Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czy tężyczka utajona może powodować napięcie mięśniowo-nerwowe i zrywy mięśni?

Gość Andrzej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Choruję na tężyczkę od września 2021 roku, wtedy miałem badanie EMG i wyszła w nim bardzo mocna tężyczka. Póżniej miałem badania krwi i mimo ze mineraly były w normie to miałem bardzo niski poziom witaminy d (9 cos a od 30 norma) i to ona to spowodowała. Rożnie to bywało raz lepiej, raz gorzej.. oprócz problemów mieśniowych były są też oddechowe, do tego czuje napięcie całego ciała i mięśni. Widać to szczególnie na łydkach że te mięśnie są napięte. Czy tężyczka może powodować takie objawy? Do tego ciągle niepokój, zdarzają się duszności ktore objawiają się nagle brakiem tchu i zmuszeniem wzięcia głębszego oddechu. Drża mi czasami ręce i palce, mięśnie zrywają.. tzn tak łupią.. podskakują i wibrują.. w łydkach mam wrażenie że mięśnie są skurczone, takie przyciśnięte jakby.. a one są po prostu napięte.. do tego wibracje mięśni, choć już znacznie mniejsze niż były.. czasami od czasu do czasu coś łupnie, jak np ruszę ręką to łupnie parę razy i przechodzi choć nie zawsze. Odkąd biorę magnez i witamine d to te łupnięcia i wibracje zmalały. Problemem jest to napięcie mięśniowe i nerwowe.. bo ciągle czuję niepokój, napięcie czuje też w ustach i gardle, tak jakby mi ściskało i wtedy narasta niepokój.. Pocieszające jest to że siła w mięsniach jest i się zwiększa nawet mimo pozornych objawów że słabsze itp. bo widać to na ciężarkach ktore podnoszę na rękach, 6 kg ciezarek po 50 razy na jednej ręcej i po 50 razy na drugiej.. i ta liczba się powiększa więc miesnie mimo tych roznych objawow pracuja normalnie.  Moze odczuwam słabosc czasami w dłoniach, pobolewanie.. ale pracuja normalnie i siły są mimo tego. Czy chorujecie tez na tęzyczke i macie podobne objawy?  Dodam że tężyczkę spowodował mi długotrwały stres i to nie kilka a nawet kilkanascie lat trwajacy w sumie z przerwami.. i pozniej "pomogł" nieco covid bo po covidzie te objawy się pogłębiły.. Jak sobie radzicie z tymi napieciami miesniowymi, to jest przeszkadzające.. trochę, człowiek nie ma gramy luzu. Wczesniej miałem tez uczucie lodowatych nog i rąk, zwłaszcza po sytuacjach emocjonalnych np po meczu, ale to przeszlo po tych lekach od neurologa.. brałem przez jakis czas dulselvie ale musialem przerwac bo nie mogłem po niej spac. Co wy bierzecie i jak sobie radzicie z tężyczką? Czy tez macie takie uciazliwe objawy, które się ciągną mięsiacami? Neurolog mowil ze tak szybko sie z tego nie wychodzi i może to trwac nawet kilka lat.. Czy tężyczka może powodowac takie napięcie i uczucie napięcia całego ciała, mięśni, a także gardła i przełyku.. Objawy wyciszają się wieczorami.. by w nocy prawie całkowicie ustąpic..