Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tętniak między przedsionkami a sport

Gość Mateusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, prześledziłem forum i myśle, że możecie mi pomóc. Tydzień temu lekarz zrobił mi echo serca - stwierdził obecność tętniaka między przedsionkami, wiotki listek zastawki i dziurę między przedsionkami. Na skierowaniu do szpitala napisał - podejrzenie PFO. Od dluzszego czasu mialem *ataki* - czułem się jakbym miał zasłabnąć, zimno, uderzenie ciepła, drżenie, ucisk za mostkiem, wzmożona potliwość. Nigdy nie straciłem przytomności w takich sytuacjach. Za 3 miesiące ide na tydzień do szpitala w Katowice Ochojec na badania. Przeczytałem w sieci o PFO ale kilku rzeczy jeszcze nie wiem. A lekarz też nie chce mnie straszyć na wyrost ;-) Dzwoni i sms - uje do mnie, pyta jak się czuje. Lekarz jest super! Co kilka dni mam takie *ataki*. Są dokuczliwe, nie ukrywam, że się czasami boje. Ale przynajmniej wiem co mi jest. Nie wiem natomiast jak wygląda leczenie, sama operacja -zabieg, czy jest ryzykowna dla zdrowia i zycia - skoro to operacja na otwartym sercu. Nie wiem czy każdy taki tętniak się usuwa. Nie wiem jak długo wraca się do zdrowia po takim zabiegu i jak należy potem żyć. Czy jest się na lekach, czy są jakieś ograniczenia co to trybu życia. Jestem młody, mam 21 lat, dużo podróżuje, pracuje w warunkach sprzyjających stresowi. Za 8 miesięcy chciałem przeprowadzić się do innego miasta, zmienić pracę. Mieszkam sam więc w domowych zajęciach nikt mi nie pomaga. Słowo *operacja* działa na mnie jak płachta na byka, stąd moje obawy. Czy moje życie po niej będzie musiało się zmienić? Czy podczas takich *ataków* mogę stracić przytomność? Czy aktywność fizyczna jest wskazana czy powinienem jej unikać - basen, ćwiczenia siłowe. Jak to wygląda przed i po zabiegu? Jeśli jest tutaj ktoś kto może mi odpowiedzieć na moje pytania będę wdzieczny. Pozdrawiam serdecznie!
Mam kolezanke z tetniakiem ktora traci przytomnosc.Miala robione badania i tetniak jest do obserwacji.Ja mam dziurke miedzy przedsionkami i tylko raz stracilam przytomnosc.Dziei mnie dlaczego lekarze nie chca powiedziec na czym polegac bedzie twoja operacja.Ja tez bede miala zamykane przez klatke i wiem na czym bedzie to polegalo i ze operacja bedzie w krazeniu pozaustrojowym.Rozmawialam z lekarzami ktorzy duzo mi wyjasnili i rozmawialam rozniez z kardiochirurgiem.Na dzien dzisiejszy czuje sie w miare dobrze dlatego odwlekam operacje.
Dzieki *anetas*, wyrazy *operacja* i *krążenie pozaustrojowe* w jednym zdaniu są dla mnie już całkiem niestrawne ;-) Na razie lekarz nic nie mówił o operacji. Ide do szpitala na dodatkowe badania m.in. stymulacje serca przez przełyk - też nie wiem zbytnio o co chodzi. Boje się samego słowa *operacja* ale jeśli sprawi ona, że moje *ataki* znikną i będę mógł żyć bez takich incydentów to nie będę się zastanawiać. Tylko nie wiem czy po takiej operacji można normalnie żyć, podróżować, ćwiczyć, uprawiać sport etc. Lekarz, który mnie prowadzi jest bardzo dobry. Trafiłem do niego z polecenia bo wszyscy inni u których byłem mówili - to nerwica, przejdzie samo. Na razie powiedział, że chce mnie przez tydzień potrzymać