Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Blokada nóg, drętwienie i sztywnienie mięśni rąk i nóg

Gość agnes

Rekomendowane odpowiedzi

witam ja też cierpię na tężyczkę i gdyby nie pani doktor z wojskowego szpitala we wrocawiu to dalej by mnie leczono na padaczke 15 lat niemogli wykryc co mi jest w tym momencie biore stale przyjmuje wapno z magnez\\em ale trzeba brac odstep pó godzinny dopiero mozna brac magnez i czuj e sie swietnie

Proszę podajcie dobrych specjalistów od tężyczki. Najlepiej w okolicach Wrocławia jednak jeśli znacie inne w Polsce to też. Jesteśmy gotowi pojechać, żeby tylko się czegoś dowiedzieć. Żona (29 lat) ma stwierdzoną tężyczkę. Ataki są bardzo gwałtowne przypominające padaczkę. Traci przytomność, drgawki, dłonie położnika, ręce wykręcone w nadgarstkach, sztywne i wyprostowane, wszystkie mięśnie napięte (twarz, gardło, nogi, ręce) . Wrażenie jakby nie mogła złapać oddechu. Ataki zawsze (już w sumie 7 od początku tego roku) w nocy podczas snu lub tuż po przebudzeniu i zawsze wyglądają tak samo (nie są chaotyczne). Bierze magnez i wapń już od 4 miesięcy. Dzisiaj miała trzy ataki w ciągu nocy. Miała rezonans magnetyczny, wiele razy badana krwi na magnez, wapń, potas itp. Kilka dni temu badania krwi wykazały poziomy magnezu i wapnia po środku normy. Na stronach anglojęzycznych doczytałem się, że tężyczka może być spowodowana brakiem witaminy D, która wspomaga wchłanianie wapnia. Jeszcze chyba tego nie badaliśmy. Teczka z badaniami grubieje. Nie możemy znaleźć laboratorium, które bada poziomy magnezu wewnątrzkomórkowego bo ponoć tylko to jest miarodajne przy tężyczce. Jeśli jakieś znacie podajcie namiary. Opisane wcześniej przypadki jak czytam nie są tak gwałtowne jak wywnioskowałem. Wydaje się, że sytuacja się pogarsza bo trzech ataków jednego dnia nie miała jeszcze do tej pory. Lekarze sugerowali jej, że może być to związane z nerwami jednak mnie to do końca nie przekonuje. Byliśmy u pani neurolog, która zleciła badanie na tężyczkę (wynik pozytywny na trzy plusy) chwała jej za to bo przynajmniej jeden wynik coś pokazał. Jednak już przy następnej wizycie chciała dowalić jej leczenie na epilepsję nie rozwiązując problemu tężyczki (bez patrzenia nawet w wyniki, które sama zleciła po opisie objawów uzyskanych przez żonę) stwierdzając ze coś jest nie tak. Wcześniej wykluczyła na podstawie wszystkich badań tocznia, którego zasugerowano nam w szpitalu po pierwszym ataku. Proszę pomóżcie. Doczytałem na stronach anglojęzycznych, że jeśli tężyczka obejmuje mięśnie oddechowe (krtań, gardło) wynik ataku może okazać się fatalny w skutkach. Proszę pomóżcie, naprawdę nie wiemy już z kim mamy rozmawiać i gdzie się udać żeby ktoś postawił jakąś konkretną diagnozę. Jeśli można to podam wymagane wyniki przez neta jeśli ktoś ma jakiś pomysł. POMOCY!

