Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Napadowe szybkie bicie serca, duszności i ucisk na mostek

Gość on20lat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym przedstawić wam swoja historie, która zaczęła sie tak na poważnie 26 października 2008 roku ! Dlaczego tego dnia na poważnie, ponieważ wcześniej tez miałem dolegliwości ale nie, aż tak mocne i nie przejmowałem sie nimi tak. Wszystko zaczęło się w Listopadzie 2006 roku ,kiedy to miałem napaści szybkiego bicia serca podczas chodzenia po sklepie czy siedzenia w miejscu. Nie przeszkadzało mi to ponieważ zaraz ustępowało i nawet źle się nie poczułem tylko biło mi mocnej serce ! W lutym 2007 roku trafiłem z tym problemem na pogotowie bo bole złapały mnie pewnego wieczoru i moja mama się przestraszyła i tam mnie zabrała . Dostałem skierowanie do Kardiologa ale nic nie stwierdził ! Az do dnia 26 października 2008 roku kiedy to dostałem takiego bólu w klatce piersiowej ze nie wiedziałem co się dzieje ! Miałem uczucie ze umieram ! Zaczęło bić mocno serce ucisk na mostku i duszności ! Rodzice położyli mnie na wersalce i zadzwonili po pogotowie !! Po jakiś 2 minutach zaczęły przechodzić mnie dreszcze Az doszło do drgawek !! Pogotowie przyjechało zaczęło mi przechodzić zmierzyli ciśnienie wyszło ze mam 160/100 . Zabrali mnie do szpitala i podali w kroplówce ketanol po czym wypisali do domu !Pytając się lekarza co mi się stało powiedział ze nie wie . Miałem robione EKG i wszystko było porządku ! Na następny dzień poszedłem do lekarza rodzinnego bo źle się czułem zrobiła mi EKG w którym wyszło cos nie tak jakieś NS-ST. Poczułem się u niej źle w tym momencie mnie osłuchała i się spytała czy się czymś denerwuje a ja mowie ze nie ! Zrobiła mi EKG i powiedziała ze nie podoba jej się to NS-ST . Wysłała mnie do kardiologa który zrobił mi echo serca gdzie wyszły oto takie wyniki : Lewa komora 55,00 Przegroda 8,00 Prawa komora 20,00 Tylna ściana LK 8,00 Aorta 29,00 Lewy przedsionek 34,50 Prawy przedsionek nic nie podał Pień płucny nic nie podał Badanie dopplerowskie: Zastawka militarna Bez zmian Zastawka Aorty Bez zmian Zastawka trójdzielna bez zmian Zastawka płucna Bez zmian Funkcja lewej komory Bez zaburzen kurczliwości Pozostałe struktury osierdzie wolne Zobaczył jeszcze moje EKG od rodzinnego lekarza i stwierdził ze wszystko jest ok ! Zrobiłem także morfologie i TSH . morfologia wyszła ok. TSH wyszło 2.778 w normie ! mocz tez mam ok. !! Nie wiem co mi jest do dnia dzisiejszego mam dni ze się doskonale prawie czuje a mam takie dni jak by mnie miał złapać jeszcze raz taki atak jak wtedy !!przez ostatnie 5 dni mam właśnie takie źle i nic nie przynosi poprawy ! przyjmowałem metocard kardiolog powiedział ze mogę przyjmować i nie musze wiec zrezygnowałem ! Czytając te forum pomyślałem ze może mam nerwice , ale czy nawet tabletki uspokajające by na to nie pomagały ! Ok. może nie pomagają ale od paru dni przyjmuje z rana magnez z vit.b6 i do tego atarax i tez nic na razie nie widzę żadnych zmian!! Mam nagle skoki ciśnienia do 160/100 nawet a później mi zaraz spada nawet do 105 / 65 . Puls niekiedy osiąga 100 a niekiedy 65 . Byłem u neurologa tez nic nie widzi nie wiem co jest !! Serce bije jak dzwon i skoki ciśnienia i takie dziwne naprężanie mięsni po całym ciele niekiedy ;/ Proszę o wypowiedz jakiegoś lekarza bo u nas to nic nie wiedza kopia przysłowiowo w pupę i mówią nic panu nie jest a jak się człowiek spyta dlaczego tak jest to mówią ze nie wiedza ;/ Dziękuję za uwagę i czekam na odpowiedzi !