w szpitalu u siebie i zrobić dodatkowe badania a potem będziemy rozmawiać. Powiedział, że nie będzie wysuwał żadnych przypuszczeń bez kompletu dokładnych badań. Ponad to powiedział, że śmiało mogę poczekać z wizytą w szpitalu do lutego. Nadmienił, że jeśli czułbym się gorzej to mam dzwonić do niego i przyjechać do szpitala. Tak jak pisałem - on dzwoni i pyta o moje zdrowie. Zajmuje się mną bardzo dobrze i niczego nie lekceważy. Wiem, że tu dużo osób ma dooczynienia z PFO - może jest ktoś kto przeszedl już taka operacje?
Mayeusz a moze chodzi o echo przezprzelykowe?Serce jest przyczepione do przelyku i jak zrobia echo przezprzelykowe to widza wdzystko jak na dloni.Super ze trafiles na takiego lekarza.Katowice to bardzo dobra klinika.Ja jestem pod opieka Zabrza.Nie raz sobie mysle ze osoby w naszej sytuacji albo w innej chorobie czesto tu zagladaja,ale jesli juz stan zdrowia sie polepszy to zapominaja o tym forum.Sama jestem ciekawa czy znajdzie sie ktos po takiej operacji albo zabiegu.Mysle sobie zebys zarejstrowal sie na www.sercedziecka.org.pl tam sa dorosli z wada serca i jesli sie nie myle to tam jest osoba z taka wada albo miala z nia do czynienia. Pozdrawiam.
Mateusz skontaktuj sie z lekarzem i rozważcie czy np nie ma mozliwości małoinwazyjnej metody zamknięcia ubytku. specjalizuje się w tym np Zabrze. Pozdrawiam i zyczę zdrowia. Swoja drogą z uwagi na moje dziecko jestem zainteresowana namiarami na tak dobrego lekarza. Jesli można to na alrada@gazeta.pl
witajcie, jestem tu po raz pierwszy, myślę że znajdę tu pomoc, mianowicie, jestem mamą 2,5 miesięcznego wcześniaczka, który ma wadę serca - tetralogie fallota. poszukuję kontaktu do prof Molla z łodzi - chodzi mi o gabinet prywatny. jeśli ktoś z was zna adres, ma jakieś namiary błagam pomóżcie. mój synek musi być operowany, a słyszałam że prof Moll jest najlepszy.w lublinie skąd jesteśmy nie przeprowadza się operacji serca.będę wdzięczna za jakieś informacje
Gość stracatella
Mateusz, Ja jestem rok po zabiegu zamknięcia PFO w Ochojcu. Jeśli chcesz pisz na priv stracatella@gazeta.pl Lekarze są sprawni, rzeczowi, zabieg wykonywany jest standardowo przez dojście żylne a więc o rozcinaniu nie ma mowy - na trzeci dzien wracasz do do mu, oszczędzasz się przez miesiąc, pół roku jesz zapisane tabletki i rok stosujesz profilaktykę IZW. Po roku zyjesz jak dawniej - parasolka pokrywa się tkanką (wsierdziem) i jest tak jakby nic nie dolegało Ci nigdy w życiu. Jesli po echu przezprzełykowym zakwalifikują cie do zamkniecia będziesz szczęściarzem obecność PFO zwłaszcza z tetniakiem zagraża udarem i lub zawałem w mlodym wieku. Póki co unikaj wysiłków izometrycznych - będziesz mógł sobie na nie pozwolić po zamknieciu PFO. pozdrawiam
Justyno, tak jak juz napisała poprzedniczka - zapraszam na nasze forum poprzez www.sercedziecka.org.pl To, że pp. Moll sa świewtnymi specjalistami mówić nie trzeba. Jesli chodzi o namiary na poradnie , w których przyjumje p. J. Moll to : Przychodnia medax ul. Zielona 29 łódź : 042/632-40-94 spólka Jarmed ul. Dabrowskiego Łódź : 042/663-54-14 lub 15 Pozdrawiam i maluszkowi życze szybkiego powrotu do zdrowia. Głowa do góry. I do spotkania na forum. Ola
Gość Beata K