Witajcie! Piopi- jestem z Warszawy- i tu mam namiary na jednego zlepszych lekarzy w Polsce leczacego tezyczke, ze szpitala bielanskiego dr MISIOROWSKI tel. 22 615 87 11 przyjmuje ul. Smolna 34 m.14I tak koniecznie Twoja zoan musi zrobić wit d- bo ona jest odpowiedzialna za poziom wapnia, do tego wapn, magnzez i fosfor- w domowej zbiorce moczu, oraz z krwi tak samo: wapn, magnez , fosor, do tego hormon przytarczyc PTH , dobze tez poszukac labolatorium gdzie robi sie wan zjonizowany. Co wazne - mozesz brac wapn ale jak nie ma w organizmie wit d to sie nie wchalania. Mozesz brac mg ale jak nie ma B6 tez sie slabo wchlania. Poza tym odstep miedzy mg a ca musi byc przynajmiej 2h, a nie pol godz. Do tego nalezy tez sprawdzic tarczyce - tsh, ATG, ATPO, FT3, FT4. A co z prolaktyna- nie ma problemow? Mam tezyczke od roku -mi wyszlo ze w ogole nie mialam w sobie wit d - i dlatego poziom wapnia w dol- ale szczegolnie zjonizowanego. Tezyczka daje wiele nieprzyjemnych obajwow.Zatem nalezy- przy ataku- jak jest niepokoj lub cos dzieje sie z sercem oddychac w torebke papierowa- najlepiej miec ja przy sobie. Wazne tez- nie kazde przy leczeniu wapn sie wchlania - nalezy zatem dabac o odpowiedni wapn , a tez to nawazniejsze- nie kazda wit d/ jesli jej wyjdzie za malo/ jest skuteczna i dobra w leczeniu tezyczki. Podaje dobre wapn: calperos lub calcium-sandoz forte- w czasie ataku dwie tab i wit d - dobry jest Vigantoletten - ale tylko na recpte. Do tego- w czasie ataku warto myslec ze to minie, a tez przez jakis czas pobrac cos na uspokojenie, a tez doraznie srodek lantylekowy typu xanax lub rudotel. Jak z nerwami- bo tezyczka daje popalic? Zmiencie neurolog- jak mozna dawc szybko lek na epilepsje nie zlecjac badan- ten kto przy tezyczce nie zlecil- sprawdzenia wit d i zbadania tarczycy- powinien oddac dyplom/ szkoda ze lekarze nie czytaja tego forum- niestety.../. A zlecila cociaz eeg glowy? A rezonans glowy- zrobiony? Do tego rtg pluc. A dlaczego mysleli ze to toczen? Dajcie znac co u Was. Ale to ze ataki w nocy- to trzeba sie przyjzec nerwom- moze cos wypiera zona, czegos sie leka- idzie to do podswiadomosci i powoduje stan duzego napiecia razem z tezyczka - okropny efekt. Zrobcie tez ekg oraz holtera ekg.I koniecznie zbadajcie glowe. Powodzenia!!!Jak cos piszcie. ACH WAZNE: JAK zacznie brac / jesli w jej przypadku to bedzie konieczne/ wapn i wit d - to trzeba badac poziom wapnia i fosoru raz w miesiacu, by nie przedawkowac wapnia, a raz na trzy wit d. Ale co najwazniejsze to znalezc lekarza co sie na tym zna. Mozecie np. pogadac z tym Wawie czy zna kogos z Wroclawia.Albo z badaniami wszstkimi przyjedzcie na konsultacje- moja rada.

Witam, dla wszystkich ktorzy maja problem z tezyczka, jezeli branie magnezu i wapnia nie pomaga jest na to dobry sposob, ale zaznaczam, ze trzeba sesje na pewno kilka razy powtorzyc. Ktos pisze o problemie 3 atakow na dzien, 3 ataki to nic, ja mialem ich czasami na dzien z dobre 10... Lekarstwem sa sesje, polegajace na stawianiu pijawek, najlepiej na glowie, oraz na plecach w miejscach kregow szyjnych. Te ataki nie pozwalaly mi normalnie zyc, jezdzic samochodem, gdyby nie te male *robaczki* to pewnie dawno wpadlbym w jakas depresje... Gdyby ktos byl zainteresowany takimi sesjami w okolicach Wrockach, moge dac namiary.

Gość jola130580

Witajcie. Ja również choruję na tężyczkę od 10 lat po ciąży. Straszna dolegliwość utrudniająca życie. Najgorsze że lekarze nie znają się na leczeniu tej choroby. Nie trafiłam jeszcze na odpowiedniego lekarza, który by mi fachowo doradził jak to leczyć. Jeśli macie specjalistę, który zna się na tej chorobie to proszę was dajcie namiary, proszę pomóżcie. pozdrawiam

Gość ewelinakros

Ja miałam trzy atak w ciągu 2lat, który trwa bez przerwy 2miesiące, tak że nie mogę chodzić,potem zaczyna się to rozluźniać. lekarze przpisywali wszystko co piszecie, w tym leki na padaczkę, które wręcz pogarszały mój stan. przy czwartym ataku trafiłam do neurologa który poradził mi podjęcie zabiegów akupunktury, byłam na pierwszym zabiegu i nic prawie się nie zmieniło, ale jak po trzecim obudziłam sie rano, nie mogłam uwierzyć bo byłam w stanie stać na nogi i iść samodzielnie do toalety, ból zredukował się min.50proc., byłam w szoku i dziękuję Bogu że trafiłam na akupunkturę. z każdym kolejnym zabiegiem było coraz lepiej, po miesiącu nie ma śladu objawów tężyczki, zgoście się jak najszybciej do dobrego akupunkturzysty, nie ma co się męczyć! ja we wrocławiu trafiłam do p.karoliny z Medycyna Energetyczna, jestem mega wdzięczna za pomoc