Raczej przychodzi samo niekiedy nawet jak siedzę przy komputerze czy tez oglądam telewizje ! Ale z natury jestem bardzo ale to bardzo nerwowy ! Niekiedy potrafiłem nawet wpadać w jakieś szały ale teraz już nie od tamtego ataku ! Po tamty ataku zucilem palenie wszystko nie pije kawy jak lubilem ani nie pije piwa gdzie tez lubilem sobie wypic !
Wyglada to na jakieś pobudzenie obwodowego układu nerwowego.Tak mocne, że nawet pole eletromagnetyczne wytwarzane przez komputer i telewizor wywołują te objawy łącznie z drgawkami. Poniżej fragment artykułu, który być może naświetli z nieco innej strony Twój problem. http://www.forumneurologiczne.pl/txt/a,4456,2 Objawy neurologiczne jako nietypowa manifestacja celiakii opublikowano: 2006-12-15 aktualizacja: 2007-01-04, 09:35 Jednym z nietypowych objawów celiakii może być uszkodzenie nerwów obwodowych. Wśród pacjentów z tym schorzeniem celiakię wykryto aż u 9% chorych. Od wielu lat wiadomo, że nierozpoznana lub nieleczona celiakia może dawać objawy neurologiczne, takie jak depresja, zaburzenia nastroju, zaburzenia snu, a nawet napady padaczkowe. Lekarze z Sheffield wykazali, że jednym z nietypowych objawów celiakii może być uszkodzenie nerwów obwodowych (tzw. neuropatia obwodowa). Wśród pacjentów z tym schorzeniem, diagnozowanych w Klinice Neurologii celiakię wykryto aż u 9% chorych, podczas gdy w ogólnej populacji częstość występowania wszystkich postaci celiakii nie przekracza 1% chorych. autor tekstu: Hadjivassiliou M, Grunewald RA, Kandler RH, Chattopadhyay AK, Jarratt JA, Sanders DS, Sharrack B, Wharton SB, Davies-Jones GA. autor opracowania: Dr med. Jarosław Kwiecień, specjalista pediatra, adiunkt I Katedry Pediatrii w Zabrzu, Śląska Akademia Medyczna źródło tekstu: J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2006 Nov;77(11):1262-6 więcej informacji: celiakia | objawy neurologiczne
Szkoda gadac.Ja z podobnymi objawami chodzilam kilka dobrych lat.Powiem szczerze,lekarze nie chcieli mnie juz przyjmowac.Zreszta jak nie chcieli mi pomoc to przestalam chodzic po lekarzach.Az do feralnego dnia jak po utracie przytomnosci w sklepie zabrala mnie karetka.Najpierw stwierdzili blok 1 stopnia i dali skierowanie do kardiologa.Trafilam na takiego konowala ze szkoda mowic.Spojrzal na mnie i powiedziala ze on jest takim starym lekarzem ze tylko na mnie spojrzy i odrazu widzi ze jestem zdrowa.Wyzucil mnie z gabinetu i kazal sie leczyc w poradni zdrowia psychicznego.Porobilam badania prywatnie a maz zaciagna mnie na WOK.Tam wszystko potoczylo sie blyskawicznie.W ciagu tygodnia mialam porobione badania i okazalo sie ze mam wrodzona wade serca.Wtedy nie mialam sily nic robic z cala ta sytuacja.A dzis mysle sobie ze moglam wytoczyc sprawe temu niby Kardiologowi.Pisze to tylko po to zebys nie odpuszczal i nalegal na dodatkowe badania.Mi caly czas wmawiali albo nerwice albo depresje i nikt nie chcial sluchac jak zle sie czuje.Walcz o swoje zdrowie.Niech zaden konowal nie uspi twojej czujnosci.Oni chca zaoszczedzic na badaniach dlatego najprosciej wmowic nerwice.