WItajcie , jak juz chwalicie Ochojec to powiem wam że Ja juz czekam na zamknięcie PFO od 07.05.2009 i jak dzownie do kliniki to za każdym razem słyszę od dr pytanie czy jestem po udaże troszke chore zwałszcza ze lepiej zapobiegac niz działac juz po np. udarze, dodam ze tez byłam na badaniu przezprzełykowym i tez mnie zakwalifikowano do zabiegu ale jakoś sie im nie śpieszy. Może ma ktoś namiar na jakąś inna klinike gdzie termin oczekiwania jest zdecydowanie krótszy i ludzie którzy czekają na azbieg mają jakieś inne warunki przyjęcianiz udar. Pozdrawiam

Cześć dzisiaj wróciłam od kardiologa i dowiedziałam sie że podejrzewają u mnie PFO i mam iść do szpitala na echo przez przełyk ale to wszystko nic mam 35 lat i 2 i pół roku temu przeszłam poważny udar mózgu wyszłam z eho i nic po mnie nie widać ale w szpitalu robili mi wszystkie badania i nic nie znaleźli więc stwierdzili że to skrzep który mi sie zrobił z powodu zażywania tabletek anty , stwierdzili że serce mam zdrowe. Ostatnio miałam duszności i dziwnie sie czułam stwierdziłam że czas się przebadać i zaczęłam od serca poszłam prywatnie no i znaleźli to może być prawdziwa przyczyna mojego udaru mam nadzieję że nie mam *dziurki* ale i tak jestem przerażona po udarze fizycznie do siebie doszłam ale psychicznie nie nie jestem nawet w grupie ryzyka a jedna k go dostałam i boję sie każdego dnia że coś mi sie znowu stanie nie biorę juz tabletek i robie co mogę by sie uchronić od udaru a tu takie coś jestem przerażona :(

Asiulka! PFO, czyli drożny otwór owalny to rodzaj ubytku w przegrodzie międzyprzedsionkowej, który powinien się zamknąc u noworodka, ale jakoś tak się dzieje, że 30 proc. dorosłych tez go mas. Często jest przyczyną udaru mózgu (skrzep dostaje się przez ten otwór do mózgu). Dlatego lepiej zamknąć ten ubytek. Dzisiaj często robi się to przezskórnie, czyli bez otwiernia klatki piersiowej,co jest o wiele bezpieczniejsze dla pacjenta. Tabletki antykoncepcyjne zwiększają ryzyko wystąpienia zakrzepisy, a więc skrzepów i w ogóle chorób układu krążenia. Echo przeprzełykowe nie jest bolesne. Ja też go miałam. Zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka, gdzie w wątku dla doorsłych poznasz historie innych osób po zamknięciu PFO. Pozdrawiam!

Dzięki Ewa ! na pewno odwiedzę tą stronę . nie tak bardzo boję sie końcowej diagnozy i ewentualnego zabiegu tylko tego że znowu mogę mieć udar walczę z tym strachem całymi dniami bo rzadko kiedy nic mi nie dolega a myślałam że przyczynę ustalili i zapobiegam jak mogę a teraz jestem w grupie ryzyka i jestem wściekła że taka wielka pani kardiolog w szpitalu i 5 studentów u mnie nic nie znaleźli a pewnie od razu zrobiliby mi zabieg i dzisiaj mogłabym patrzeć w przyszłość bez tego codziennego strachu a nie znowu sie cofać. muszę to po prostu przetrawić .

Asiulka, niestety, wielu neurologów chce zlecić zamknięcie PFO po drugim udarze, na co oczywiście nie chcą się zgodzić pacjenci. Bywa, że PFO bardzo trudno wykryć, bo nawet szmerów żadnych nie daje w badaniu osłuchowym, poza tym to pozostałości rozwoju prenatalnego, a na tym nie każdy kardiolog się musi znać. Powinnaś byc pod opieką lekarzy znających się na wadach sercach. Po zamknięciu ubytku trzeba brać leki przeciwzakrzepowe, chyba przez pół roku. Wtedy udar Ci nie grozi, ale musiz unikac wszelskich urazów, i badac czynnik krzepliwości krw (czyli INR).

Witam, poczytałam trochę o tętniaku przegrody międzyprzedsionkowej i jestem przerażona! U mnie wykryto go jakieś 1,5 roku temu ale kazano mi się tym w ogóle nie przejmować i tak też robiłam, ale po przeczytaniu tego wszystkiego zaczynam się bać. Robiłam echo u 3 lekarzy i każdy z nich powiedział to samo, żeby się nie przejmować bo dużo ludzi go ma właśnie z życia płodowego. Zalecali jedynie echo co 2 lata w celu obserwacji. Byłam u kardiologa z arytmią ale ponoć tętniak nie ma na to żadnego wpływu. Czy to dobrze że się nim nie przejmuję czy jednak powinnam gdzie indziej szukać pomocy?

Adika, PFO to nie tętniak. Ja mam tętniaka aorty wstepującej, co oznacza, że jej średnica jest zbyt szeroka. Jeśli konsulotwałas się z kilkoma kardiologami i każdy stwierdził po dokładnych badaniach, że to nic poważnego, to bym w to uwierzyła.