Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników ECHO serca przy wrodzonej wadzie serca

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM SERDECZNIE !!!! Mam wrodzoną wadę serca o ktorej napiszę na sam koniec. Chciałbym by ktoś kto się na tym zna zinterpretował moje wyniki USG serca... Miałem robione USG 21-listopada-2007 Teraz będzie rozprawa sądowa obawiam się o moje serce bo ostatnio ból sie nasilił i jego częstotliwość,męcze sie bardzo szybko,ból serca jest nie mal cały czas,momentami nie jestem w stanie wziąźć głebokiego oddechu przez kilka minut bo ból jest nie do zniesienia... Nadmienię że juz od młodych lat miałem przepisywane leki (proplanolol , concore,staveran,amlozek,betaloc ZOK) branie leków nie przyniosło skutków.. Kilka lat temu miałem wypadek ( ponad półtorej godziny przebywalem w zimnej wodzie w wyniku czego mialem hipotermie i krew była tak gęsta ze serce momentami prawie nie biło tez przezylem wypadek samochodowy i chciałbym sie dowiedziec czy moja wada serca ( MAM WADE WRODZONĄ) mogła sie pogłebic przez stresujace zyciowe sytuacje?? Moje wyniki USG z dnia 21-11-2007: 2-D : brak wpisu M-Mode: IVSd ---------------- 0.9 cm LVIDd -------------- 5.0 cm LVPWd ------------ 1.1 cm IVSs ---------------- 1.3 cm LVIDs -------------- 3,4 cm LVPWs ------------ 1.8 cm EDV(Teich) ------- 118ml ESV(Teich) ------- 48 ml EF(Teich) --------- 60% %FS ----------------32% SV(Teich) ---------70 ml LVd Mass --------- 219.12 g Ao Diam ----------- 3.7 cm LA Diam ----------- 3.5 cm LA/Ao -------------- 0.95 Doppler : TR Vmax ----------- 1.75 m/s TR maxPG --------- 12.19 mmHg RAP ----------------- 10.00 mmHg RVSP --------------- 22.19 mmHg Diagnosis; brak wpisu Findings; brak wpisu Comments: Płatki zastawki mitralnej pogrubiałe z wypadaniem przedniego płatka i NM (+/++) i NT (++). Wiotka PMP. KUrczliwość serca prawidłowa EF ok 65% Bardzo proszę o pilną odpowiedź zależy mi bardzo na tym chciałbym sie dowiedziec w koncu w jakim stanie jest moje serce bo lekarze nic mi nie chcą powiedzieć..:( Chciałbym się dowiedzieć co oznaczają te plusy w nawiasach i te wszystkie skróty i jakie są normy bo nigdzie nie mogę tego znaleźć w internecie
Tu juz ktos udzielał ci odpowiedzi wcześniej : http://forum.kardiolo.pl/temat2765.htm Generalnie masz niedomykalnośc zastawk mitralnej (1 na 2 stopnia z 4) - zonaczane właśnie przez znaki + oraz trójdzielna drugiego stopnia. Frakcja wuyrzutowa EF prawidłowa.
Witam .mam 25 lat .mam stwierdzona bradykardie przy ktorej zdarzylo mi sie kila razy zemdlec. podczas badania holterem wyszlo ze mam czeste bradykardie(38) szczegolnie w porach nocych iwczesnym rankiem .bylam u dwoch lekarzy z tym wynikiem i jeden powiedzial ze narazie bez lekow i nawet nastepnej wizyty nieumowil a drugi ze nadaje sie zeby mi wszczepic defibrylator .niewiem co mam o tym myslec .tak rozne te dwie diagnozy musze nadmienic ze mam malutkie dziecko z ktorym siedze prawie caly czas sam i boje sie ze kiedys zemdleje z nim na rekach .co myslicie o tym?
Gość abisynka
proponuje kolejnego lekarza i tyle co ja jestem wstanie doradzić. zależy ile jest tych bradykardii i zależy ile mdlejesz. jak bardzo często to warto wszczepić to urządzenie a jak rzadko to cóż - wybór należy do ciebie bo leków na to niestety nie ma jeżeli masz ochotę to u nas na www.arytmiaserca.pl jest lekarz i możesz jego dopytać pozdrawiam serdecznie