Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wskaźnik INR po udarze mózgu

Gość dariopi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,mój tata jest po udarze i przyjmuje acenocumarol w dawkach 2mg-2-3-2-2-3, wynik zazwyczaj w granicach 2-2,5. Ale na ostatnim wyniku 4,36 i nie wiemy czy leku jest za dużo czy za mało, jaka jest przy tym wskaźnniku krew za gęsta czy za rzadka? dziękuję
Im większy INR tym krew rzadsza trzeba zmniejszyć dawkę leku. Im mniejszy odwrotnie. Przy zastawce od 2,0-3,5. Zmianę dawkowania najlepiej ustalić z lekarzem jeżeli dopiero się zaczyna przygodę z lekami przeciwkrzepliwymi. Moim zdanie potwierdzam że Warfin jest bardziej stabilny niż Acenocumarol bądź Sintrom i w dodatku tańszy.
Z Acenocumarolem jest różnie. Proszę zwrócić uwagę na inne leki jakie się bierze bo przez to często są takie wahnięcia. Dietę w miarę ustabilizować żeby nie było mocnej przewagi roślin zielonych maja dużo witaminy K. W moim przypadku Warfin okazał się dużo bardziej stabilny .
Witam, mam pytanie do tych wszystkich którzy biorą antykoagulanty np. warfin, co robić gdy wartość inr przy sztucznej zastawce spada do 1,7. jestem po operacji serca ok 2 miesiące i przeraża mnie nieprzewidywalność wskaźnika inr. poza tym biorę potas, przy lekach moczopędnych - furosemid i spironol. czy znacie jakąś literaturę lub linki dotyczące wiedzy nt. postępowania przy zażywaniu leków przeciwzakrzepowych? dziękuję i pozdrawiam.
Gość kazimierz
czesc. no i problem nie tylko twoj ja mam juz sztuczna zastawke aortalna 8 lat i zawsze sa problemy z inr jak sie zazywa jakies leki zawsze inr wariuje . ja posiadam aparat caguchek xs i zawsze sa skoki raz jest 2 raz 4 i zaraz latam do labolatorium sprawdzac . a przyjmuje leki na nadcisnienie i leki neurologiczne a warfin boire teraz 6 mg i inr mam okolo 3.8 a bralem juz tez 10 mg i inr byl 2 i byc tu madry. ale tym sie nie przejmuj. takie zycie przyzwyczajisz sie do tego. ja juz jak wspomnialem walcze z tym 8 lat . przez 7 lat bralem acecumarol 3/4 tabletki i bylo podobnie i jeszcze na nogach wystepowaly siniaki. ale jak piszesz 1,7 to zamalo trza troche zwiekrzyc dawke i za 2 dni do labolatorium albo kupisz sobie aparat. pozdr.jak masz pytania to pisz aha jeszcze jedno po tylu latach organizm u mnie juz czuje ze trza brac warfin a biore zawsze w poludnie . i jedna wazna rzecz jak masz aparat to oszczedzasz zyly bo krew pobierasz z palca dziala on tak jak glukometr. przepraszam ale cos mam z klawiatura i pisze tylko malymi literami. hej.