Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Angina bakteryjna i gorączka

Gość stracatella

Rekomendowane odpowiedzi

Gość stracatella
Czy przy anginie bakteryjnej zawsze występuje gorączka powyżej 38? Czy przy wirusowej anginie mogą być też bolesne powiększone węzły chłonne? No i czy przy anginie bakteryjnej zawsze sa białe naloty na migdałkach? Jeśli są wątpliwości to lepiej wziąść antybiotyk czy nie brać? Kiedy najpóźniej można wziąść antybiotyk żeby się nie narazić na sercowe powikłania??? pozdrawiam
Witaj! Wiele lat temu bardzo często chorowałam na ropne anginy z wysoką gorączką powyżej 38 stopni i zawsze byłam leczona antybiotykiem. Z biegiem czasu przechodziłam anginy bakteryjne z białym nalotem nawet bez temperatury lub tylko ze stanem podgorączkowym. Następstwem tych infekcji u mnie było zapalenie stawów z obrzękami i zajętym sercem. Po zapaleniu mięśnia sercowego zapadła decyzja o usunięciu migdałków. To jest fragment mojej historii choroby. Uważam, że angina zawsze powinna być dokładnie leczona odpowiednim antybiotykiem, aby nie dopuścić do powikłań. Pozdrawiam
mi w sumie mój zaprzyjaźniony lekarz powiedział, że lekarze to sami tak do końca nie potrafią powiedzieć po badaniu, że to jest wirusowa, a to bakteryjna. bo na przykład przy wirusowej tez mogą pojawiać sie naloty. teraz lekarze powinni robić przy anginie quickvue strep a, który pokazuje czy angina jest bakteryjna czy wirusowa. zgoda angina zawsze powinna być leczona ale zawsze powinna być leczona odpowiednimi lekami i to nie musza być antybiotyki