Ja ponoc tez mam niedoczynnosc tarczycy i przez to mi sie tyje.A jak ma sie nadczynnosc to sie chudnie.Ale chodzi mi zebys napisala jakie masz objawy.Mi kilka lat lekarze wmawiali nerwice a okazalo sie ze mam wade serca.Nie pisze tego zeby kogos wystraszyc tylko zeby nie do konca nie wierzyc lekarzom bo lekarz tez czlowiek i moze sie mylic.Mi tez nerwice albo depresje stwierdzali tylko i wylacznie na podstawie wywiadu az trafilam na doktora ktory powiedzial ze najpierw trzeba wykluczyc wszystkie inne choroby zeby stwierdzic nerwice.Dzis znam kilka osob z wada podobna do mojej i mamy takie same objawy.Czyli zglaszalam lekarzowi typowe objawy kardiologiczne a oni mnie zbywali tylko dla tego ze osluchowo jestem czysta.Tyle ze nie kazdy stetoskop jest w stanie wysluchac szmery.Na dzien dzisiejsz mam stwierdzona wade serca ktora mialam miec operowana w styczniu ale sie nie poddalam i idac do lekarza(rzadko)mowie ze mam dusznosci to oni dalej mowia ze to pewnie na tle psychogennym.Mysle ze nie potrafia sie przyznac do bledu ze jednak to od serca i nadal mowia o nerwicy.Szkoda slow....
anetas ja bylam u dwoch kardiologow, mialam EKG, holter, usg serca X dwa i wszystko wyszlo ok, serce mam zdrowe, aler mam ciagle kolatania i to zazwyczaj w sytuacjach stresowych czyli w sumie dziennie bo boje sie nawet wyjsc z domu!! a toz tego powodu iz boje sie ze znowu serce mi mocniej zabije (szybciej), czasem czuje jakbym miala kluche w gardle (ale to ponoc wg laryngologa zbyt male nawilzenie), czasem matakie uczucie odrealnienia, nie wiem jak to nazwac wladciwie, w lato mialam dodatkowo rpzy kolataniu dusznosci. teraz te dusznosci mam bardzo zadko, niedobrze mi ejst czesto, slabo sie czuje, w domu gdy mierze cisnienie to mam niskie w granicach 100, 90 (te gorne). ostatnio mialam EKG robione i wyszla tachykardia niznanego pochodzenia bo z serce oczywiscie wszystko ok. Ale tak bardzio sie zawsze denerwuje , ze srce chcac nie chcac wali mlotem, czesto boli mnie kark, wlosy mi wypadaja, paznokcie lamia , no i w sytuacjach bardzo stresowych mam szarpniecia , kopniecia serca, bardzo nieprzyjemne uczucie:(
Nic dziwnego ze w sytuacjach stresowych serce przyspiesza.Przy nerwicy wystepuje strach tak jak piszesz ze boisz sie wyjsc z domu,ale jak sie nie bac jesli czlowiekowi cos dolega.Dziwne ale twoje objawy bardzo przypominaja moje.Bule karku,klucha w gardle,tachykardia no i skurcze dodatkowe.Rozumiem cie doskonale bo sama je mam i jak mi serce przeskoczy to mam wrazenie ze zemdleje jak bym nie mogla zlapac oddechu.Mi w chwili obecnej najbardziej dokuczaja dusznosci.Jesli wypadaja ci wlosy i lamia sie paznokcie to moze masz brak witamin i mikroelementow?
Czekam dalej na wypowiedzi związane z moja choroba ! będę bardzo wdzięczny bo już nie wytrzymuje ! Przed snem złe samopoczucie ale jak zasnę to sobie śpie i rano wstaje jak by nigdy nic po jakiejś 1 h zaczyna mnie trochę bolec klatka i nic więcej a w godz 16-17 zaczyna sie znowu dramat i tak dzień w dzień ! Biorę magnez po śniadaniu 1 tab z vit.b6 i atarax w porcjach 1-1/2-1
Hej.Ja od dwoch lat myslalam ze mam nerwice moze i jest .Miala dretwienia bole w klacie w roznych miejscach,sciskanie za gardlo,dusznosci ,bole glowy plecow szyji,kolatania dodatkowe skurcze seca uczucie ze zaraz sie padnie itd.caly czas wmawiali mi ze to nerwica wkoncu na wlasna reke zrobilam badanie komputerowe calego organizmu i okazalo sie ze cos z tarczyca sie dzieje,wymusilam badanie na hormony a wczesniej byly w normie a niestety przeszlam poporodowe zapalenie tarczycy i teraz mam niedoczynnosc.a do tego mam wypadanie platkow zastawki ale bez niedomykalnosci i niby to nie skraca zycia i sie nie leczy.tyle ze ja momentami zle oddycham jakos ciezko mi brac powietrze bole jakies klucia nad i pod piersia dokuczaja i niewiem juz od czego to.Od tarczycy to nie jest bo takie objawy przy nadczynnosci od letroxu tez niby nie.Kardiolog mowi ze ta dusznosc to od glowy idzie ze jak sie za duzo dwutlenku wegla dostanie to organizm blokade w oddychaniu robi i trzeba na 20min,wstrzymac oddech zeby to sie wyrownalo a bole to niby od zeber piersiowych sa i kazal nerwosol poijac.tyle ze jest mi zle i ciezko z tym zyc nie pomaga mi ani magnez z potasem ktory lykam 4razy na dzien picie uspakajaczy itd.a maz to juz sluchac nie moze o tym co mi nie dolega.Poprostu nie rozumie mnie .
