Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Seks po zawale serca i pomostowaniu

bema

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! poszukuje informacji na temat dość intymny. mój narzeczony w sierpniu przeszedł rozległy zawał serca w wieku 50 lat. konieczna była operacja pomostowania. wszystko przebiegło dobrze i mój narzeczony po trzech tygodniach był już w domu. z biegiem czasu zaczęły się nasze problemy. mój narzeczony całkowicie się odsunął pomimo że ma moje wsparcie i doskonale o tym wie. powiedział mi otwarcie że nie uważa się za wartościowego mężczyzne. unika wszelkich zbliżeń, nawet pocałunku czy przytulenia bo jak uważa to już nie dla niego. rozmawiając z lekarzem dowiedziałam się, że osoby po takich przejściach jak mój narzeczony wracają do życia intymnego i jest ono w dalszym ciągu dla nich satysfakcjonujące. mój narzeczony jednak nawet nie chce spróbować. proponowałam mu nawet wspólna wizyte u seksuologa, jednak bezskutecznie. po całych dniach zamyka się w pokoju, spać też zaczął sam. zależy mi na tym człowieku, nie chcę go stracić przez takie zachowania. czy ma ktoś z was podobne doświadczenia? jak mogę pomoc narzeczonemu? przekonać że nie jest bezwartościowy jako mężczyzna ani jako człowiek?
Gość izabelka120
Witam BEMA. Kazdy z nas tak sie zachowuje na poczatku, moze sie myle? ale ja tez tak sie zachowywalam. Na szczescie lekarz prowadzacy przekonal mnie, ze sprawy lozkowe to dobry trening, i nie pomylil sie. Mysle, ze z czasem twoj partner dojdzie do siebie. Pozdrawiam izabela.
Zaczeliśmy po powrocie ze szpitala,żona była ostrożna żeby mnie zgnieść i się udało było OK to jest potzrebne jak wszystko.Teraz jest 4lata po operacji pracuje cięzko często się badam do pracy.Najważniejszy ruch-juz miesiąc po operacji rowerek,dieta spacery,po 6tyg jeździłem samochodem!! po 4mies bylem już w pracy.Kolego nie trać życia ono dla nas jest krótsze zapraszam na wycieczke do wspolneg zjednoczenia Daniel
A czemu Ci robili echo? To może mieć zanczene dla interpretacji wypowiedzi tej lekarki. Generlanie, to wydaje mi się, że należało by się raczej martwić jeśli serce było by duże. Mi też w wakacje robili RTG i lekarz powiedział, że jest malutkie, ale ja się ucieszyłem, bo podejrzewali u mnie zap. osierdzia i jeżeli wyszło by duże (powiększone), to byłby problem, bo wskazywalo by to np. na stan zap.
Gość dragomir
Bema a mnie zastanawia jedno- kwestia mówienia o nie byciu pelnosprawnym mężczyzną. Czyli przyzczyna może być nie tyle ogólna kondycja ale sprawność seksualna. W tym wieku z chorobami to nie jest niezwykłe że takie rzecyz mogą się pojawić. Kwestia dość delikatna i trudno o niej pewnie porozmawiać.
jęśli chodzi o wzwód to przy zaburzeniach krążenia przekład się to również na to... ale nie trzeba się obawiać stosowane w tych wypadkach leki z sildenafilem jak maxigra radzą sobie z tym problemem zresztą sildenafil bywa używany prównież przy leczeniu innych chorób układu krążenia
nie mam doświadczenia w takiej sprawie, ale potrafie sobie wyobrazic, jak się czuje twój facet po zawale. daj mu troche czasu kochana, facet przeciez musi dojsc doo siebie i nie ciągaj go po zadnych seksuologach, tylko sama staraj się być dla niego bardziej delikatna niż zwykle, bardziej poblazliwa. sam do ciebie w koncu wyskoczy i usciska. na pewno.