy pożyczki w przedziale 5000-250.000 zł.
Skontaktuj się z nami szybko, aby być usatysfakcjonowanym bezwarunkowo: dhermeros9@gmail.com