Z tego co on piszesz to tez mam podobnie przed spanie lapie mnie ta dusznosc i problem z powitrzem a jak zasne jest ok.Rano wstaje i za jakis czas znow jazda,a jesli chodzi o bole to i w nocy mnie budzily albo odrazu jak tylko oczy otworzylam.nieraz plakalam z tego powodu i bezsilnosci bo sie meczysz a nikt ci pomoc nie potrafi tylko zbywa i patrzy jak na warita.
anetas byc moze, mam zamiar zabrac sie za siebie, do kardiologa chyba nie ma sensu wiecej isc...zajde do endokrynologa zrobie badania hormonalne tarczycy i moze na miktroelementy.......sama juz nie wiem, ale tak dluzej zyc sie nie da bo wszystkiego sie boje, sercxe prawei non stop kolacze i boje sie ze z tego stresu dostane zawalu!!!!
mam juz tego dosyc wlasnie wrocilem od lekarza i okazalo sie ze ekg wyszlo nie tak jak powino znowu jakies V3 czyli NS-St ze nei prawidlowe i troche zaburzona praca serca ;/ ale jak to lekarz powiedzial nie boi sie o mnie ,ale do kardiologa musze isc na poczatku grudnia zeby tego nie odkladac :( nie wiem co myslec ! Dostalem Metocard jeszcze od pani doctor ! piszcie ludzie moze ktos ma to samo i sie dowiem w koncu !
Dziewczyny macie racje zeby wziasc sie za siebie ale czy to takie latwe jak lekarze nie chca dawac skierowan a nie kazdego stac leczyc sie prywatnie?Najlepiej cierpiacemu wmowic nerwice.Jednak jesli wczesniej czulysmy sie dobrze a od pewnego czasu bardzo zle to gdzies musi byc tego przyczyna.Lekarze zamiast nam pomuc to poprostu nas zbywaja.Moj pierwszy kardiolog tlumaczyl ze nie da mi skierowania na echo bo mu fundusz nie zwroci.
anetas, ja sobie chyba porobie wszystkie mozliwe badania ale te na tarczyce chyba nie zrobie:( dzis dzwonilam i sa strasznie drogie musialabym zaplacic 170 zl wraz z usg tarczycy plus 75 zl lekarz no makabra. czlowiek placi na zasrane skladki a jak co do czego to musi sam placic. Bo internista skierowania mi nie da (nawet sie nie prosze) bo twierdzi ze tsh miesci sie w normie ale ja mam ja blisko tej gornej granicy bo tylko dzieli mnie 0,09 . Ja juz mam dosc tej pierdzielonej polsaki tu tylko mozna zdechnac bo albo dasz na lekarza albo cos do jedzenia
Brak słów. Wiele razy spotkałam się z sytuacją, że internista nie chciał dać skierowania do endokrynologa, bo TSH jest *w normie*. Nasi lekarze są niestety niedouczeni, nie śledzą najnowszych badań na świecie (a wystarczyłoby zajrzeć choćby do angielskiej Wikipedii), tudzież oszczędzają jak można na badaniach. Pisałam o tym, TSH w normie nie oznacza, że tarczyca jest zdrowa! Wynik powyżej 2,0 już może świadczyć o niedoczynności. Mroffa, rozumiem problemy z kasą, ale na pewno masz chorobę tarczycy. No, ale decyzja należy do Ciebie. Pozdrawiam.