Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica czy problemy z sercem?

Gość Patrycja

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Patrycja

Witam, mam 21 lat. Od pewnego czasu meczy mnie dość szybkie bicie serca, w spoczynku potrafi skoczyć tak do ok. 120 uderzeń i robi mi się gorąco, szybko się męczę czasami mam wrażenie,ze serce mi ,dudni’ bardzo mocno bije, często zdarza mi się tak,ze czuje takie jedno mocniejsze uderzenie i nagle przyspiesza, a za chwile znowu zwalnia. Miałam wiele razy robione EKG wszystko wychodzi dobrze, badania z krwi tak samo w porządku, już dwa razy przez taki atak zabrało mnie pogotowie ale wykonywali tylko ekg badanie z krwi i do domu. Echo serca mam dopiero w przyszłym miesiącu a holter w czerwcu. Brałam bibloc 1.25 ale zmieniono mi na betaloc ZOK 25. Czy ktoś może miał podobnie? I jest w stanie mi podpowiedzieć co może się dziać? 

Holter, echo serca to są podstawy plus badania od endo na tarczycę która też może dawać objawy kardiologiczne. Do tego oznaczenie na krwi potasu, sodu  wapnia, ob,crp, morfologia. Magnez musisz sobie zapłacić sama ale zrób bo warto wiedzieć. Ostateczność to nerwica ale nie daj sobie tego wmawiać. Najpierw badania specjalistyczne. Jak wyjdzie ok to zastanów się nad swoim trybem życia czy np nie palisz, nie balujesz za często, nie pijesz dużo alko, zastanów się jak się odżywiasz czy bardzo się stresujesz czy nie czujesz się przemęczona. Zadbaj o równowagę między praca a relaksem.